• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana rozrządu w Renault Thalia 1.2 16V- uszkodzenie rolki podczas rozruchu

psuja_11

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Łódzkie
papierek jest prosty jak drut nie odpowiadam za zamotowane części dostarczone przez klienta i za szkody powstałe w wyniku ich wadliwego działania. Co się bedziemy spierać ty wiesz swoje ja swoje O tym że kwit od rzeczoznawcy którego sam powołałem jest wart psu na bude usłyszałem na sprawie od sądu anie gdzies tam z netu więc wiem co pisze. . życze ci aby zawsze uznali ci reklamacje i aby nigdy nie rozleciał ci się silnik przez wadliwą cześci. Pozdrawiam

makrez12

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
TARNÓW
Panowie bez szaleńst. Kupuj nowy rozrząd zakładaj daj klientowi niech sie cieszy to niech idzie na reklamacje. Bez kosztów montażu dostajesz na bank a z kosztami montażu będą pytać nawt jakich kluczy używasz. Przechodziłem to nie raz, hurtownie walczą o klientów bo przecież teraz jest ich pełno więc jak oleją reklamacje to wieksza szansa ze pójdzie do konkurencji. To nie jest rozrzad pękniety gdzie koszt sięga 10tyś żeby był potrzebny rzeczoznawca. Wystarczy druk reklamacyjny tam gdzie to kupiłeś.

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Shrek znowu się wtrąci …
Uznacie mnie zapewne za bajkopisarza ,ale trudno
W tym wypadku faktycznie dzięki uwadze kolegi nie doszło do tragedii
Rolka na reklamacje zwrot kasy, jeśli nie chce wymiany na inną.
Tu naprawdę sprawa jest prosta …
Co dzieje się gdy na skutek wymienionej przez nas części dochodzi do poważnej awarii silnika?
Nie oszukujmy się … zaczynają się schody i przepychanka
Sąd może , ale nie musi uznać oceny sytuacji sporządzonej nawet przez biegłego rzeczoznawcę powołanego przez jedna ze stron.
To sąd powołuje rzeczoznawcę jeśli ma taką ochotę .
A ocena dostarczona przez stronę jest lub raczej nie jest brana pod uwagę .
Przeżyłem kilka latek i kilka różnych sytuacji dotknęło mnie bezpośrednio lub pośrednio
I naprawdę wiem co mówię.
A tak naprawdę „NIESTETY” wszystko jest uzależnione od kasy a nie od tego kto ma racje ;)
……..PAPUGA CZYNI CUDA …..
Jeśli nie mamy ubezpieczenia najlepszym rozwiązaniem jest ugoda z klientem
Więc jeśli nas stać warto mieć ubezpieczenie .

Ostatnia edycja:

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
ja tu sie zgodze ze szrekiem, taka jest prawda tez mialem podobne sytuacje i wygrywa kasa a nie zdrowy rozsadek taki kraj
a co do rolki to mi sie wydaje , ze tuleja dystansujaca zostala fabrycznie zle zamontowana i napinaczem po dokreceniu poprostu docisnelo lozysko i koniec.. skrec ta rolke w imadle i zobacz, czy sie bedzie krecila..

psuja_11

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Łódzkie
I widać że kolega shrek się zna , Nie dlatego że pisze podobnie jak ja i przyklepuje mu recje. albo zna przepisy albo musiał sie z nimi szybko zapoznać tak jak ja. Pozdrawiam .Panowie zabezpieczać się zabezpieczać na wszelkie mozliwe sposoby . Opuścisz cenę klient szybko zapomni ze wzioleś mało a długo będzie pamiętał że coś się spier.... mało do kogo dociera że cześć może byc wadliwa . jego interesuje ma być zrobione i chodzić czy tam się krecić. Więc dlaczego nie brać wiecej i nie wliczać w to zabezpieczenia....

Jasho

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Milówka
Ej ej a ja nie wiedziałem że można na takie coś ubezpieczenie wykupić jak się nazywa to ubezpieczenie

memor

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Panowie jak w temacie czasy są trudne i technologia stała sie tak droga że czasami błąd nie z naszej winy może odebrac nam chęci do roboty a młodych ambitnych prawników coraz więcej.
Koszt ubezpieczenia OC z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej to około 60-100 zł na rok.

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
60- 100 zł - wątpię.
Najlepiej nie iść do sądu - moim zdaniem porządni ludzie nie powinni tam chodzić, to ostateczność choć bywają sytuacje, że trzeba. Wiąże się to z dużą dawką stresu i kosztami.
Co do rzeczoznawcy, jedynie Sąd jest uprawniony do orzeczenia winy. Sąd nie zna się na mechanice czy technice w ogóle więc żeby wyrobić sobie opinię o sprawie powołuje biegłego z listy biegłych sądowych i jego opinia jest rozstrzygająca dla Sądu a jego wyrok dla nas. Znam sprawy, gdzie strony mają opinie biegłych i są skrajnie sprzeczne. Dopiero trzecia biegłego "sądowego" rozstrzyga. Adwokat zawsze powie Ci, że wygrasz. W środowisku adwokackim znana jest anegdota:
po wygranej sprawie adwokat do klienta "Wygraliśmy" a przegranej " Przegrał Pan". To tyle w ten niedzielny poranek choć temat jest ciekawy i długi jak rzeka.

memor

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Panowie mamy dobe informacji i wolny rynek ja mam ubezpieczenie w Ergo Hestia i dowiedzałem sie że kontynuacja polisy na ten rok będzie mnie kosztować 200 zł na rok,ponieważ zmieniły sie kryteria.
Temat jest ważny bo nawet jak się coś stanie to ubezpieczenie pokrywa koszty,my mamy małą zwyżkę kosztów polisy a klient jest podwójnie zadowolony,bo ma naprawioną szkode i zostamie mu jeszcze troche kasy z wypłaty odszkodowania,więc po co sie szarpać i nabijac kase prawnikom. :)

Do góry Bottom