• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana tulejek wtryskiwaczy 1.6 TDCi/1.6 HDi

puz219

Początkujący
Punktów
2
Witam.

Mam problem z cieknącymi wtryskiwaczami w Fordzie C-MAX 1.6 TDCi. Jakieś 2 miesiące temu wymieniałem łańcuszek rozrządu i przy tej okazji wymieniłem uszczelniacze wokół wtryskiwaczy, wyczyściłem i przefrezowałem gniazda, oczywiście nowe podkładki, jak również wtryski dokręcone z odpowiednim momentem i po przejechaniu może 2 tysięcy kilometrów na postoju czuć zapach paliwa, a cała pokrywa zaworów wokół wtryskiwaczy pływa.

Na odpalonym silniku, jak ten wtrysk jest zalany paliwem dookoła, to widać bąbelki powietrza wydostające sie z gniazda wtryskiwacza.

Tyle już przeczytałem tematów na ten temat i jedni piszą, że to przez śruby się olej wydostaje, inni właśnie piszą o uszczelniaczach. Zacząłem się nad tym zastanawiać i pamiętam, że krawędź jednej tulejki była lekko zagnieciona, tak jakby ktoś wyciągał uszczelniacz jakimś śrubokrętem i zagiął tulejkę.

Kupiłem nowe tulejki i dla świętego spokoju bym je wymienił i jeszcze raz uszczelniacze i podkładki pod wtryski, aczkolwiek nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać - czy ktoś już przerabiał temat? Do wyciagnięcie tulejek konieczny jest demontaż pokrywy zaworów, czy też da się to zrobić bez tego. Szukałem w Internecie co prawda, ale wszyscy wymieniają tylko uszczelniacze, a tulejek nikt nie rusza.

I jeszcze drugie pytanie, bo skoro jest jakiś przedmuch z pod wtryskiwacza, to zastanawiam się czy podkładka dobrze trzyma - wtryski są zakodowane innymi kodami korekcyjnymi niż te na ich obudowach, więc domyślam się, że prawdopodobnie były regenerowane. I co za tym idzie, jeżeli wtedy ktoś frezował gniazdo, a teraz ja przefrezowałem kolejny raz, to może podkładka miedziana jest zbyt cienka by się dostatecznie zgnieść i uszczelnić połączenie - czy podkładki pod wtryski występują w kilku grubościach?

Proszę o jakieś rady, gdyż chciałbym to w końcu zrobić, aby nie ciekło.

Pozdrawiam serdecznie

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
113
Miasto
Świdnica
Chyba tulejki można wymieniać bez konieczności demontażu pokrywy, bo czasem wychodziły z wtryskami.
Po przed frezowaniem i po frezowaniu zawsze wykonuje się pomiar ile materiału zebrałes żeby dobrać odpowiednio grubsza podkładkę miedzianą. Są dostępne.
I rzeczywiście w tych silnikach ciekło spod śrub mocujących wtryski.

Do góry Bottom