• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana akumulatora Xsara Picasso

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2830
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Tak, odłączasz klemy ze starego, wymontowujesz akumulator, montujesz nowy i zakładasz klemy. Musisz zwrócić uwagę żeby plus na klemie pokrył się z plusem na akumulatorze, minus analogicznie. No i najważniejsze - nie spal rozrusznika!

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
I polecam wyciągnąć zagłówek z fotela...

pawlo1955

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Rawicz
Najpierw odlaczasz minus potem plus jak zakladasz najpierw plus potem minus

dobolsgarage

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
74
Miasto
Poznań
pl-pl.facebook.com
Misiek mi bardziej chodziło o BSI ponoć trzeba odczekać żeby się uśpił i po podłączeniu Aku trzeba odczekać bo jak od razu się włączy zapłon to może się zablokowac

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Kluczyk w stacyjkę i poczekać chwilę. Tak było w C5. Ale czy Xsara tego wymaga? Nie wiem. W poniedziałek robiłem przekładkę silnika i odpaliła bez problemu.

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Misiek mi bardziej chodziło o BSI ponoć trzeba odczekać żeby się uśpił i po podłączeniu Aku trzeba odczekać bo jak od razu się włączy zapłon to może się zablokowac
Pewnie te 15 min po wyłączeniu zapłonu... (przy demontażu)... Po zamontowaniu / podpięciu aku nie czekałem zbyt długo...

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
680
Miasto
WLKP
Najwazniejsze to na koniec ustawic date i czas aktualny zeby sie nie cofac w czasie.To wazne.

Zuzia95

Nowy
Punktów
0
Tak, odłączasz klemy ze starego, wymontowujesz akumulator, montujesz nowy i zakładasz klemy. Musisz zwrócić uwagę żeby plus na klemie pokrył się z plusem na akumulatorze, minus analogicznie. No i najważniejsze - nie spal rozrusznika!
No chyba to nie jest takie proste.
Wymieniałam Aku w swojej cytrynce,tak jak napisałeś wyżej i co? Zablokował się dziad jeden. Nie mogę odpalić,tak jak przy uszkodzonym immo. Czy to spowodowane może być wymiana Aku?

Do góry Bottom