• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

wysokie ciśnienie oleju 1.6 THP 2011 r. peugeot 5001

waldasktel

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Śrem
Witam. Problem z wysokim ciśnieniem oleju pojawia się przy pierwszym rozruchu (5,6-7,5 bar). Po wyłączeniu silnika i odpaleniu ponownie ciśnienie jest prawidłowe ok 3 bar na wolnych obrotach. Auto po krótkim postoju ok 10 min zachowuje się jak wyżej. W aucie była wymieniona turbina i przewód olejowy do turbiny po wymianie pojawił się problem z wysokim ciśnieniem oleju. Wnioskowałem, że to jest prawdziwy powód awarii. Wymieniony został czujnik ciśnienia oleju elektrozawór regulujący ciśnienie w pompie olejowej oraz elektrozawór zmiennych faz rozrządu, filtr oleju i olej. Raczej nie jest to związane z temperaturą bo na zimnym silniku wystarczy odpalić na 3 sekundy, ponownie odpalić i jest OK. Co to może być?

Magjad

Nowy
Punktów
0
Witam. Problem z wysokim ciśnieniem oleju pojawia się przy pierwszym rozruchu (5,6-7,5 bar). Po wyłączeniu silnika i odpaleniu ponownie ciśnienie jest prawidłowe ok 3 bar na wolnych obrotach. Auto po krótkim postoju ok 10 min zachowuje się jak wyżej. W aucie była wymieniona turbina i przewód olejowy do turbiny po wymianie pojawił się problem z wysokim ciśnieniem oleju. Wnioskowałem, że to jest prawdziwy powód awarii. Wymieniony został czujnik ciśnienia oleju elektrozawór regulujący ciśnienie w pompie olejowej oraz elektrozawór zmiennych faz rozrządu, filtr oleju i olej. Raczej nie jest to związane z temperaturą bo na zimnym silniku wystarczy odpalić na 3 sekundy, ponownie odpalić i jest OK. Co to może być?
Rozwiązałeś problem?

waldasktel

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Śrem
Problemem było oryginalne oprogramowanie komputera. Ponoć była akcja serwisowa i zmieniali. Widocznie mój tego nie przeszedł. Po wgraniu aktualizacji ciśnienie w normie.

lruszczyk

Nowy
Punktów
0
Problemem było oryginalne oprogramowanie komputera. Ponoć była akcja serwisowa i zmieniali. Widocznie mój tego nie przeszedł. Po wgraniu aktualizacji ciśnienie w normie.
Właśnie regulator poszedł nowy i nic się nie zmieniło . A gdzie robiłeś aktualizację ?

waldasktel

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Śrem
Kolejny mechanik ze Śremu, który maił auto pożyczył kompa z serwisu miał jakieś dojście. Może warto zapytać najpierw w serwisie czy zrobią za free. Jak będziesz chciał namiar na mechanika to daj znać.

wojtekkkk

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Wrocław
Cześć. Mam podobny problem w 1.6 VTi EP6C 120PS o kodzie 5FS. Podłączam manometr, a na zegarze 5-5,5 Bar na wolnych obrotach i tak cały czas. Serwisówka i Haynes podają 1,7-2 Bar. Pytanie czy to jest problem? Czy dobrze, że takie jest?
Błędów dot. ciśnienia oleju u mnie brak.

Do góry Bottom