• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wpis do KRIG - żartownisie

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Uwaga na żartownisi przyszedł mi kwit z Krajowego Rejestru Informacji Gospodarczej ,że mam zapłacić za wpis 155,30 zł. i już zapłaciłem z konta ale kolega wysłał mi sms, że coś to nie bardzo mu pasuje. Więc zdążyłem anulować przelew bo nie poszedł jeszcze i zacząłem szukać w necie.
Najpierw wchodzę na moją pocztę a tam email od CEIDG temat: Ważna informacja od Ministra Gospodarki i czytam dalej a tu:
Pozwolę sobie wkleić fragment tekstu Ministerstwa:
Drogi Przedsiębiorco,

Od dnia 1 lipca 2011 r. Ewidencja Działalności Gospodarczej prowadzona jest przez Ministra Gospodarki w jednym systemie Centralnej Ewidencji Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG), do którego został przeniesiony z dotychczasowej ewidencji gminnej również twój wpis.

W związku z tym przypominamy, że wszelkie czynności związane z wpisem do Centralnej Ewidencji Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG) – prowadzonej przez Ministra Gospodarki są BEZPŁATNE.

Chcemy Cię przestrzec przed firmami komercyjnymi przesyłającymi osobom, które założyły działalność gospodarczą, oferty dokonania wpisu w prowadzonych przez siebie rejestrach (katalogach firm).

Wpis do tych rejestrów nie upoważnia do wykonywania działalności gospodarczej na terytorium Polski i nie jest wymagany przez przepisy prawa. Rozsyłane pisma, sugerujące konieczność uiszczenia opłaty za wpis do "rejestru przedsiębiorców", są w istocie ofertami handlowymi, o czym świadczą informacje zamieszczone drobnym drukiem. Uiszczona w odpowiedzi na takie pismo opłata za wpis stanowi przychód firmy, która wysyłając pismo wprowadza adresatów w błąd, sugerując publicznoprawny i obligatoryjny charakter tej opłaty.

Ewidencje tworzone przez tego typu firmy stanowią próbę powielenia ogólnodostępnych bezpłatnych informacji o przedsiębiorcach, zawartych w publicznych rejestrach CEIDG (www.firma.gov.pl) czy też REGON (www.stat.gov.pl/regon), w których rejestracja jest całkowicie bezpłatna, o czym przypomina również zamieszczony na stronie komunikat Ministra Gospodarki.

Do wszystkich przypadków oferowania wpisu do rejestru przedsiębiorców za opłatą należy podchodzić ze szczególną ostrożnością.

A tu znalazłem stronkę opisującą ten temat: http://olgierd.bblog.pl/wpis,uwaga;na;6;r;krajowy;rejestr;informacji;o;przedsiebiorcach,82391.html

Podsumowując jest to miłe dla mnie zaskoczenie, że ministerstwo dba o przedsiębiorców.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Tak sprawdziłem ich firmy w CEIDG , są i funkcjonują a na druku na spodzie małym druczkiem jest wiele napisane, że czytać się nie chce a na końcu: .... Ponoszący opłatę rejestracyjną oświadcza, że jest świadomy charakteru pisma i rejestru..... Nadawcą niniejszego pisma jest KRIG XXX XXX z siedzibą .......... NIP..... REGON ......., prowadzący reklamowy rejestr wpisów przedsiębiorców.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Na stronie KRIOP jest 2000 wpisów (wpłat), kurde ale ktoś wykombinował.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Właśnie szła reklama, że dziś o 19:50 ma byc w TVN (UWAGA) program i czymś podobnym.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
podobnie jest z OPEN EUROPE obiecują dotacje unijne i że pobiorą tylko 3 procent od pozyskanej kwoty plus za wypełnienie papierów 300zł i prowadzenie formalności po oodesłaniu wstępnych papierów i odesłaniu do nich po miesiącu przychodzi email że dotacji na twoją deziałalność w danym województwie nie ma dla ciebie ale są najakieś bzdety kturych nawet nie potrafie opiszć wysyłając im negatywną opinie na ich strone nawet to nie dochodzi nikt ich nie ściga i wyrastają jak bułeczki

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
trzeba opisywać na forum takie sytuacje i wtedy
będzie przestroga

Piwek

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Warszawa
www.newbeetle.pl
Dodam tylko, że z tą "instytucją", której dotyczy temat było dość głośno w mediach już jakieś 3 miesiące temu... więc teraz to już tylko "łatwowierni" płacą :)
A hieny są w każdym kraju, nie tylko u nas, podobnie jak naiwni, którzy dają się na to łapać. Nie byłoby naiwnych, nie było by hien...

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
podejrzewam że każdyb z nas się na coś nacioł na to nie ma mądrych ja dopiero na tym forum przeczytałem i dodaje swój wątek

P

PogotowieSamochodoweUK

Jest to przykre bo kiedys bede chciał wrocic do polski i swojego nowego domku:)
Jak chcesz sie budowac to u makaronow lub hiszpanii. Daruj sobie polske i ten chory ustroj wlasnosci rzadowej i niczyjej innej.
Chory kraj, chory rzad, chore przepisy, a najgorsze jest to ze i ludzie w wiekszosci sa psychiczni i falszywi.
Dobrych ludzi i dobre rzeczy w PL to na palcach jednej reki mozna zliczyc.

Piwek

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Warszawa
www.newbeetle.pl
Jak chcesz sie budowac to u makaronow lub hiszpanii. Daruj sobie polske i ten chory ustroj wlasnosci rzadowej i niczyjej innej.
Chory kraj, chory rzad, chore przepisy, a najgorsze jest to ze i ludzie w wiekszosci sa psychiczni i falszywi.
Dobrych ludzi i dobre rzeczy w PL to na palcach jednej reki mozna zliczyc.

No nie dramatyzujmy... Debile i wszy znajdziesz w każdym kraju... :) A przepisy są po to, żeby je znać i z nich korzystać :)

Do góry Bottom