• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wybór auta kombi

Marcin 77

Początkujący
Punktów
2
Witam ponownie
otóż z powodu ostatniej kolizji muszę w miare szybko podjąć decyzje jakie następne auto kupić
moje typy to
honda accord vii 2.0 b z lpg lub 2,2 diesel
volvo v70II 2.4 b lpg lub 2.4d5 po lifcie
volvo v50 2.4 b lpg lub 2.4d5
audi a4 b7 1.8t lpg lub 1.9tdi

zastanawiałem się też nad mondeo mk4 2.0 b lpg ale wiem że poprzez sposób regulacji zaworów lpg bedzie troche drożej wychodziło no i podobno te silniki miewają problem z poborem oleju przez wadę pierścieni co przy lpg spotęguje degradację głowicy , z tego samego powodu chodź bardzo mi się podoba raczej odpuszczę sobie mazde 6 II z tym samym silnikiem (tu dochodzą jeszcze kłopoty z korozją) opel z ciekawymi silnikami to z kolei nieciekawa skrzynia biegów m32 . Z wyżej wymienionych modeli najlepiej znam a4 bo już jedną taką mam , w sumie bez wad to nie jest ale i z a wiele to ona u mnie nie przejeżdża rocznie, v50 też miałem tylko że z 2.0d i była to porażka ale auto też pochodziło z jakiegoś tureckiego komisu i jeszcze nasi handlarze coś przy nim dłubali wiec nie przekreślam auta tylko z powodu tego jednego egzemplarza. Dodam że będę szukał auta tylko zakupionego z polskiego salonu lub ściągniętego z kraju gdzie mogę na pewnika zweryfikować przebieg, coś jak u nas historia pojazdu gov. No i pytanie czy z tych wyżej wymienionych modeli to diesel czy benzyna lpg moje przebiegi rocznie to ok 20tyś km większość to krótkie trasy ok 30km w jedną stronę . Czy może jakieś inne propozycje które nie przyszły mi do głowy

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Pół żartem ..... z finansowego punktu widzenia bardziej rentowną inwestycją byłby Fiat 125 kombi ..z biegiem lat jego wartość wzrasta !! Natomiast skoro najlepiej znasz A4 ..to pozostań przy tym modelu.. można znależć egzemplarz w zadawalającym stanie .Jest jeszcze taka zależność ...jeżeli auto nie jest zajeżdżone ..dobite , wyeksploatowane ,pochodzące z dobrych rąk ,pewnego żródła ..to możesz kupić każdy z tych modeli które wymieniłeś !

Marcin 77

Początkujący
Punktów
2
Owszem a4 znam , to juz moja trzecia , wcześniej miałem dwie b5-tki , tyle że ona u mnie bardzo mało jeździ , i to głownie po mieście a i tak jakieś drobne awarie to jej sie zdarzają , nie wiem jak wypada z tą awaryjnością na tle pozostałych modeli które wymieniłem

Endrej

Gaduła
Punktów
10
Przede wszystkim jaki budżet? O Mondeo to jakiś bzdur się naczytałeś to nie TSI żeby miał wadę pierścieni :D a z tą regulacją też przesada, raz na 3-4 lata to taki problem?
Także dobre, niedocenione auto, A4 B7 z 1,8T kosztuje sporo więc pytanie ile masz kasy bo 1,9 tdi a 1,8T to przepaść, jeszcze s-line i quattro to z 30k trzeb mieć
Ja bym dorzucił Passata B6 1,9 tdi lub 2,0 TDI CR 110/140 koni
ewentualnie C-klasa z kompresorem? też można lpg dorzucić

No i Volvo V50 to tak jakby nie ta bajka - to jest Focus w kombi czyli niższa klasa niż pozostałe auta, więc te przestrzenie będą inne.

Też pomyśl czego oczekujesz bo A4 na turbo benzynie lepiej będzie jechać niż wolnossący, inna efektywność, przyspieszenie itd.

P.S. jeszcze inna opcja dość radykalna to np A6 C6 2,4 + lpg ale to jeszcze wyższa klasa ale z kolei konkret

Marcin 77

Początkujący
Punktów
2
nie musi być od razu s line i quatro , budżet nie jest az tak istotny bo wiem że za w miare dobry egzemplarz trzeba będzie zapłacić więcej , o poborach oleju w mondeo mk4 2.0 no to niestety w necie jest sporo tematów , nie żeby każdy tak miał ale ponoć się zdarza sam nawet rozmawiałem z właścicielem takiego modelu który miał ten sam problem a w połączeniu z lpg to może byc nieco niebezpieczne , v50 wiem że jest budowane na płycie focusa ale tu głównie przemawia za nim silnik 2.4b , zabezpieczenie antykorozyjne , i wykończenie w środku , o mercedesie kompletnie nie mam rozeznania , jaki silnik do lpg, jak z awaryjnością , blacharka

Endrej

Gaduła
Punktów
10
No to wiesz, jak się obawiasz poboru oleju w Mondeo, który raczej jest wyjątkiem od reguły a nie regułą, to A4 B7 też odrzuć bo tam masz jedyny silnik 1,8T BFB i częste pęknięcia głowic - poczytaj, więc co zostaje? V70 z 2,4?
No nie ma aut idealnych ale są pewne wady mało znaczące bo występują mega rzadko.

Marcin 77

Początkujący
Punktów
2
W sumie racja , w 1.8t jest jeszcze napinacz łańcucha spinającego wałki który tez potrafi paść , no i oczywiście zawieszenie , a i w 2.4 volvo tez by pewnie sie coś znalazło , mondeo nie miałem jeszcze okazji prowadzić , czy poza tym to auto trapią jakieś poważniejsze usterki z którymi walczy się bez końca tak jak w przypadku niektórych aut czy raczej do ogarnięcia auto ? wizualnie tez nieźle się prezentuje

Do góry Bottom