• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana akumulatora

Pinnacie

Początkujący
Punktów
1
Witam
Niestety muszę zakupić nowy akumulator do mojej Corsy. Jaki wybrać najlepiej ? Samochód to Opel Corsa C, 2001 r. 1.0.
Pozdrawiam

anim7991

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
łódź
Jeżdżą bo ludzie nie ładują. Tam na tym kanale gość podłączył alternator do silnika elektrycznego i zbudował mini instalacje z akumulatorem. Okazuje się, że 20 minut trzeba jechać, żeby doladowac akumulator po rozruchu. Jak w samochodach masz dużo elektroniki i odbiorników to nie ma mocnych, musisz go doładować prostownikiem raz na jakieś czas. Akumulator niedoładowany zużywa się znacznie szybciej niż doładowany. Jeśli masz ubytek wody, to znaczy że jest przegrzany czyli albo zbyt wysokie napięcie ładowania i gazuje elektrolit albo zbyt duży prąd rozruchu - nie szukaj tu zagadek.

Ja mam akumulator marki China, kupił go poprzedni właściciel przed sprzedażą. Mam już 4lata, 100 tys kilometrów i nigdy nie dolwealem wody mimo że że czasem sprawdzam poziom elektrolitu. Byłem też właśnie niedawno w jednym sklepie z tej sieci akubuiz.biz i sprawdzili mi pojemność. Rozładowali go i naładowali i okazało się, że jest bardzo dobry 80% pojemności i trochę mniejszy prąd rozruchu (ciekawe czy nowy w ogóle trzymał parametry). Jedyne co robię to około raz na tydzień doładowuje zwykłym prostownikiem mikroprocesorowym. Myślę, że się opłaca bo jakbym miał wydawać co dwa lata 300na akumulator to bym nie chodził usmiechniety.

Kiedyś akumulator jeździł 7lat bo jedyna elektronika w samochodzie to były przekaźniki od świateł. Moja Mazda potrafi pobierać kilka amper nawet 5minut po zgaszeniu samochodu.

anim7991

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
łódź
Ale ma pewnie czujnik temperatury i pomiar prądu, nie zdziwionym się gdyby alternator byl sterowny przez ECU... Powiem więcej, typy tkumulatorow są ładowane nawet pod napięcie 16.3V zgodnie zzcharakterystyką i pomysl teraz jak mechanik wsadzi Ci do samochodu zwykły kwasowo-olowiowy "bo ma tyle samo Ah i klemry się zgadzają" to wygotujesz elektrolit w rok. Dlatego uważam, że jak ktoś najlepiej na świecie wymienią olej, to powinien to robić i nie brać się za coś, o czym ma wiedzę tylko pozornie a jeśli chodzi o akumulatory i baterie to trzeba mieć wiedzę kierunkową a nie umiejętność wymiany oleju na czas.
12.6? Przecież naładowany akumulator ma 12.7...

Coraz częściej utwierdzam się w obrazie mechanika jako wymieniacza czesci na łysą pałę...

Z resztą może trzeba przestać być żelbetonowym klocem i jeśli szkoda kasy na kursy, szkolenia albo przynajmniej zawodówkę to można otworzyć głupiego yt i posłuchać mądrzejszych. Znalezione na szybko:

Ostatnia edycja:

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Czesto ludzie sami kupuja a w sklepie a tam patrza na pojemność i kołki ktory plus minus. Tak alternatory maja sterowanie i czujnik temp w regulatorze

Ale w autach 20 letnich tez nowe akumulatory padaja.

anim7991

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
łódź
Ciekawe jest to, że machanicy mówią o napięciach ładowania, narzekają że za małe albo za duże albo mówią "kiedyś to były akumulatory". To o czym to świadczy jak o skrajnej niewiedzy i zacofaniu? I jak takiemu zaufac? Z resztą widać na tym forum jak się drą mechaniki
"DO MNIE PRZYPROWADŹ BO SIE ZNOM" albo
"robię 5 wymiana oleju dziennie to i 5 akumulatorów mogę wymieniac a cenę mam mniejszą niż import z chin"

Przecież to forum to czasem kpina

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Ja nie jestem mechanikiem raczej. Nie narzekaj na to forum. Na elektrodzie za ortografie by cie zbanowali. A tak jest ze każdy chce pokazac kto ma wiekszego hehe

