• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wykształcenie na diagnostę samochodowego!

MiSiek_999

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tarnów, Polska
Witam!
Z góry przepraszam jeśli założyłem temat w złym dziale ale jestem tutaj nowy a potrzebuję porady kogoś bardziej doświadczonego ode mnie. Od razu też powiem, że jestem młodziakiem ale prosiłbym raczej o rzetelne podpowiedzi a nie ironiczne komentarze.
Jestem uczniem 3 kl. technikum a więc za rok kończę szkołę. Dostałem możliwość zatrudnienia w warsztacie na pół etatu. Mój pracodawca daje mi również możliwość zatrudnienia po szkole jednak zależy mu ( i przyznam że również mi) abym zajął stanowisko diagnosty na SKP. Czy orientujecie się Panowie czy udokumentowany rok pracy ale na pół etatu da mi możliwość przystąpienia do egzaminu? Zdaję sb sprawę, że egzamin jest trudny tym bardziej z moim poniekąd niewielkim doświadczeniem jednak jest to dla mnie o tyle wielka szansa, że ten pracodawca daje mi również możliwość kontynuowania nauki na studiach zaocznych na czym mi zależy.
Przeczytałem już wiele źródeł jednak żadne z nich nie odnoszą się do umowy na pół etatu a chciałbym się orientować w sytuacji.
Pytałem również w ośrodku przeprowadzającym szkolenia i niestety również nie otrzymałem odpowiedzi.
Z góry dziękuję za pomoc!
Z poważaniem, MS

MiSiek_999

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tarnów, Polska
Właśnie tam mam zamiar robić szkolenie i z nimi się kontaktowałem niestety na moje pytanie mi nie odpowiedzieli. Raczej niewiele jest takich osób jak ja co tak wcześnie się podejmują. Jeszcze będę próbował w wydziale komunikacji może tam się czegoś dowiem. Dzięki.

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
Wszystko jest w necie ... poszukaj .

tarosta wydaje uprawnienie do wykonywania badań technicznych, jeżeli osoba ubiegająca się o jego wydanie posiada wymagane wykształcenie techniczne i praktykę oraz odbyła szkolenie zakończone egzaminem z wynikiem pozytywnym, w jednostce wyznaczonej przez ministra właściwego do spraw transportu.
Diagności wykonujący badania techniczne pojazdów powinni:
1) posiadać wyższe wykształcenie techniczne o specjalności samochodowej i udokumentowane 2 lata praktyki w stacji obsługi pojazdów lub w zakładzie (warsztacie) naprawy pojazdów albo
2) posiadać średnie wykształcenie techniczne o specjalności samochodowej i udokumentowane 4 lata praktyki w stacji obsługi pojazdów lub w zakładzie (warsztacie) naprawy pojazdów, albo
3) posiadać wyższe wykształcenie techniczne o specjalności innej niż samochodowa i udokumentowane 4 lata praktyki w stacji obsługi pojazdów lub zakładzie (warsztacie) naprawy pojazdów, albo
4) posiadać średnie wykształcenie techniczne o specjalności innej niż samochodowa i udokumentowane 8 lat praktyki w stacji obsługi pojazdów lub zakładzie (warsztacie) naprawy pojazdów
oraz ukończyć szkolenie, składające się z następujących części:
Część I - Szkolenie podstawowe w zakresie przeprowadzania okresowych badań technicznych pojazdów oraz pojazdu zabytkowego, taksówki osobowej lub bagażowej, pojazdu uprzywilejowanego oraz pojazdu przeznaczonego do nauki jazdy i przeprowadzania egzaminu państwowego
Część II - Szkolenie specjalistyczne w zakresie badania technicznego autobusu, którego dopuszczalna prędkość na autostradzie i drodze ekspresowej wynosi 100 km/h
Część III - Szkolenie specjalistyczne w zakresie przeprowadzania badań technicznych pojazdów przeznaczonych do przewozu towarów niebezpiecznych
Część IV - Szkolenie specjalistyczne w zakresie przeprowadzania badań technicznych pojazdów przystosowanych do zasilania gazem
Część V - Szkolenie specjalistyczne w zakresie przeprowadzania badań technicznych pojazdów:
- związanych z pierwszym badaniem technicznym pojazdów zarejestrowanych po raz pierwszy za granicą lub pojazdów nowego typu wyprodukowanych lub importowanych w ilości jednej sztuki rocznie,
- skierowanych na badanie techniczne przez organ kontroli ruchu drogowego lub starostę, o ile pojazdy te wymagają specjalistycznego badania technicznego, oraz pojazdów, w których dokonano zmian, o których mowa w art. 81 ust. 8 pkt 2 ustawy,
- marki "SAM" co do zgodności z warunkami technicznymi
I t d. .....

Dziesięć sekund szukania

MiSiek_999

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tarnów, Polska
inodiag No widzisz dziesięć sekund szukania, poczytałeś kilka bzdur i jako kolejny wmawiasz mi głupoty.... Te wymagania są stare jeszcze z przed zmian jakie weszły i to już kilka lat temu... z wykształceniem technicznym o specjalności samochodowej na dzień dzisiejszy wymagany jest udokumentowany rok pracy w warsztacie samochodowym.... jednak mój problem dotyczy tego czy może to być udokumentowany rok pracy na pół etatu...

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
inodiag No widzisz dziesięć sekund szukania, poczytałeś kilka bzdur i jako kolejny wmawiasz mi głupoty.... Te wymagania są stare jeszcze z przed zmian jakie weszły i to już kilka lat temu... z wykształceniem technicznym o specjalności samochodowej na dzień dzisiejszy wymagany jest udokumentowany rok pracy w warsztacie samochodowym.... jednak mój problem dotyczy tego czy może to być udokumentowany rok pracy na pół etatu...
To odpowiedz sobie czy pół to jest całość ...?

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Oswiadczenia wystarczą o Twoim doświadczeniu i czasie pracy.To załatwi twój pracodawca. Nic Ci do tego. Spiesz się bo przepisy się mają zmienić... I czar pryśnie.

bescammed

Początkujący
Punktów
0
Przerabiałem na swoim przypadku.
Co do praktyki wystarczy rok, tak jak już wspominałeś. Ja potwierdzałem to zaświadczeniem od pracodawcy, że w okresie od 01.05.17 do 10.05.18 miałem bezpłatne praktyki tu i tu, nauczyłem się tego i tego. Przeszło bez problemu.
Co do egzaminu - możesz do niego podejść już teraz, nie jest Ci potrzebne doświadczenie ani kurs. Wszystkie te rzeczy są potrzebne Ci dopiero przy składaniu wniosku w starostwie właściwym dla Twojego miejsca zamieszkania.
Osobiście jestem po technikum na profilu technik pojazdów samochodowych, kurs robiłem we Wrocławiu, teorię zdawałem w Krakowie (we Wrocławiu piszesz na kolanie), a praktykę we Wrocławiu na tej samej stacji co był kurs, osobiście polecam. Wszystko zdane za pierwszym, jak chcesz jakieś dokładniejsze info (np. wzór zaświadczenia o praktyce) wal na PW ;)

Do góry Bottom