• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana silnika volvo s40 1.6D?

mechanik322

Początkujący
Punktów
0
Witam,
Mianowicie chciałbym was się zapytać czy jest szansa na wymianę silnika z volvo s40 2005 rok, 1.6D 110KM 80KW na silnika z citroena c4 anglik 1.6HDI 2006 rok 110KM 81KW?

Słyszałem, że te silniki z volvo i citroena są "takie same". Potrzebuje wymienić silnik w volvo na ten z citroena i chciałbym się was zapytać czy wszystko się zgra i będzie działać? Skrzynia, rozrząd, turbina itd. bez dpf jeden i drugi, jeśli się da z całym osprzętem, a jeśli nie to sam blok bez osprzętu oraz czy nie będzie problemów z odpaleniem auta?

Oznaczenie silnika z volvo to D4164T a silnik z citroena to DV6TED4.

mechanik322

Początkujący
Punktów
0
@Misiek
A co jeśli nie będzie odpalać? Jest taka możliwość?

Dobra jeśli tak uważasz to chyba opłaca się tak zrobić, biorę sie do pracy za to

EDIT
a możesz coś powiedziec o tych silnikach?

matttau

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Gostyń
Słupek pasuje.
Przy wymianie parę rzeczy musiałem przełożyć między innymi podstawę filtra paliwa. Dokładnie już nie pamiętam. Poza tym reszta pasuje.

mechanik322

Początkujący
Punktów
0
Chciałem sie was zapytac jeszcze odnosnie modelu silnikow z firmy psa (citoren, peugeot). Oznaczenie mojego w volov D4164T oznaczenia francuskim aut podobne lecz są takze oznaczenia 9HX 9HY 9HZ czym one sie rożnia?

mechanik322

Początkujący
Punktów
0
Dzieki bardzo za wszystkie wiadomosci. Mam kolejne pytanie odnosnie ww. tematu, bo powstal u mnie nastepny niemały problem.

Wyminiłem silnik wlasnie na ten z wyzej wymienionego tematu, poszlo bez praktycznie zadnych problemow, wszystko smiga fajnie odpala itd. dodam zarowno ze zregenerowalem turbine. Przy odpaleniu i przejechaniu się z turbiny cieknie olej i kopci na biało z rury.

Gdzie moze lezec problem, przy takim czyms?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Do góry Bottom