Ogolnie malo kogo obchodzi co jest w aucie. Wszystko specjalnie niedograne zeby padały podzespoly

anim7991

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
łódź
Co mówić o elektrodzie ale fachowców można tam spotkać konkretnych i nikt nie rżnie pozera, nie ma kółka wznajemnej adoracji. Wystarczy zadać odpowiednie pytanie na które odpowiedzi nie można znaleźć w internecie więc nie dziw się że ciebie banują.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Czasem jak rozumujesz nie po linii moderacji to ostrzeżenie. Elektroda jest zarejestrowana w kaliforni. A to forum w miśka chałupie. I chwala za to. Ja mam konto na elektrodzie, mhhauto, digital kaos, carhelp,forum sep, spawalnicze, prawie kazdej marki auta fora, murator, itd itp, jakos mnie nie banuja.

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Kolejny co się filmików w internetach naoglądał i teraz jest specem od akumulatorów :)

Pewnie Łysego na yt też oglądasz i wierzysz jak jak w Boga, a wszystko co powie to 100% prawda, a te inne mechaniki to złodzieje, tylko on jedyny uczciwy :D

Przecież to forum to czasem kpina

Bo co, bo nikt nie chce publicznie zdradzić rzeczy, których się uczył 20 lat, często i gęsto na swoich błędach? Bo nikt nie chce zdiagnozować samochodu na podstawie wpisu na forum, bo nie ma w domu szklanej kuli?

Wracając do akumulatorów, fajnie że jest firma która za 25 zł zrobi Ci test akumulatora, ale co z tego nie bardzo rozumiem? Co to zmieniło w Twoim życiu? Zrobili Ci test akumulatora, który wiedziałeś, że jest sprawny i oni Ci to potwierdzili. I co z tego?

Co do reklamacji, jak kupujesz aku w jakimś sklepie z mydłem i powidłem, a jak znam życie to pewnie nawet na alledrogo, to co się dziwisz, że Cię olali? To znaczy, że wszyscy tak robią?
Przecież ktoś wyżej pisał, że jak do niego przywozisz aku na gwarancję, to od ręki dostajesz nowy. To już zgrabie pomijasz co, bo do Twojej tezy nie pasuje, że mechanicy to złodzieje? :)

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Zawód mechanik, wkracza na nowy poziom. Teraz to nawet będziemy kraść prąd z akumulatorów :)
Dobrze, że robią bezobslugowe, bo jeszcze byśmy Elektrolit z nich wypili. A na deser pyszny żel. Mniam mniam.

anim7991

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
łódź
Jeśli idę do sklepu z akumulatorami to chce, żeby sprawdzili czy aby na pewno stary jest uszkodzony a nie wymieniali na pałę. Tak, naogladalem się filmików na YT bo nie jestem uparty na wiedzę jak żelbeton i nie łykami wszystkiego jak pelikan.

W ostatnim czasie robię prostowniki mikroprocesorowe z diagnostyką do akumulatorów trakcyjnych więc to, że akubiz za darmo rozpowszechnia swoją 25letnią praktykę jest szlachetne i wymaga podkreslenia. Nie stać mnie na kupno każdego typu akumulatora a konsument (w przeciwieństwie do waszych klientów) wymaga jakości i uniwersalności moich urządzeń dlatego to, co oni publikują na YT jest naprawdę na wagę złota - tylko wtedy jak wiesz oczym oni mowia

Tomi76 twój zawód nawet nie opuścił poziomu PRL

Widzę że pewnym osobą przeszkadza jak ktoś wytyka im niewiedzę i niekompetencję bo dyskusja na argumenty się kończy a zaczyna pyskówka jak w przedszkolu.

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Jeśli idę do sklepu z akumulatorami to chce, żeby sprawdzili czy aby na pewno stary jest uszkodzony a nie wymieniali na pałę. Tak, naogladalem się filmików na YT bo nie jestem uparty na wiedzę jak żelbeton i nie łykami wszystkiego jak pelikan.

