• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wyciek oleju - - opel astra - silnik Z14XEP

Piotr08

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam,

Co może być przyczyna wycieku oleju z silnika Z14EXP
Wyciek w okolicach zaznaczonych na zdjęciu
Zdjecie
Czy to poczciwa uszczelka pod pokrywą?

pozdrawiam

Piotr08

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Niestety byłem dziś na przeglądzie i diagnosta stwierdził wyciek. Przyjrzałem sie miejscu gdzie stał samochód i faktycznie było mokro, zatem jednak cieknie :(

Piotr08

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Czujnik był robiony ok 2 lat temu. No ale może znowu daje znać. Jeszcze się przyjrzę. wydaje mi się że był suchy.
Jeszcze się upewnię - chodzi o czujnik widoczny lekko w prawo od czubka mojej strzałki? bo właśnie z tamtej okolicy prawdopodobnie cieknie

Ostatnia edycja:

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Mało z tej fotki można wywnioskować , trza by zrobić fotkę po różnymi katami ,dobre makro , powycieraj dokładnie to miejsce zaolejone, pojeździj i obserwuj , mi to wygląda jak by uszczelka pokrywy zaworów w rogu pociła się.Możesz zobaczyć czy śruby dokręcone są , jak poci się z uszczelki to po prostu wymienić na nową.Nie widać aby tu rzygało olejem więc bez paniki.

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Mi to wygląda na wyciek z pod uszczelki pokrywy zaworów , a że plamy są to normalne bo olej rozgrzany spływa po silniku w dół , pewnie też na spodzie masz zabryzgane olejem, ale rację też może mieć Stanisław 1946 ,ściągnij osłonę rozrządu i zobacz tam czy nie wali jakimś uszczelniaczem , najlepiej to wyczyść wszystko dokładnie , wraz z pokrywą rozrządu i w środku pokrywy również jak jest zachlapane i obserwuj gdzie olej wycieka.

Piotr08

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Jesteście pewni tej osłony rozrządu w silniku Z14EXP czyli z łańcuchem?
na razie umyję silnik w okolicach czujnika środkiem do czyszczenia hamulców odpalę i zobaczę czy widać którędy cieknie.

Piotr08

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
To jeszcze jedno pytanie: jak odróżnić nieszczelność uszczelki pokrywy zaworów od osłony rozrządu?
Prawdopodobnie jak będę się brał do tego to zakupię uszczelkę pokrywy, ale żeby się potem nie okazało że trzeba gnać z powrotem do sklepu po inne części.
Miejsce na coś wskazuje czy trzeba być przygotowanym na obie ewentualności?
Zastanawia mnie ten simmering. Jeśli dobrze rozumiem jego umieszczenie to gdyby puszczał to olej ściekałby w przestrzeń gdzie pracuje łańcuch, a nie był wychlapywany jak na zdjęciach.
Za to nigdzie nie znalazłem uszczelki osłony rozrządu. Nawet w zestawie naprawczym Opla za - bagatela - prawie 1000pln

Czy przy każdym odkręceniu pokrywy zaworów czy osłony rozrządu uszczelka powinna byc wymieniana?

Ostatnia edycja:

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Jak ocenić ? wyczyść i obserwuj, , cóż może się okazać że poci się tu i tu ,najtańsza i najprostsza metoda gdzie można to zrobić samemu to wymiana uszczelki pokrywy , jak będzie sucho wtedy gitara i dajemy sobie spokój z rozrządem , żeby ocenić czy wali z uszczelniacza pod pokrywą rozrządu to musiał byś ją zdjąć. Z pod uszczelniacza będzie bryzgać olejem wokoło , więc olej może się pojawić w różnych miejscach. Uszczelkę wymieniamy wtedy kiedy cieknie , lub jest twarda jak plastik i traci swoje właściwości.

Do góry Bottom