• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

WV Touran trzęsie się jak cholera

PshemekUK

Nowy
Punktów
0
Witam Kolegów i Koleżanki,

Jestem właścicielem VW Touran z 2005 roku, diesel 1.9 TDI, przejechane ok. 200k km, kolo dwumasowe wymieniane przy ok 120 tys. km.
Wszystko do tej pory OK z samochodem jednak wczoraj przydarzyło mi się cos bardzo niemiłego. Po zimnym starcie i przejechaniu ok 20 km samochód nagle zaczął masakryczne się trząść. Dostal takich drgawek, ze myślałem, ze silnik się rozleci. Dzieje się tak również jak samochód jest zaparkowany i silnik chodzi na luzie, choc oczywiście wówczas drgania są o wiele mniejsze. Nie ma jakiegoś gruchotania czy stukania z silnika. Największe problemy są przy schodzeniu na niskie obroty, tak poniżej 2000 rpm. Wówczas strasznie trzęsie.

Pamiętam jakie były objawy przed wymiana dwumasu - wówczas po starcie zimny silnik trzasł samochodem ale po rozgrzaniu wszystko jakoś się uspokajało, sytuacja pogarszała się stopniowo a nie gwałtownie tak jak teraz. Teraz jest odwrotnie - spokojny start, żadnych problemow ale po jakimś czasie pojawia sie jakby takie odczuwalne dudnienie basowe i później samochód zaczyna się trząść.

Samochodem jeździłem w UK, gdzie nie było niskich temperatur takich jak w Polsce. Faktem jest, ze dopiero w ten weekend zrobiło się zimno (jestem z Poznania). Jeden znajomy zasugerował, ze może na jakimś przewodzie jest lód i pod wpływem temp od silnika topi się wówczas zaczynają się problemy.
Czy macie może jakieś sugestie? Co mogło się rozwalić, bo z pewnością nie wygląda to zbyt zdrowo.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Gieniu

Początkujący
Punktów
0
Jak dla mnie, brzmi to jakby poduszki pod silnikiem były oberwane, albo już blisko swojego żywota.

PshemekUK

Nowy
Punktów
0
Witam,

Tak jak kolega zalecił. Pojechałem do warsztatu. Kierownik pokiwał głową, bo nie wiedział co to może być. Czasami trzęsie, czasami nie. Komputer wykazał, ze poszła wiązką przewodzącą do pompowtryskiwaczy i trzeba było ja wymienić. Silnik nie palił na wszystkie cylindry. Koszt całej roboty to 600 PLN, niemało. Ale ciągle lepiej niż kolo dwumasowe.

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc

Do góry Bottom