W ostatnim czasie robię prostowniki mikroprocesorowe z diagnostyką do akumulatorów trakcyjnych więc to, że akubiz za darmo rozpowszechnia swoją 25letnią praktykę jest szlachetne i wymaga podkreslenia. Nie stać mnie na kupno każdego typu akumulatora a konsument (w przeciwieństwie do waszych klientów) wymaga jakości i uniwersalności moich urządzeń dlatego to, co oni publikują na YT jest naprawdę na wagę złota - tylko wtedy jak wiesz oczym oni mowia

Haha leżę :D
Ty właśnie łykasz wszystko, wystarczy że na yt o tym ktoś powie :D

Obejżałeś filmiki na yt i teraz jesteś spec i budujesz prostowniki... ale nie stać Cię na ich testowanie, więc budujesz na pałę na postawie filmików na yt... i wisienka na torcie, Twoi klienci oczekują jakości, więc im ją zapewniasz oglądając filmiki na yt, a nie przeprowadzając testy :D

I jeszcze budujesz swoje urządzenia z "diagnsostyką", ale i tak lecisz do sklepu, żeby Ci aku sprawdzili.

Weź napisz gdzie te urządzenia sprzedajesz, żeby przypadkiem ktoś tego nie kupił :)

Ja już nie mam więcej pytań wysoki sądzie :D

YOU MADE MY DAY :D dobrze jak człowiek z rana może się trochę pośmiać :D

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Panowie adorujmy sie . Ale anim ma racje ze srzedawcy czasem maja pusto w glowie. Kupilem vidaron podklad i lakier bezbarwny. Wydajnosc 10mkw puszka. Na 9 metrow poszlo dwie. Po zimie podłoga siwa sie zrobila. Ide do sprzedawcy a on mowi ze na pewno ok wszystko. Dzwonie na serwis śnieżki a oni ze na powierzchnie poziome na zewnątrz tylko olejowanie. I to nie jeden przyklad mozna przytoczyc. Tlumik raz wymieniam. Panie tylko jeden model do tego auta. Przykrecilem ,wylaze z kanalu a tam kolano przy silniku wisi 10cm na d ziemia. No i co zwot jak uzywany. Diaks i elektrody kwasowki. Tylko strzelic w leb. Mechanicy to zlodzieje a sprzedawcy i handlarze to kanciarze hehe.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Raczej okresu międzywojennego :)
A akumulatory wymieniam na potęgę, nawet nowe. Potem sprzedaje je na alledrogo z ogromną marża i właśnie tak buduje swoje imperium.
Ale dzięki takim jak Ty, tacy jak ja, mają coraz gorzej.
Otwierasz oczy niedowiarkom i to nie jest Twoje ostatnie słowo!

Sprawdzić czy nie ksiądz.

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Panowie adorujmy sie . Ale anim ma racje ze srzedawcy czasem maja pusto w glowie.

Nawet często bym powiedział.

Ostatnio jak bramę zamawiałem i dałem jeszcze gościowi projekt budowlany, żeby sam spojrzał, czy ja to dobrze liczę... To takich bzdur zaczął opowiadać, że musiałem gościa uczyć, co to znaczy wysokość nadproża. Ja, mechanik musiałem uczyć podstawowych rzeczy sprzedawcę bram. Wziąłem tylko od niego namiar na montażystę i on mi na kartce napisał co ten sprzedawca ma wprowadzić do swojego komputera. Tyle jeżeli chodzi o kompetencje sprzedawców :)

A mogłem włączyć filmik na yt i zaraz bym sam zaczął bramy produkować... eh głupi ja.

anim7991

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
łódź
Jakoś moje urządzenia pracują i żadne nie wrocilo. Jakoś nie mam stanowisk prób ani nie buduje domu tylko po to żeby sprawdzić działanie modułów... Rozumiem, że wy kupujecie każdy samochód po kolei żeby sie na nim uczyć? Uczucie się na samochodach klientów taka jest prawda. Tak samo jak ktoś na YT publikuje wykresy lądowań, charakterystyki i dzieli się swoimi doświadczeniami na poziomie super profesjonalnym to tylko głupek i żelbeton (no i może 30 letni mechanik z 25letnim tajnym stażem z którym się nikim nie podzieli bo okaże się, że go każdy przygasić) uzna za ścienne. Jeśli ktoś oglądał mechaników i ma trtroche pojęcia to wie kiedy ktoś ściemnia. A jeśli jakikolwiek mechanik oglądał łysego z YT i jeszcze publicznie o nim mówi to nie nadaje się do odkręcenia nakretki od "kołpaka".

Do góry Bottom