• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wspomaganie kierownicy piszczy i się wyłącza przy skrajnym poł kierownicy MERCEDES VANEO Czarny olej

maniek_sdz

Gaduła
Punktów
1
Pojawił się problem ze wspomaganiem kierowniczy po prostu wspomaganie chodzi ale jak się da max w prawo lub lewo kierownice to przy tym skrajnym położeniu trzy sekundy słychać pisku i się wspomaganie wyłącza kierownica ciężko chodzi trzeba zgasić i odpalić silnik ponownie i wtedy chodzi. W zbiorniczku oleju od wspomagania czarny olej jak smoła bo w strzykawkę nabrałem i sobie pomyślałem że może ten olej wymienię to awaria przejdzie ale nie wiem gdzie odkręcić żeby CAŁY BRUDNY CZARNY OLEJ SPŁYNĄŁ załączyłem wam mnóstwo zdjęć Doradźcie coś Gdzie Ten Olej Najlepiej Spuścić??. Do spodu maglownicy nie idzie się dostać bo jest obudowana poprzeczną belką która podtrzymuje pompę/wspom i chłodnicę.

Która podpowiedź jest prawidłowa:
A- pod spodem maglownicy jest śruba spustowa do oleju i ją trzeba odkręcić
B- wystarczy odkręcić dwa wężyki od pompy wspomagania i poczekać pięć minut jak olej zleci
C-
D-

ŻEBY Z MAGLOWNICY OLEJ ZLECIAŁ TO PRZY ODŁĄCZONYCH PRZEWODACH MAM PORUSZAĆ KIEROWNICĄ W PRAWO I WTEDY OLEJ ZLECI Z MAGLOWNICY MAGLOWNICY ?????

W PRAWO LEWO

Załączniki

• BARDZO DOBRE ZDJĘCIE.JPG
    BARDZO DOBRE ZDJĘCIE.JPG
    131,8 KB · Wyświetleń: 5
  • maglownica od maski.jpg
    maglownica od maski.jpg
    60,7 KB · Wyświetleń: 3
  • maglownica od spodu.jpg
    maglownica od spodu.jpg
    120,2 KB · Wyświetleń: 4
  • PĄPA WSPOMAGANIA PĄPA WSPOMAGANIA.JPG
    PĄPA WSPOMAGANIA PĄPA WSPOMAGANIA.JPG
    2,1 MB · Wyświetleń: 7
  • widok od góry.JPG
    widok od góry.JPG
    2,1 MB · Wyświetleń: 6
  • widok od spodu.JPG
    widok od spodu.JPG
    2,1 MB · Wyświetleń: 5
  • metalowa belka.JPG
    metalowa belka.JPG
    2,4 MB · Wyświetleń: 6
Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Do zbiorniczka musi iść wąż powrotny, zdejmij go i do butelki

Na odpalonym

maniek_sdz

Gaduła
Punktów
1
są dwa wężyki jeden wyżej położony (przy pompie) który wchodzi poniżej maglownicy ten z literką b a drugi nisko położony przy pąpie literka A który wchodzi wysoko przy maglownicy

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
To lepiej odkręcić powrót i pokręcić w prawo i w lewo na zgaszonym bo jak się nie zna to zajedzie pompe.

maniek_sdz

Gaduła
Punktów
1
Zadzwoniłem do pewnego mechanika i powiedział żebym odkręcił wężyk przy pąpie i żeby zleciał olej a następnie żeby zleciał z maglownicy to muszę kierownicą zakręcić w prawo i w lewo to reszta zejdzie czy to jest dobry pomysł?

Do pana GIEMZA mam pytanie zaraz

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Zadzwoniłem do pewnego mechanika i powiedział żebym odkręcił wężyk przy pąpie i żeby zleciał olej a następnie żeby zleciał z maglownicy to muszę kierownicą zakręcić w prawo i w lewo to reszta zejdzie czy to jest dobry pomysł?

Do pana GIEMZA mam pytanie zaraz
Dobry :) tylko ja wolę bez bałaganu ale faktycznie jesli przesadzisz z tym moim sposobem to może coś się sypnąć

maniek_sdz

Gaduła
Punktów
1
Na zgaszonym silniku pokręcić w prawo i w lewo ale czy przednie koła ustawić na kobyłkach żeby były w powietrzu? bo jak stoją na ziemi pod obciążeniem to się cholernie ciężko kręci czy wtedy nie połame czegoś jak będę kręcił na ziemi?? DO PANA GIEMZA

Drugie pytanie jak odkręce oba wężyki przy pompie bo nie wiem który jest powrót i zacznę kręcić kierownicą żeby z maglownicy zeszło to czy dobrze zrobię że oba odkręciłem?

WĘŻYK -B- przy maglownicy wychodzi poniżej maglownicy a wchodzi do górnej części zbiorniczka pąpy wspomagania i jest zaciśnięty na zwykłą opaskę zaciskową wiec on prawdopodobnie będzie powrotny

ODKRĘCIŁEM WĘŻYK B na czwartym zdjęciu i tylko trochę wyciekło z pojemniczka wspomagania więć to musi być wężyk A

pół litra tylko ściekło z układu i z maglownicy i tyle samo nalałem świeżego dzięki za wskazówki

Ostatnia edycja:

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
Najlepiej jak zluzujesz oba na maglu, podniesiesz koła do góry żeby się lżej kręciło, i kręcić w prawo i lewo, ale będzie olej waliło ciśnieniem także polecam ostrożnie i coś podstawić, a najlepiej powoli kręcić to ciśnienie będzie mniejsze. Kręcić w prawo i lewo dotąd aż olej nie będzie wyciekał, wiadomo że coś zostanie bo nigdy wszystko nie wyleci, oczywiście na zgaszonym silniku. Poskręcać wszystko na nowych podkładkach miedzianych jeżeli występują najlepiej i będzie wporządku. Przy poskręcanych przewodach zalać olej do zbiorniczka na maksimum, i niech druga osoba go odpali a Ty dolewasz olej do stanu przy pracującym silniku jeżeli będzie stan to skręcać w prawo i lewo monitorując stan oleju by nie było go za mało.

maniek_sdz

Gaduła
Punktów
1
tak mnie dziwi że to tylko pół litra wyciekło z całego systemu zalałem świeżego pół litra przepłukałem i nalałem następnego pół litra i zostawiłem ojciec już nim pojechał na miasto i coś mówił że się polepszyło przywspomaganiu.
Tam przy maglownicy jak do niej idą te stalowe rurki to są śrubki? które się odkręca i najlepiej tam odkręcać i spuszczać dobrze cię rozumiem ? bo szczerze to tam nie widziałem gniazda na imbus

wiadomo że coś zostanie bo nigdy wszystko nie wyleci,
ALE JAK WYLAŁO MI SIĘ PÓŁ LITRA za pierwszym razem i za drugim razem to tam chyba nie zostaje z drugie tyle czyli drugie pół litra tylko powiedzmy ze 100ml. BO JAK WCHODZI Z LITR DO SYSTEMU A WYCIEKŁO PÓŁ LITRA - to bym nie płukał raz ale ze trzy razy

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom