• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zaciski

Lazi1992

Uczestnik
Punktów
0
Witam wszystkich fachowców,

Mam problem i to spory.

Wymieniłem ostatnio z tyłu tarcze i klocki.
Poza tym wymieniłem gumki prowadnic oraz tłoczki z ogumieniem. Dodam tylko, że mechanizm tłoczków został stary.

Jednakże mam problem. Strasznie grzeją mi się felgi. Przód zimny, tył aż gorący i czuć jakby spalenizną ( chyba od klocków).

Co mogę zrobić żeby to wyeliminować ? Bo to chyba nie przez to, że klocki i tarcze się docierają ?

Proszę o pomoc.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2820
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Dodam tylko, że mechanizm tłoczków został stary.

Criss Angel Magic GIF by DefyTV

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
To tylko ty wiesz co nabroiłeś, zakładam że nie jesteś mechanikiem, bo gdybyś był to nie miał byś tego problemu :) akurat ja też ostatnio zrobiłem hamulce kompleksowo w moim wozie i nic nie blokuje się i nie grzeje ale wszystko miałem rozebrane, wypiaskowane, pomalowane, płyn hamulcowy nowy, także wróć pamięcią do samego początku i napisz po kolei dokładnie co zrobiłeś

Lazi1992

Uczestnik
Punktów
0
Nie no ja też wszystko wyczyściłem i lipa :( coś popsułem i tyle
Automatyczne połączenie postów:

To tylko ty wiesz co nabroiłeś, zakładam że nie jesteś mechanikiem, bo gdybyś był to nie miał byś tego problemu :) akurat ja też ostatnio zrobiłem hamulce kompleksowo w moim wozie i nic nie blokuje się i nie grzeje ale wszystko miałem rozebrane, wypiaskowane, pomalowane, płyn hamulcowy nowy, także wróć pamięcią do samego początku i napisz po kolei dokładnie co zrobiłeś
1. Odkręciłem koło i uniosłem auto na lewarku.

2.Usunalem zacisk, wyjąłem stare klocki, tarcze.

3. Wszystkie miejsca dolegania klocków na jarzmie wyczyściłem, nie ma tam żadnych blaszek więc tak zostawiłem.

4. Za pomocą uchwytu linki hamulca recznego wysunąłem stary tłoczek. Miejsce tłoczka oczyściłem i zabrałem się za przełożenie mechanizmu z jednego do drugiego. Uszczelkę tłoczka ( tę w zacisku) delikatnie wyjąłem i wymieniłem na nową aby ładnie dolegała.Zamontowalem nowy tłoczek w zacisku.

5. Dałem nowe klocki, wszystko skręciłem.

6. Układ odpowietrzylem. Mam pompę ABS, więc zacząłem od najdalszego koła.

Dodam również że wymieniałem w tym samym czasie pompę i serwo.

Nie wiem pomóżcie, może faktycznie to ten ręczny.

Pamiętam jedna sytuację z ręcznym... Jak montowałem pompę nowa to przez przypadek zaciągnąłem ręczny jak nie było zacisków, może to to ?

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Nie no ja też wszystko wyczyściłem i lipa :( coś popsułem i tyle
Automatyczne połączenie postów:

1. Odkręciłem koło i uniosłem auto na lewarku.

2.Usunalem zacisk, wyjąłem stare klocki, tarcze.

3. Wszystkie miejsca dolegania klocków na jarzmie wyczyściłem, nie ma tam żadnych blaszek więc tak zostawiłem.

4. Za pomocą uchwytu linki hamulca recznego wysunąłem stary tłoczek. Miejsce tłoczka oczyściłem i zabrałem się za przełożenie mechanizmu z jednego do drugiego. Uszczelkę tłoczka ( tę w zacisku) delikatnie wyjąłem i wymieniłem na nową aby ładnie dolegała.Zamontowalem nowy tłoczek w zacisku.

