• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wybebeszenie katalizatora z tłumika

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2812
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Jak sprawa wyglada waszym zdaniem z wywaleniem katalizatora? Czy wplywa to na spalanie? Czy auto glosniej chodzi? Czy auto ma wiecej mocy jak to niektorzy mowia? Jakie sa wady i zalety takiego zabiegu?

YaSIu

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
Manchester, UK
Jak sprawa wyglada waszym zdaniem z wywaleniem katalizatora? Czy wplywa to na spalanie? Czy auto glosniej chodzi? Czy auto ma wiecej mocy jak to niektorzy mowia? Jakie sa wady i zalety takiego zabiegu?
Jak wywalisz kata i wstawisz samą rurę to na bank będzie ryczał tzn będzie dużo głośniej, co innego jak wstawisz jakąś strumienicę to będzie ok :) Co do mocy to raczej bzdury że wywalenie kata podniesie moc, owszem moc pójdzie do góry jak wraz z wywaleniem kata zrobiony będzie cały układ wydechowy np. na przelotowych tłumikach ;)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
miałem kiedyś poldorovera z wyprutym katem i dzięki temu zabiegowi ryczał ... no i moc wzrosła to było odczuwalne, spalanie nie wzrosło, natomiast inaczej wygląda to w skodzie felicji 1.3 jezdze taka w pracy i pali ona 10 l/100 km a mocy nie ma

YaSIu

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
Manchester, UK
miałem kiedyś poldorovera z wyprutym katem i dzięki temu zabiegowi ryczał ... no i moc wzrosła to było odczuwalne, spalanie nie wzrosło, natomiast inaczej wygląda to w skodzie felicji 1.3 jezdze taka w pracy i pali ona 10 l/100 km a mocy nie ma
Akurat w Polonezie wywalenie jakiegokolwiek tłumika jest na "+" poza głośnym wydechem oczywiście bo te tłumiki zamulają strasznie silnik. W większości innych samochodów wywalenie kata a zastawienie innych seryjnych wydechów zamula silnik i tak jest np w Oplu Vectrze gdzie ewidentnie po wycięciu kata czuć muła

darektech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
17
Miasto
Legnica
jak masz 2 sondy 1 przed a 2 za to lepiej nie wywalac kata bo bedzie problem

dkamyk

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
CHICAGO
Jak wywalisz kata i wstawisz samą rurę to na bank będzie ryczał tzn będzie dużo głośniej, co innego jak wstawisz jakąś strumienicę to będzie ok :) Co do mocy to raczej bzdury że wywalenie kata podniesie moc, owszem moc pójdzie do góry jak wraz z wywaleniem kata zrobiony będzie cały układ wydechowy np. na przelotowych tłumikach ;)

kolego są samochody w ktorych nic sie nie zmienia po wycięciu katalizatora np.Mercedes E55 sprawdzone i udowodnione. ale w niektorych autach podnosi nawet o 10 koników.

Akurat w Polonezie wywalenie jakiegokolwiek tłumika jest na "+" poza głośnym wydechem oczywiście bo te tłumiki zamulają strasznie silnik. W większości innych samochodów wywalenie kata a zastawienie innych seryjnych wydechów zamula silnik i tak jest np w Oplu Vectrze gdzie ewidentnie po wycięciu kata czuć muła

wyżucając katalizator niszczysz przyrode i silnik, chyba że pojedziesz do kogoś kto ma pojęcie o zmianie parametrow w twoim kompie w aucie i przestawi wnim co nieco. a po zatym jeśli tego nie zrobisz to będzie ci się świeciła lampka kontrolna od komputera w liczniku, bo niestety ale sąda lambda dostaje inny rodzaj spalin co powoduje inne spalanie silnika co ma wpływ na zużycie paliwa i ubytek w kieszeni kierowcy. sada podaje do komputera ze parametry mieszanki paliwa i powierza są za wysokie i przez to może zamulać samochód lub nawet doprowadzić do bardziej kosztowniejszych napraw.

