• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Za dużo oleju silnikowego

Anna.H

Nowy
Punktów
1
Witam serdecznie,
przez nieuwagę wlałam za dużo oleju silnikowego do Forda focusa mk2 z 2007 roku, silnik 2.0, benzynowy.
Załączam zdjęcie bagnetu - jak bardzo jest źle? Czy konieczna będzie wizyta u mechanika w celu wypompowania nadmiaru oleju czy jednak można odpalić samochód? IMG_1702.jpeg Proszę o pomoc :)

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Panikować nie trzeba od razu, jeżeli nie przeciążasz auta na wysokich obrotach to możesz jeździć bez stresu, jeżeli chcesz mieć spokojną głowe i nie mysleć o tym, idź do apteki kup strzykawkę 100ml lub 50tkę, wężyk do kroplówki też z apteki, zmotnuj wężycz ze strzykawką, wyciągnij bagnet, w miejsce bagnetu wciśnij rurkę aż poczujesz opór, odsącz z 200 ml oleju i powinno wrócić do maksimum, ale to taka domowa awaryjna sytuacja, co do stanu oleju tzn miarki, hmm ja tam bym jeździł i nie obciążał silnika na wysokich obrotach, jeszcze pytanie czy sprawdzany olej był na zimnym silniku i na płaskiej powierzchni jezdni. Jak tak to jak wyjeż, nie stresuj się.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Ja podobny poziom trzymam i trzymałem w każdym ze swoich silników,nigdy żadnych wycieków,nigdy żadnych problemów ba, po remoncie silnika w zakupionym aucie wlano mi ok.1 cm ponad max,żadnych negatywnych objawów.Łysy z MK garage podjął temat na YT ,warto to zobaczyć,olej w dolocie pojawił się gdy o ile pamiętam zalał silnik do jego połowy,on tam tłumaczy logicznie dlaczego wlanie ponad max nie może wpłynąć negatywnie,rozprawia się z mitami.

Do góry Bottom