• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zagotowanie diesla

Karol552

Nowy
Punktów
0
Witam podczas jazdy rozszczelnił mi sie termostat i wywaliło cały płyn oczywiście nie wiedziałem o tym temperatura wody miała wtedy 90 stopni i spadła do 0 ale jechałem dalej gdy temperatura oleju dochodziła do 140 było tak troche przed 140 w moim 2.7 hdi czerwona skala zaczyna sie od 140 więc jeszcze nie było na czerwonym polu ale zatrzymałem sie szybko i zgasiłem silnik otworzyłem maske i było pełno pary najbardziej martwi mnie ta z korka oleju gdy silnik troche ostygł odpaliłem go odpalił normalnie i pracuje bardzo dobrze wkręca sie na obroty tak jak zawsze nie dymi nawet na wysokich obrotach. Ale czy silnik mógł sie uszkodzić czy taka temperatura oleju nie jest jeszcze niczym strasznym ? (w załączniku przesyłam licznik temp. oleju na niebiesko zaznaczyłem dokąd doszła wskazówka)

Załączniki

• Screenshot_20210220-210606_Photo Editor.jpg
    Screenshot_20210220-210606_Photo Editor.jpg
    569,5 KB · Wyświetleń: 2

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
" Dalej jechałem " ....tzn .ile jeszcze jechałeś . Uszkodzenia silnika nie można wykluczyć ..ale powinieneś obserwować jak on się zachowuje .Jeżeli nic podejrzanego nie zauważysz to jest ok. Ale gdy stwierdzisz że są np. problemy z uruchomieniem ...z pobieraniem większej ilości oleju ..mocą czy nadmiernym dymieniem ..wówczas jest coś na rzeczy .

Karol552

Nowy
Punktów
0
" Dalej jechałem " ....tzn .ile jeszcze jechałeś . Uszkodzenia silnika nie można wykluczyć ..ale powinieneś obserwować jak on się zachowuje .Jeżeli nic podejrzanego nie zauważysz to jest ok. Ale gdy stwierdzisz że są np. problemy z uruchomieniem ...z pobieraniem większej ilości oleju ..mocą czy nadmiernym dymieniem ..wówczas jest coś na rzeczy .
Odkąd temperatura oleju przekroczyła normę i zaczęła rosnąć zrobiłem może 15km na takiej wysokiej czyli 120-130 zrobiłem maks 5km. Silnik cały czas pracował pięknie miał moc nie powiedziałabym że jest coś nie tak gdyby nie temperatura oleju i para

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Wymień wszystkie króćce plastikowe bo zaraz kolejny poleci, mi kiedyś w C6 z 2.7 pociekła rura metalowa idącą przy lewej podłużnicy. Czy silnik przeżył okaże się za jakiś czas, ale w razie czego miej numer na lawetę w telefonie

Do góry Bottom