• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wyważanie kół - prośba o opinie

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
u nas kiedyś na jakiś chińskich alufelgach wyszło po 120 gram i niestety, ale trzeba było kleić, ale to było w jednym miejscu, a na zdjeciach widać, ze ktoś poprawaił , poprawiał i się zamotał w tych poprawkach :) i podejrzana kalibracja wyważarki

junior74

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Kraków Nowa Huta
Wydaje mi się,że koleś pokazał jakiś syf na zdjęciach i chciał zrobić szum na forum
Nie napisał,że mu bije na kierownicy
Nie odpowiada na pytania
Jego felgi niech se jeżdzi jak ma takie cuda :)

qwerty10011p

SuperMechanior
Punktów
3
Patrząc obiektywnie jako wulkanizator, nie zapłaciłbym za coś takiego.
Ciężarek nakleja się w jednym punkcie bez odstępów, inaczej to fuszerka i brak podstawowej wiedzy
95gram nie jest niczym dziwnym.
Montowałem nowe komplety opon i felg gdzie na koło przypadało czasem 150gram (do 90) na stronę.
Niestety niska jakoś felg powoduje takie coś.

twierdzisz bez odstępów...no ok ale to jak...
wychodzi 30/15 kleje....puszczam maszyne wychodzi no 5/10 to co robisz....?
nie doklejasz? zdzierasz je czy jak?

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
Ciężarki po przeciwnej stronie jednej z płaszczyzn już dyskwalifikują to całe wyważenie. Jeden "miszcz" tak wyważył felgę stalową, że od wewnętrznej strony były 4 ciężarki umieszczone po obwodzie co 90 stopni :eek:. Łącznie było tych ciężarków coś ze 100g. Ściągnąłem i nabiłem JEDEN o wadze 10g. Da się?

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
ja jak robilem jeszcze w ASO , wychodzilo na wywazarce wiecej jak 50g , to zawsze opone odbijałem i obracałem o 1/4 obrotu wzgledem felgi , wtedy zawsze wychodzilo 20 / 25 g max

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Jest coś takiego jak optymalizacja w wyważarkach, fakt dwa razy rozbieranie i uzbrajanie opony na feldze ale czasami wychodzi po 20 - 30 g zysku ale czasami i po 60 - 70 g, tylko trzeba chcieć i nie gonić byle następny klient. Robić dobrze tylko trzeba pomyśleć i trochę chcieć. Ja z dużymi oponami od SUV'ów i terenówek tak robię i jest czasami mniejszy a czasami większy zysk ciężarków.

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
a jak by tak każde koło optymalizować :confused: to dopiero były by oszczędności :rolleyes:

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
dwa dodatkowe ważenia i dwa dodatkowe demontaże ,tu niema zysku tylko straty ,zwłąszcza przy cenie +50%
Nie ma pełnych demontaży tylko oderwanie stopki od felgi - a to jest dosyć szybkie i mało problematyczne w nowo złożonej oponie... Wiadomo czas....
a jak by tak każde koło optymalizować :confused: to dopiero były by oszczędności :rolleyes:
Właśnie .... :D Nie zmienia to faktu, że klienci przyjeżdżają do mnie abym poprawił wyważenie po innych zakładach... Więc poprawiam i łapię nowych klientów. Ceny mam 20-30% wyższe niż rynkowa więc nie robię sztucznej konkurencji. :D

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
Nie ma pełnych demontaży tylko oderwanie stopki od felgi - a to jest dosyć szybkie i mało problematyczne w nowo złożonej oponie... Wiadomo czas....
przy jakiś małych kółeczkach to i owszem, ale 225/45 na 7calowej feldze? a niech to będzie jeszcze run flat. nie wspominając o trudniejszych kołach

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
przy jakiś małych kółeczkach to i owszem, ale 225/45 na 7calowej feldze? a niech to będzie jeszcze run flat. nie wspominając o trudniejszych kołach
Ok. Ale sam zauważ - kto jeździ na takich kółkach z niskim profilem. Jakie prędkości są osiągane? Przy złym wyważeniu będzie telepało. Klient wróci jak nie do ciebie to do mnie. Za luksus się płaci - czasem podwójnie. ;) Osobiście mam na jednym pojeździe 225/45/17 ale nie ROF tylko zwykłe. Da radę to zoptymalizować bez ściągania kapcia. Gorzej byłoby z 245/35/18... Felga 8,5-9"... Tutaj bez zrzutki by się nie obyło... Koszt 2x....

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
225/45/17 ale nie ROF tylko zwykłe. Da radę to zoptymalizować bez ściągania kapcia.
bo pewnie felga szeroka :p ale to nie ilość ciężarków jest najważniejsza
Gorzej byłoby z 245/35/18... Felga 8,5-9"... Tutaj bez zrzutki by się nie obyło... Koszt 2x....
przy osiemnastce niskim profilu i czujnikach nie zejdzie nie zejdzie na zawał? :confused:haha pacjent ma być zadowolony a nie martwy ;)

Do góry Bottom