• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wyposażenie skrzynki z narzędziami do domowych napraw.

dicappo

SuperMechanior
Punktów
2
Co warto mieć w skrzynce z narzędziami? Zróbmy taki podstawowy spis co się może się przydać przy prostych naprawach samochodowych.

P

PogotowieSamochodoweUK

Co rozumiesz przez naprawy proste?
Ja mysle ze najwazniejszym bedzie tu wizytowka dobrej ksiegarni z literatura motoryzacyjna:D I telefon do mechanika ;)

dicappo

SuperMechanior
Punktów
2
Chodzi o takie do których nie trzeba mieć kanału, które można zrobić w garażu.

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1318
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Oj zadałeś dość trudne pytanie;) moim zdaniem…
Mój sąsiad ma narzędzia w przydomowym garażu z górnej Półki bo lubi mieć..
A Jak ostatnio dolewał płynu do spryskiwaczy to mu się koreczki pomyliły…
Można naprawić cuda podstawowymi narzędziami z walizki z marketu tylko wiedza jest potrzebna
Co prawda taka walizkę po naprawie umieszczamy w koszu na śmieci bo narzędzia są jednorazowego użytku ale można ..

dicappo

SuperMechanior
Punktów
2
Właśnie mi chodzi o takie lepsze, żeby nie było jednorazowe. Z czego można czerpać wiedzę podstawową, bo w gazetach nic nie ma.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
klucze płasko oczkowe - 6,7,8,10,13,17,18,19,22 king tony najlepiej bo muszą być mocne żebyś sie nie poodzierał
Zestaw narzędziowy 94 elementy

sam mam taki na warsztacie, myślałem że kupili nam jakiś tani shit ale daje radę
ponadto musisz mieć młotek i przecinak (taki uniwersalny klucz który odkręca wszystko)
W zestawie masz śrubokręt z różnymi końcówkami ale i tak radzę kupić przynajmniej jeden śrubokręt płaski i krzyżakowy do pobijania
kombinerki i obcinaczki
multimetr jakiś tani i kontrolkę (t.zw. neonówkę )

P

PogotowieSamochodoweUK

A ja wciaz sie upieram jednak przy tym kontakcie do ksiegarni zeby chlopak wiedzial jak co zrobic przy pomocy ksiazki a jak go wiedza przerowsnie to numer do mechanika;)

P

PogotowieSamochodoweUK

No dobra niech se kupi no;)

W ramach przeprosin dorzuce cos od siebie;) Kup sobie metr grubej wykladziny albo deske na kolkach zeby ci nerek nie przeziebilo od lezenia na glebie;)

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
ja teraz kupiłem http://allegro.pl/sata-zestaw-150cz-kluczy-nasad-1-4-3-8-1-2-tarno-i2941088098.html oprócz tego
płasko oczkowe proxxony od 6-32
oczkowe wygięte proxxiny od 6-32
king-tony nasadki długie 0d 8-32
kingtony zestaw metryczny
kingtony zestaw calowy
stanley dwunastokątne 6-32
pojedyncze sztuki yato duże rozmiary 32-60
ściągacze,blokady,szczypce i jeszcze kupę innego żelastwa wygospodarowałem specjalnie jedno pomieszcznie na narzędzia,i ciągle czegoś brakuje także chyba żaden producent nie zrobi magicznej walizki w której będzie wszystko co potrzeba

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
ja bym dodał jeszcze jakąż żabkę i kobyłki :)
a z podstaw to młotek (najlepiej mniejszy i większy), jakiś zestaw kluczy płasko-oczkowych i nasadek i jakieś zwykłe śrubokręty
Kombinerki, szcypce morse-a i czasem się przydaje klucz hydrauliczny :D
U siebie zrobiłem sobie jeszcze kliny pod koła, ale ogólnie jak idę na parking grzebać przy aucie (bo jeszcze nie mam miejsca zrobionego na działce) to cała taczka różnych sprzętów jedzie ze mną a i to czasem za mało :D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
ja bym dodał jeszcze jakąż żabkę i kobyłki :)
a z podstaw to młotek (najlepiej mniejszy i większy), jakiś zestaw kluczy płasko-oczkowych i nasadek i jakieś zwykłe śrubokręty
Kombinerki, szcypce morse-a i czasem się przydaje klucz hydrauliczny :D
U siebie zrobiłem sobie jeszcze kliny pod koła, ale ogólnie jak idę na parking grzebać przy aucie (bo jeszcze nie mam miejsca zrobionego na działce) to cała taczka różnych sprzętów jedzie ze mną a i to czasem za mało :D
myślałem że tylko ja tak mam że zawsze naokoło mnie leży sterta narzędzi :)

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
oj nieeee, narzedzi musi byc pelno, bo nigdy nie wiadomo co sie przyda :D

Ja po prostu oprocz skrzyneczki z nasadkami i plaskimi mam praktycznie jedna skrzynke z reszta :) plus lewarek, czasem wkretarka, czesci zamienne, kliny pod kola no i taczka robi sie mala ;>

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
myślałem że tylko ja tak mam że zawsze naokoło mnie leży sterta narzędzi :)
A najgorsze jest to że pomimo tej sterty narzędzi, to które jest najbardziej potrzebne leży poza zasięgiem rąk.
Pomijając już fakt że płasko-oczkowe 13 i 17 to chyba nogi mają.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
U mnie najgorzej z nr 10, 8 i 13 ciągle ich brakuje :D

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
ja niestety dopuki nie zrobie sobie miejsca na terenie, to za kazdym razem jak mi jakiejs pierdulki brakuje musze sie praktycznie spakowac i leciec do domu po brakujaca rzecz :D

Do góry Bottom