• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Xsara 1.4 nie odpala

186

Początkujący
Punktów
0
Miasto
GD
Witam, Mam problem z Citroen Xsara 1.4 benz. KFW z 2002 r sterownik Sagem.
Auto trafiło do mnie jakiś czas temu, zgasło i nie chciało odpalić. Podłączyłem tester był błąd komunikacji z sterownikiem silnika. Znalazłem zaśniedziałą wtyczkę od sterownika silnika, wyczyściłem ją, auto odpaliło. Po kilku dniach właścicielka wróciła że czasami auto szarpie i gaśnie, szczególnie podczas jazdy w korku i jak silnik już jest ciepły. Gdy zgaśnie to czasami odpala od razu a czasami dopiero po chwili. Błędów brak, u mnie silnik odpala bez problemu i nie szarpie/gaśnie. Wymieniłem świece, filtry, wyczyściłem przepustnice i dałem nowego krokowca, oraz podmieniłem czujnik położenia wału i cewki (na nowe). Niestety nie pomogło, po kilku dniach właścicielka znowu wróciła. Podłączyłem komputer i jazda autem, po dwóch godzinach jeżdżenia po mieście auto zaczęło szarpać w tym momencie komputer mi rozłączyło, błędów brak. Sprawdziłem stacyjkę, bezpieczniki, oraz wiązkę pod maską wszystko OK, pompa paliwa zasilanie w czasie szarpania też ma. Podłączyłem kontrolki pod zasilanie sterownika i znowu jazda, auto zaczęło szarpać, kontrolki się świeciły, czyli sterownik zasilanie ma. Po kolejnych kilku dniach auto zgasło i już nie odpala. Pompa paliwa pracuje, paliwo dochodzi do listwy, wtryski zasilanie mają, brak sterowania masą, iskry brak, zasilanie na cewce jest. Podłączyłem tester, w sterowniku silnika jest błąd P1612 - uszkodzenie immobilisera, brak odczytu parametrów bieżących. Drugiego kluczyka ani pinu właścicielka nie posiada. Zastanawiam się czy to kluczyk się rozkodował i immobiliser zablokował sterownik czy sterownik jest uszkodzony? Czy może ktoś poratować schematem do tego silnika, a może ktoś miał podobny przypadek i coś podpowie ?

186

Początkujący
Punktów
0
Miasto
GD
Cewka od immo ma rezystancję 20 Ω, wydaje mi się że jest OK. Kable z cewki wchodzą do jakiegoś modułu na kolumnie kierownicy, a od tego modułu wiązka idzie gdzieś pod deskę rozdzielczą, nie mam schematu aby to dalej sprawdzić. Ktoś poratuje schematami ?

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
663
Miasto
WLKP
Parametry w bsi o immo sprawdz i wiesz jaki jest problem.

186

Początkujący
Punktów
0
Miasto
GD
Dziękuje za podpowiedzi, pożyczyłem tester do citroena i z sterownikiem silnika się nie łączy, w BSI błędów nie ma, kluczyk zakodowany i rozpoznany. W BSI jest info że kalkulator sterujący silnikiem zablokowany, oraz że jest brak zasilania sterowania silnikiem. Znalazłem jakiś schemat ale od peugota 206 z tym silnikiem i na sagemie, według tego schematu to zasilania są OK, skrętka CAN ma przejście do BSI . Więc wydaje mi się że uszkodzony jest sterownik silnika, nie znam się na autach z PSA dlatego czy ktoś kto zna się na tych autach mógłby coś podpowiedzieć, może poratuje dobrym schematem do tego auta (nie mam pewności czy ten z 206 jest na pewno dobry)? Ewentualnie co jeszcze sprawdzić ? Jak wygląda wymiana sterownika silnika w tym aucie, można sam sterownik wymienić czy trzeba cały zestaw (kalkulator silnika, BSI, stacyjka z kluczykiem)?
20181104_163119 (2).jpg 20181104_163418.jpg 20181104_164204.jpg

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
663
Miasto
WLKP
Sam sterownik mozna podstawic.

Kup drugi i przewal eep i bedzie ok.Wymieniałem niedawno tez taki.

• Lubię to!
Punktów: 186

186

Początkujący
Punktów
0
Miasto
GD
Dobrze zrozumiałem? Kupić sam sterownik silnika i z tego uszkodzonego przelutować pamięć eprom? Trza będzie coś kodować, PIN będzie potrzebny? Pinu właścicielka nie ma a w serwisie krzykneli 250zł.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
663
Miasto
WLKP
Nic nie kodujesz.

• Lubię to!

lesio 4x4

SuperMechanior
Punktów
26
Dobrze zrozumiałem? Kupić sam sterownik silnika i z tego uszkodzonego przelutować pamięć eprom? Trza będzie coś kodować, PIN będzie potrzebny? Pinu właścicielka nie ma a w serwisie krzykneli 250zł.

a po co przylutowywać zrób kopiuj wklej możesz to zrobić sam zwykłym kess em jak nie masz to każdy tuner ogarnie to w 10 minut

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
663
Miasto
WLKP
Kess ryzowy czyta flash jak juz a nie eep.Dane o immo są panie lesio w eep w tym sterowniku wiec Kessem to moze sobie robic ale inny sterownik gdzie nie ma zewnetrznego eep tylko wszystko jest we flashu.Tu jest pamiec 95080 o ile dobrze pamietam.

• Lubię to!

186

Początkujący
Punktów
0
Miasto
GD
Kolego Nickel dzięki za porady, czy mógłbyś mi jeszcze potwierdzić czy to na pewno pamięć 95080? Sterownik kupiony zacząłem wydłubywać tą gumę, mam nadzieję że w dobrym miejscu. Mam jeszcze jedno pytanie, wyczytałem wyżej że Kessem eepromu nie odczytam , a czy Ktagiem dam radę? Zastanawiam się czy zamiast podmieniać te pamięci nie zrobić immo off w tym nowym sterowniku. A co z vinem? Też jest w epromie zapisany? jeżeli nie będe podmieniał pamięci to jak go przypisać do nowego sterownika?

Załączniki

• 20181108_160546.jpg
    20181108_160546.jpg
    3 MB · Wyświetleń: 23

lesio 4x4

SuperMechanior
Punktów
26
w rzeczy samej przepraszam za wprowadzenie w błąd

• Lubię to!

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
663
Miasto
WLKP
Zamien pamieci z ori stera do kupionego i nic nie kombinuj.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Nickel a jak ma blad uszkodzonego immo to nie jest wysypana pamiatka ta 95080 i wtedy kopiuje sie blad na nowy scalak? Pytam z ciekawosci.

• Lubię to!

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
663
Miasto
WLKP
Wszystoko mozliwe ze tak moze byc,na tym swiat sie nie konczy.Robi sie sterownik na douczenie w tedy.

186

Początkujący
Punktów
0
Miasto
GD
Witam ponownie, sterownik kupiony drugi używany eeprom przelutowane ze starego i niestety auto dalej nie odpala. Na uniwersalnym testerze błąd p1612 - uszkodzone immo, a lexia z kalkulatorem silnika się nie łączy, w BSI kluczyk widzi i w BSI kalkulator silnika jest zablokowany. Czy to oznacza że Eeprom jest uszkodzony? Co z tym dalej zrobić?

186

Początkujący
Punktów
0
Miasto
GD
Problem rozwiązany, po wgraniu nowego wsadu z wyłączonym immo auto odpaliło.

Do góry Bottom