5. Dałem nowe klocki, wszystko skręciłem.

6. Układ odpowietrzylem. Mam pompę ABS, więc zacząłem od najdalszego koła.

Dodam również że wymieniałem w tym samym czasie pompę i serwo.

Nie wiem pomóżcie, może faktycznie to ten ręczny.

Pamiętam jedna sytuację z ręcznym... Jak montowałem pompę nowa to przez przypadek zaciągnąłem ręczny jak nie było zacisków, może to to ?
-Wyczyściłes rowki w których znajdują się uszczelnienia tłoczków przed montażem gumek?
- w jaki sposób zablokowałeś płyn hamulcowy żeby nie leciał podczas naprawy zacisków?
- dlaczego wymieniłeś pompę i serwo?
- jak wyglądała sprawność hamulców przed naprawą?

Lazi1992

Uczestnik
Punktów
0
-Wyczyściłes rowki w których znajdują się uszczelnienia tłoczków przed montażem gumek?
- w jaki sposób zablokowałeś płyn hamulcowy żeby nie leciał podczas naprawy zacisków?
- dlaczego wymieniłeś pompę i serwo?
- jak wyglądała sprawność hamulców przed naprawą?
Tak, wszystkie rowki i gniazdo tłoczka wyczyściłem starannie brake cleanerem.

Co do zablokowania płynu. Początkowo zablokowałem go śruba z nakrętka i było ok, ale płyn wymieniłem cały później.

Serwo wymieniłem, ponieważ pedał twardniał podczas jazdy i syczalo spod pedała.

Sprawność przed naprawą była kiepska, pedał był twardy a siła hamowania słaba. Teraz jest o niebo lepiej.

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
Tył. Ludzie najczęściej lekceważą tylny układ hamulcowy. Wymienić klocki, może tarcze i ma być git. A tu lipa :(
Może na początek podnieś po jednym tylnym kole i zakręć nim. Zobaczysz, które chodzi ciężko. Potem po prostu odłącz linki ręcznego od zacisków. Przejedź, zobacz czy się grzeją felgi. Sprawdź jeszcze raz opory toczenia kół tylnych. Jeżeli nie grzeją się, to trzeba zainteresować się stanem linek hamulca ręcznego, może są popękane pancerze, linki nie pracują prawidłowo , dźwignie zacisków nie wracają do pozycji wyjściowej po zwolnieniu dźwigni hamulca ręcznego itp. O samym naciągu nie wspomnę. To tak na szybko i dla laika. A w ogóle jaki to samochód?

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
No to jak napisałem wcześniej. Sprawdź czy przyczyna leży po stronie hamulca zasadniczego czy ręcznego. Coś trzeba zacząć sprawdzać i eliminować.

Lazi1992

Uczestnik
Punktów
0
Zacznę diagnozować, odepne dziś linki od zacisków, bo to najprostsze, zobaczę czy się grzeje jak wyeliminuje ręczny to zajmę się zaciskami, bo nie chce kolejny raz zdejmować wszystkich kół i odpowietrzac

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Najpierw to się złap za jakąś książkę i przyswój trochę wiedzy teoretycznej, bo jak na razie to nie masz pojęcia o pojęciu...

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Tak, tak ogólnie wiadomo, że im większy głąb, bo go książka w łapy parzyła, tym się uważa za lepszego fachurę... a nie potrafi ogarnąć kilku prostych mechanizmów i zasad ich pracy...:D
Spróbuj zostać operatorem ręcznej koparki, to jest chyba na twoim poziomie i nie będziesz się musiał uczyć... bo jak widać mechanika to poziom dla ciebie za wysoki...:D

Lazi1992

Uczestnik
Punktów
0
No to chyba problem rozwiązany. Kiedy nie zostawiam auta na ręcznym to się nic nie grzeje. Trzy raz sprawdzałem i elegancko działa, czyli coś muszę zobaczyć z tym ręcznym.

Do góry Bottom