• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana silnika punto 1.7d

szeszko

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich. Po padnięciu silnika w moim punto I 1.7 d wymieniłem silnik na ten z bravy 1.9d. Aby zamocować silnik musiałem przełożyć łapę silnika. Ta na której jest przykręcana pompa wtryskowa. Pompa na łapie w silniku 1.9d była bardziej odchylona od bloku niż na łapie 1.7d. I tutaj pojawił się problem i pytanie... Czy ktoś posiada Bravę z takim silnikiem na forum. Jeśli tak to prosiłbym o policzenie zębów na pasku rozrządu od znaku koła wałka rozrządu do znaku na kole pompy wtryskowej. W ten sposób wiedził bym w jakim położeniu ma być pompa.

P

PogotowieSamochodoweUK

Kolego, ale to nie ma znaczenia najmniejszego;)
Poprostu ustawiasz znaki, i zakladasz rozrzad. A jak jestes cwanym rzezbiarzem to mozesz sobie pompe i pod miska olejowa dac i puscic pasek inna droga i tez bedzie dzialac.

Swoja droga dlaczego piszesz na forum mechanikow gdzie nikt z nas nie pisze o swoich autach tylko pomaga innym w problemach ogolnych a nie na forum milosnikow fiata? Oni tam maja takie auta i silniki i zapewne pomoga.

Tu wiekszosc to mechanicy i sa zajeci swoja praca a nie liczeniem zabkow na zyczenie;)
Mysle ze jak poszukasz to znajdziesz w google taka informacje wraz ze zdjeciem.

Ja znalazlem w okolo 1 minute;)

szeszko

Początkujący
Punktów
0
No właśnie to nie tak do końca. Podejrzewam ze po zmianie łapy przestawiło się położenie pompy. Chociaż ustawiam na znaki to tak naprawdę znak powinien być gdzie indziej. Policzenie ząbków z 1.9 dało by rozwiązanie mojego problemu.

Pytałem na forach fiata i nie uzyskałem odpowiedzi.
Ja przeszukałem cały internet i nic. Widocznie tak szukam :)

P

PogotowieSamochodoweUK

Ja znalazlem fotki pompy od frontu i znaki sa na pompie na tych fotach wiec nie potrzeba miec wlasciwej odleglosci od silnika zeby je ustawic.

Jesli pompa ci sie przestawila o pare zabkow to poprostu ja cofasz na znaki, ale jesli ci sie przestawila o jeden obrot to masz opcje do 4rech razy sztuka :D x ilosc obrotow przy probie odpalania.... Wiec sprawa deczko ciezka. Poszukaj jak w tej pompie ustalic ktorry wtrysk sie wlasnie odbywa.

Ustaw na nr 1 i na znaki i gwarantuje ze od pierwszego odpali jak odpowietrzysz.

szeszko

Początkujący
Punktów
0
Hmm :) Po wyjęciu pompy kręciłem sobie kołem od niej :p Czyli robię tak: Ustawiam wszystko na znaki i próbuję zapalić. Nie odpala to koło zębate pompy przekręcam o 360* i znowu próbuję. I tak 4 razy aż trafię. Dobrze rozumiem?

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
A czemu jak ustawisz na znaki wałek rozrządu + pompę + wał ma nie odpalać? wg schematu wałek znak ma być w pionie (górny punkt) pompa to samo, a znak na wale po prawej stronie. Tak składasz i ma być. tylko nasuwa się pytanie czy przy takim swapie nie musisz wymienić kompa?

szeszko

Początkujący
Punktów
0
Bo silnik 1.9d miał inna łapę silnika ta na ktorej jest pompa. Aby założyć silnik do punta musiałem tą łape dac od swojego 1.7. Do bloku łapa pasuje tylko w 1.9 pompa była pod innym katem. I dlatego takie jaja wychodzą. Komputera nie trzeba zmieniać bo to jest zwykły klekot. Jedyne ida 2 kable do elektrozaworu gaszenia. Aha. wałek rozrzadu nie ma znaku w pionie tylko tak bardziej w prawo.

P

PogotowieSamochodoweUK

Czyli juz ogarniete rozumiem? Tylko wciaz nie moge pojac co ma umiejscowienie pompy do jej pracy, ale ok.

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Wg. mnie o ile dobrze zrozumiałem to zmienił położenie pompy czyli jak wg schematu jest tak:
1.9d.PNG
To on ma w innym miejscu tylko wg. mojego rozumowania pompa będzie nadal się obracała z tak samą prędkością itp itd i wystarczy że na znaki wszystko będzie. poprawcie jak źle rozumuje bo trochę chodzę dziś zamulony bo wczoraj 40h na nogach +200km jazdy i 5h snu dziś.

P

PogotowieSamochodoweUK

No ja tez tak rozumiem. Skoro dlugosc i rozstaw zzabkow na pasie sie nie zmienia to nie ma znaczenia gdzie sie pompe zamontuje i jak sie ja obruci, synchronizacja i tak bedzie taka sama.

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
No czyli nie jest ze mną tak źle nie pracuję od października i zmęczony bo od pon spałem 5h i to wczoraj (wtorek) ale dobrze kontaktuję.

szeszko

Początkujący
Punktów
0
Podejrzewam że moje podejrzenia były trafne. robiłem tak. Wkręciłem łapę mocującą pompę z silnika 1.9d w imadło, osłonę ze znakiem pompy i wałkiem rozrządu przykręciłem do łapy. Po przystawieniu kół wałka rozrządu i pompy na znakach i założeniu paska. Wyszło mi 40 ząbków od znaków na pasku. Po ustawieniu rozrządu w silniku z odstępem od pompy do wałka z tymi znakami. Okazało się że znak na kole pompy wychodzi 3 ząbki przed znakiem obudowy. Czyli po zamontowaniu rozrusznika silnik powinien zapalić na szczała :) (zajechałem go tym kręceniem i muszę inny skombinować)

szeszko

Początkujący
Punktów
0
Udało się silnik zapalił :) Tylko jest jeden problem. Strasznie klepie i kopci na niebiesko. Ale nie czuc spalonego oleju tylko ropę. Jak ustawić mu zapłon? Na kole wałka rozrządu na tym klinie jest luz ok 2 ząbków. To tak ma być czy też jakoś się to ustawia?

Do góry Bottom