jak masz 2 sondy 1 przed a 2 za to lepiej nie wywalac kata bo bedzie problem

może wywalić ale trzeba wiedzieć co zrobić żeby oszukać komputer.:):):)

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Jeżeli chodzi o katalizator to sprawa nie jest do końca jasna, jeżeli nie znasz zasad fizyki i wstawisz strumienicę w jego miejsce możesz zaszkodzić silnikowi np. odbicie fali podczas wyciągania spalin przez strumienicę może doprowadzić do uszkodzenia głowicy, zaworów itp. Dam wam linka do zapoznania sie z montażem strumienicy http://www.tuningmania.pl/art/index.php?option=com_content&task=view&id=264&Itemid=64

dkamyk

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
CHICAGO
czytając to co napisałeś to zabardzo nie wiem po co jest montowana ta strumienica, jestem od 8 lat w USA, od momentu przylotu tutaj pracuje w firmie ktora zajmuje sie tuningiem samochodów i wierzmi tu nikt czegoś takiego nie zakłada zeby samochod nabrał mocy. nie znam sie na prawach fizyki ale ta strumienica to jeden wielki kicz i wydanie nie potrzebnie kasy, ale to jest tylko moje zdanie, oczywiscie moge sie mylić, nie mam zamiaru kogo kolwiek obrazić na forum.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Pisząc o prawach fizyki miałem na myśli to aby nie wstawiać strumienic bo to jest niepotrzebne i może narobić kłopotu. (zaszkodzić silnikowi):D

dkamyk

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
CHICAGO
ktos kto wymyslil ta strumienice to chyba mysli ze zbije majatek na ludziach ktorzy nie maja pojecia co to jest i czy daje to jakis pozytywny efekt. ale niestety trafiaja sie tacy. to tylko przez ludzka nie wiedze lub brak zaiteresowania sie tym co chca zrobic dla samochodu.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
dokładnie tak samo jest z filtrami stożkowymi ładnie wygląda:);)

dkamyk

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
CHICAGO
filtry sie sprawdzaja, testowalismy je wpracy. napisze troche wiecej pozniej bo czasu teraz troche malo.

YaSIu

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
Manchester, UK
Zarówno strumienica jak i stożek duuuużo daje na "+" ale tylko w przypadku kiedy dobrze dobrany jest cały układ dolotowy i wydechowy. Niestety w PL wiele osób montuje stożek nie dokonując żadnych zmian w w/w układach czego efektem jest pogorszenie paramentów pracy silnika. Kolejną sprawą jest to że stożki za 50 zł do niczego się nie nadają i tak samo jest ze strumienicami

karol44

Początkujący
Punktów
0
koledzy mam pytanie co się dzieje z autem jeżeli zapchany jest katalizator iczy może to wykończyć silnik

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
ogranicza moc bo to tak jakbys wetkał pyrę w tłumik, weź go albo wymien albo wywal srodek

richi9

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Kraków
panowie nie takie tęgie głowy jak nasze pracuja nad układami wydechu, i wierzcie mi wstawianie jakiś strumienic tojakas pomyłka ...Trzeba przestroić cały układ ...W wydechu występują zjawiska falowania spalin podobnie jak w dolocie,liczy sie nie tylko przekrój ale i długość wydechu.
Co do sondy to ma ona duzy wpływ na prace silnika, ale jeżeli sa dwie sondy to zazwyczaj jedna jest przy katalizatorze a druga zaraz na kolektorze wydechowym ... Pierwsza pomaga w dobraniu dawki dla lambda równe 1 lub blisko 1 a druga to ekologia i tylko ekologia odczytuje prace kata i jego temperature... Przy wywalaniu kata trzeba sonde drugą oddalic od strumienia spalin bo bedą błędy długie jak moja ręka lub usunąc jej istnienie z ECU:). To tak po krótce...

Do góry Bottom