• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zafira B opadające wskazówki, migotanie kontrolek

Stradi

Nowy
Punktów
0
Witam Panów oraz Panie. Mam pytanie czy ktoś kiedyś spotkał się z taką sprawą w Zafirze B ? Liczniki opadaja zapala się samochód z kluczykiem ESP ABS i akumulator. Co może być przyczyną ? Dodam że z samochodem nic się nie dzieje podczas tego zjawiska może już się ktoś z czymś takim spotkał i da znać co może być przyczyną.

Link do filmiku:

Dawidoffpl

Początkujący
Punktów
0
Nie jestem mechanikiem i specjalistą, ale podobne doświadczenia mam z vectrą ojca. ostatecznie przeczyszczone wszystkie styki , wymienił przekaźnik prądu i chyba dwa bezpieczniki. Nie wiem czy zafira ma ten sam silnik, aczkolwiek mechanik-elektryk mówił, że już kilka opli z takimi objawami mu się trafiło i przyczyn może być wiele np- zimne luty, różnica napięcia. Może zacznij od najprostszej rzeczy. Pozdrawiam :)

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1664
ładowanie jest? jakie jest napięcie na akumulatorze i napięcie na alternatorze? w jakim stanie są klemy i końcówki przy alternatorze?
wspomaganie też zanika podczas awarii czy jest cały czas?

Stradi

Nowy
Punktów
0
Ładowanie normalnie jest w granicy 14/14,2V przy pełnym obciążeniu około 13.6V. Akumulator nowy nie całe 4 miesiące ma. Klemy dokręcone na maksa.

Do góry Bottom