• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana sprężyn astra g

Adrian-1995

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Chorzów
Witam,
Jaki będzie koszt wymiany sprężyn w Oplu Astrze g hatchback 98r sama robocizna.
1. Tył
2.. Przód
Jakie firmy polecacie w miarę tanie a dobre?

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
Bez sensu wątek. To jest forum dla profesjonalistów mechaników. Wycenienie robocizny osobom postronnym powinno byc zakazane. Wiadomo,ze ceny różnią sie od lokalizacji. Wymiana w koziej wolce kosztuje mniej niż w Warszawie. Forum powinno byc zamknięte dla osób spoza branży.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Tanie, a dobre to prawie jak tanie wino, które jest dobre bo tanie:D. Ceny beda sie rózniły w zaleznosci od warsztatu oraz oczywiscie tego czy obędzie sie bez niespodzianek(auto juz swoje latka ma). Sprezyny dobre czyli z wyzszej półki(kayaba, bilstein, sachs, eibach) beda juz troche kosztowac ale jak masz zamiar autem jezdzic to moim zdaniem lepeij wybrac własnie takie.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Ja rozumiem, ze chcesz sie mniej wiecej dowiedziec ale zrozum tez, ze wycene normalnie robi sie jak auto jest na warsztacie i widzisz jak to wszystko wyglada. Jak sie urwia np. jakies sruby lub bedzie inna niespodzianka to dochodzi czas roboty i cena tez bedzie inna. Poza tym ktos tu na forum napisze Ci, ze to bedzie koszt 200pln, a Ty pójdziesz potem i jak w warsztacie Ci powiedza 250 lub 300 to bedziesz potem narzekał, ze ktos to moze zrobic za 200, a pan 300 krzyczy. Przeciez to chyba nie jest tak wielkim problemem podjechac na 10 min do warsztatu, niech mechanik zerknie powie cene czy to z własnym czesciami czy tylko za robote i po sprawie.

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Wiem że ceny będą się różnić ale tak mniej więcej 100zl czy 400 zł chyba aż takich różnić nie ma.

Akurat z wymianą spręzyn to zależne jak koledzy piszą od stanu wszystkich śrub i regionu ale przy wymianie klocków hamulcowych cena poza regionizacją może ( nie musi ) decydować o tym czy
A) warsztat odkręca koło, odkręca jedną śrubę zacisku i podnosi zacisk, wyciąga klocki,wciska tłoczek, wkłada nowe
b) warsztat odkręca koło, odkręca zacisk , czyści śruby pływające i smaruje, wyciąga klocki, czyści blaszki pod klockami i same jarzma i smaruje, przeprowadza inspekcję tłoczka, wciska tłoczek, wkłada nowe klocki, sprawdza przewód gumowy na uszkodzenia itp.

Niby tu i tu wymiana klocków a cena może być 100-200 procent wyższa.

I z wymianą sprężyn może również być tak ,że jakiś mechanik stwierdzi ,że nie sprawdzi amortyzatora choćby wizualnie czy rękoma na jakąkolwiek sprawność, nie zainteresuje się stanem odboju czy osłony amorka twierdząc ,że klient chciał wymienić sprężyny więc po co ma robić cokolwiek więcej. Cena to nie wszystko i nie zawsze świadczy o jakości usługi.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Własnie o tym pisałem wczesniej... Jedz do warsztatu tam zamówią odpowiednie wymienia i bedzie głowy, jesli zamówisz złe to auto bedzie albo stało u mechanika i jeszcze Cie naliczy albo Ty stracisz tylko czas zeby potem jezdzic, dzwonic, wymieniac.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Będzie bida jeśli chcesz to wymienić sam, sprezyna urwie Ci głowę i będzie po zabawie. Jeśli szukasz części dla mechanika, to zadzwoń poproś o policzenie liczby zwojów, zmierzenia grubości, ewentualnie oznaczenie na sprezynie i po wszystkim, zajmie mu to 5minut.

Adrian-1995

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Chorzów
Tak tylko że ja mogę kupić znacznie taniej niż u mechanika. Wymieniać będzie mechanik. A czy potrzebne będą ściągacze czy da rade tak zdjąć? (Ciekawość)

Adrian-1995

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Chorzów
Napiszę jeszcze raz bo nie wszyscy czytają że zrozumieniem... Chcę sam kupić sprężyny -pytalem jakie mają mieć wymiary? Jak kupie sprężyny dam to zrobić mechanikowi a o sciaganie pytałem z ciekawości czy da się bezpiecznie zdjąć i założyć sprężyny z tyłu w moim samochodzie bez ściągaczy?

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Sam sobie chyba to wmawiasz... Boisz się, że mechanik nie posiada sciagaczy? Nie wiem jaki masz układ z mechanikiem, ale:
- Złe części spowodują zablokowane stanowisko z czym się wiąże dopłata
- W przypadku pęknięcia sprężyny mechanik nie odpowiada i skasuje za kolejną wymianę
- Tańsze nie zawsze znaczy lepsze

Jeśli masz w głowie cień pomysłu żeby to zrobić samemu bez sciagaczy, to masz rację da się, ale to trochę zabawa w sapera i masz jedno życie jesteś w stanie je poświęcić dla paru groszy oszczędności?

Adrian-1995

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Chorzów
Widzę że dalej nie rozumiecie WYMIENIAC BĘDZIE MECHANIK NIE JA ! JA CHCE TYLKO KUPIC BO MOGE MIEC ZNACZNIE TANIEJ NIZ U MECHANIKA TYLKO NIE WIEM JAKIE WYMIARY A CO DO SCIAGACZY TO BYLEM TYLKO CIEKAWY bo słyszałem że w niektórych nie są potrzebne tyle.

Do góry Bottom