• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zafira B problem z lampą biksenonon

tomi52

Początkujący
Punktów
0
Miasto
kraków
Witam , może ktos cos podpowie żeby wiedziec za co się najlepiej złapać teraz. Problem z lewą lampa biksenonowa w Zafira b , żarówka i przetwornica była przekładana z prawej lampy więc odpada spalona żarówka i niesprawna przetwornica, wtyczka na lampie raczej w dobrym stanie , rozpinałem ją czysciłem i potraktowałem specjalnym srodkiem do wtyczek więc tez odpada jako przyczyna. Wyglada tak jakby prąd nie dochodził . W opisie bezpieczników do Zafiry B nie ma bezpiecznika do swiateł mijania i drogowych wiec pewnie przetwornica steruje wszystkim. Moze ktos miał podobny problem lub ktos ma opis pinów wtyczki do lewej lampy? wtyczka ma 13 pinów , w prawej lampie wtyczka ma o ile pamietam 9 pinów chyba w kazdym razie mniej niz lewa. Mnie chodzi o lewa lampę .
bede wdzięczny za podpowiedzi i rady :)

Davpod

SuperMechanior
Punktów
158
Schemat z google.pl lub wykup sobie autodate. Ty jak inwestujesz pieniadze w swoją firmę lub pracę to pozniej robisz klientom za darmo? Wątpie. Jedź do elektryka i ci naprawi a ty dasz mu zarobic żeby i on kiedys dał zarobić tobie.

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
236
Miasto
Xxx
Mijania i drogowe to jedne zrosło światła. Jak uruchamiasz drogowe to przesłona w soczewce się uchyla. Więc przede wszystkim musi działać mijania.

tomi52

Początkujący
Punktów
0
Miasto
kraków
no tak czyli jak przywrócę zasilanie na mijania to bedzie tez długie i na tym trzeba sie skupic. Jutro sie z tym pobawię tym bardziej ze udało mi sie wykombinowac shemat.
dziękuję tez Davpod za dobrą rade że trzeba jechać do elektryka, faktycznie nigdy by mi to do głowy nie przyszło bo juz myslałem że jak cos to do masarni pojadę żeby mi to naprawili, tęgą głowę ma Davpol trzeba przyznać,świetna wizytówka miasta Gdańsk.
jakby sie komus przydało to shemat połaczeń lamp ksenonowych w zafirze b:

Davpod

SuperMechanior
Punktów
158
Widać nic nie zrozumiałeś z mojej wypowiedzi... ale to juz nie mój problem tylko twój. Powodzenia w naprawie.

tomi52

Początkujący
Punktów
0
Miasto
kraków
problem udało mi sie rozwiazac , winowajca okazał się przewód wysokiego napięcia ten od przetwornicy do zapłonnika co idzie.
diagnostawawa dziekuje za pomoc, pozdrawiam :)

Do góry Bottom