• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Xsara 2.0 HDI 109KM gaśnie podczas jazdy po czym nie odpala

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
Witam. Koledzy nie mogę sobie poradzić z francuzem osprzęt Bosch. Silnik z jakiegoś powodu gaśnie albo podczas jazdy albo na postoju. Przy samochodzie już było kilku magików specjalistów pompiarzy i elektroników nawet ASO i nikt sobie nie poradził i przyszła kolej na mnie. To co jest sprawdzone to regulator ciśnienia paliwa, sprawny, chyba że ten na podmiankę też jest uwalony, czujnik położenia wału sprawny, pompa paliwa sprawna, dwu-przekaźnik BITRON sprawny.
Silnik gaśnie nie zależnie czy jest ciepły czi zimny, gdy zgaśnie to albo można go od razu odpalić, albo stoi i nie słychać żeby się włączała pompa paliwa, jeśli zostawię przekręcony kluczyk to po kilku minutach słychać że pompa się włączy sama z siebie.
To co mnie zastanawia to obudowa filtra paliwa, jest tam regulator niskiego ciśnienia, tylko to nie wyjaśnia tej przerwy w zasilaniu pompy po zgaśnięciu samochodu.

Co wy sądzicie o tym przypadku?

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Jak zgaśnie i nie będzie słychać pompy sprawdź czy dochodzi do niej prąd jeżeli tak to załóż nową pompę i myślę że będzie po problemie.

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
nie dochodzi bo komputer nie daje sygnału na dwuprzekaźnik, a więc problem nie w pompie. Jeśli wsadzę coś w przekaźnik żeby się nie rozłączał to podczas jazdy efekt taki że silnik tylko na chwile przerwie ii jedzie dalej. Chyba że pompa podaje za małe ciśnienie, ale wtedy po zgaśnięciu pompa powinna się od razu włączyć, a tak nie ma.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
jakieś błędy?chek się zapala?podglądałeś parametry jak będzie za niskie ciśnienie na listwie to będzie gasł,ja walczyłem kiedyś z expertem podobny problem z tym że nie pamiętam czy pompa tak szalała?przyczyna była prozaiczna zawalony filtr paliwa choć właściciel zapewniał że wymieniali,

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
check sie zapala, ale jakie błędy wyświetla to nie wiem, uznałem że z kompem to tam nic nie zrobię skoro już tylu fachowców z nim walczyło, ale co do filtra teraz mi dałeś do myślenia, bo skubany chyba dawno nie wymieniany, bo aż czarny

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
gdybyś mógł podać jakieś kody błędów , być może byśmy się mieli na czym podeprzeć , podaj więcej danych o aucie ,wydaje mi się że coś z ciśnieniem ,

suchy792

Początkujący
Punktów
6
sprawdzić wszystkie wtyki przy ecu i bsi potraktować kontakt sprayem w tych francuzach są wadliwe instalacje a poza tym to diagnoza i kody błędów a czujnik ciśnienia na listwie podmieniany??

memor

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Jeżeli masz rezerwe w baku dolej min 15-20 litrów paliwa.Jak pompka sie kończy to dziwne anomalia-fizyka

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
Czujnik na listwie nie podmieniany, kodów błędów nie podam bo nie mam, a poza tym nic to nie da, bo było tu wielu fachowców lepszych ode mnie, którym komputer nic nie dał, więc robię to metodą prób i błędów. Z tego co wczoraj zauważyłem to nawet BSI jest podmienione. Wczoraj jak przy niej grzebałem to przestała gasnąć, tylko teraz nie wiem przez co, zaworek niskiego ciśnienia w obudowie filtra, kostki przy BSI. Obecnie samochód jeździ na rezerwie i przestał gasnąć, czasami podczas jazdy szarpnął i pojechał dalej, aż w końcu całkowicie ustało gaśnięcie. CO zaobserwowałem, po zabawie zaworkiem niskiego ciśnienia, zaczął się troszkę inaczej zachowywać, wcześniej podczas pompowania paliwa przez pompe w baku obudowa filtra trochę trzeszczała/piszczała jak dochodziła do maxymalnego ciśnienia, teraz objawia się to na sekundę zaraz po włączeniu się pompy paliwa

Będzie czas to jeszcze wyciągnę pompę paliwa ze zbiornika bo też mam jakieś podejrzenia co do niej, być może zabrudzone sitko

Samochód to CItroen XSARA 2.0 HDI 109KM 2000r

Do góry Bottom