• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana sterownika Astra G, 1.7 DTI 2000r.

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
Hej,

Klientowi padł sterownik w astrze G silnik Z 1.7 z 2000 roku.., problemem jest immo, klient już wcześniej również gdzieś wymieniał taki sterownik, bo dał stary mi, no i w momencie kiedy przełożę ten obecny na ten stary (co kiedyś wymieniał), samochód bez problemu odpala itp.. tylko, że ma błąd: "Sterownik Uszkodzony" no i jakiś problem z wentylatorem, bo chodzi cały czas i jest komunikat na desce..

No i chciałbym się dowiedzieć czy ja kupię pierwszy lepszy sterownik ze szrotu (oczywiście do tego samochodu, silnika itp..), to czy będę musiał jeszcze coś programować, przeprowadzać jakąś adaptację czy coś ?
W sumie będę robił to pierwszy raz, wiec wole się wcześniej upewnić..

Klient ma książkę z Car Pass'em, ale nigdzie nie widziałem w komputerze jakiejś funkcji adaptacji sterownika.., kluczyki programuje i kasuje bez problemu.. tylko czy nie będę musiał znać pinu do tamtego sterownika aby dodać kluczyki ? i czy pętla przy stacyjce się sama zaadaptuje do nowego sterownika..

Chodzi mi o ten sterownik:

(obrazek podglądowy, może z innej wersji silnika, no ale wygląd mniej więcej identyczny, sterownik ISUZU, Delphi).

Pozdrawiam, może ktoś robił już coś takiego i pomoże mi :)

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
Dałem znajomemu który ma coś poradzić z tym immo w tym sterowniku.., może zrobi nowy wsad i go przerobi odpowiednio i będzie OK.. tak myślę, a jak nie no to trzeba coś innego robić.. bo z tego co się orientowałem no to chociaż bym kupił używkę to trzeba jechać do elektryka który to wszystko zaprogramuje..

Dzwoniłem do jednego serwisu no to mówi, że ok. 400 zł za zaprogramowania tego sterownika, test, sprawdzenie go wizualnie itp.., a ten znajomy elektryk który się tym trudni ma coś podobnego zrobić za ok. 100 zł...

Dzięki bardzo :)

Do góry Bottom