• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zakup 20 letniej A3 i jej odgruzowanie

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Długo nic się nie działo bo nie było czasu, ostatnio wymieniłem żarówki na LED, w końcu coś widać w nocy. Wymieniłem czujnik ciśnienia płynu wspomagania, trzeba było przerabiać nowy bo Ori nie produkują. Wymieniłem króciec płynu chłodzącego od strony skrzyni bo gubił płyn. Teraz najciekawsze bo do wymiany mam przegub ;) Może pojawiają się zdjęcia jak się uda to zrobić. Przy cofaniu stuki z lewego koła, podczas jazdy na biegu wyczuwalne wibracje. Wymieniam całą półoś w cenie 250zl profilaktycznie. Dłuższa wydaje się już wymieniona

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
received_3489621907949363.jpeg
Godzinka na spokojnie i po bólu, chyba audiczka mnie już lubi bo wszystko się odkręciło delikatnie . Aby wymienić półoś wystarczy odkręcić 6 śrub od skrzyni, nakrętkę centralną i końcówkę drążka kierowniczego. Uszkodzony przegub wewnętrzny, przyczyny stary smar przyjął konsystencje plasteliny, przyszłościowo warto zajrzeć do drugiej półosi.
Automatyczne połączenie postów:

IMG_20221007_132613.jpg
Dziś przegląd wycieraczek, objawy brak spryskiwaczy i zacinająca się wycieraczka tył. 30min wszystkie wycieraczki zdjęte smarowanie mechanizmów i przegląd wężyków. Znów wszystko się pięknie rozkręciło, znalazłem rozpięty wężyk w podszybiu i w listwie pod filtrem powietrza.
Zaliczyłem kontrolę policyjna i nie mieli zastrzeżeń do lamp z ledami więc jest elegancko

Ostatnia edycja:

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Cześć! Dawno cię nie czytałem:) najważniejsze że wszystko udało się poskładać ..ja już też muszę zacząć coś wojować ze swoim bo w listopadzie przegląd się kończy a cała zawiecha z tyłu do wymiany.wiadomo wiek swoje już zrobił.
Także cieszę się z udanych twoich napraw oby tak dalej;)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Też wycieraczki robiłem ostatnio w a6, pospawałem to co się wyrobiło, nasmarowalem to co wyschło, wyczyściłem to co brudne, rowek na platikową osłonę podszybia wydmuchalem i chodzą jak nowe :D tak to jest jak się auto zapuści...

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
10k razem i a3 nadał podkreśla kto rządzi, niestety korek obracał się w miejscu musiała wlecieć nowa misa. Ciekawostka 1.8 AGN ma natrysk na denko tłoka myślałem że tylko turbo miało takie rarytasy
IMG_20221102_173700.jpg

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Oddałem A3 na wymianę złącza elastycznego, 400 zł mnie kosztowało miało być wszystko git ale koniec końców trzeba było po pół roku zrobić samemu . Urwane śruby podpory wydechu naprawiłem gwintujac otworu wcześniej wywiercine w ich miejscu, pracy na 30min. Spotykam się z niechęcią "prawdziwych" mechanikow do naprawy tej sztuki. received_224564607343492.jpeg received_667312595295382.jpeg received_7284396421581637.jpeg

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Zabaw nie ma końca :) Na nowy sezon warsztatowy powstały najazdy. Do zrobienia jak zwykle coś jest czyli:
Łatanie 2 dziur w podłodze
Tłumik końcowy brzmi niepokojąco
Założenie centralki zamka
Łańcuszek dzwoni na zimnym, pewnie jeszcze Ori, wleci coś z Ali express za 200zl
Trzeba będzie rwać górna pokrywę i wyjmować wałki to pewnie jakieś pierdoły jeszcze do zrobienia będą. Autko dostało jakiś dodatek do paliwa czyszczący wtryski i faktycznie coś to dało, przyjemnie się wozi

Messenger_creation_e0276adc-a37f-4202-bca0-fda098fae715.jpg

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Wracamy do tematu immobilizera , fachowiec z internetu oferował 300zl + mój sterownik. Zagotował mnie więc zamówiłem programator z Chin za ~50zl . Do nauki komputer że szrota za 50zl . Zamiast hot air opalarka z redukcją na dyszę . Wszystko przebiegło dziwnie sprawnie jutro zobaczymy czy da się na tym odpalić com uczynił
Messenger_creation_88eb73b6-e873-4607-9a5c-d9171e84e606.jpg Messenger_creation_ed21d1bb-c2e0-4b1f-bbd8-de5b419b6ccf.jpg Messenger_creation_ea4ff472-516e-4ab2-98a1-ff80e4932306.jpg

ryczkomil

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Koszalin
I jak udało się z immobilizerem ? Projekt wygląda ciekawie i jesli ci sie udało to zamawiam programator i sprobuje sam . Lokalny "elektronik" oferuje dodanie nowego kluczyka za 450 zł....

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
I jak udało się z immobilizerem ? Projekt wygląda ciekawie i jesli ci sie udało to zamawiam programator i sprobuje sam . Lokalny "elektronik" oferuje dodanie nowego kluczyka za 450 zł....
Próby były na innym sterowniku, nadal nie działa. Najprawdopodobniej muszę zrobić adaptację nowego ECU , lub użyć innego programu immo kill . Trzyma mnie brak hot air, teraz po pierwszym wylucie EPROM wlutowalbym podstawkę żeby łatwo wyjmować i wkładać

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Emulator immo sobie załóżcie to najlepszy sposób

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Emulator immo sobie załóżcie to najlepszy sposób
Miałem 2 dni. Z kolegą pojechałem na ryby i musiałem wracać żeby żonie auto odpalić bo się moduł wykopyrynal. Sama procedura immo off w starowniku jest mega łatwa, dla popularnych jednostek 1.9 TDI i 1.8t mam gotowe wsady ale nic nie znalazłem gotowego do swojego sterownika. Wszystko zależy od samego samochodu, z tego co poczytałem mogę mieć puszkę immo gdzie mam odpiąć wtyczkę i zrobić zwore na kilku pinach,
Inna opcją to adaptacja i przypisanie vinu do sterownika silnika. Brakuje mi hot aira i tej podstawki, lutownicą nie ma co nawet startować z tematem. Do końca roku rozstrzygne to zagadnienie, póki co poświęciłem na to max 2h

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Miałem 2 dni. Z kolegą pojechałem na ryby i musiałem wracać żeby żonie auto odpalić bo się moduł wykopyrynal. Sama procedura immo off w starowniku jest mega łatwa, dla popularnych jednostek 1.9 TDI i 1.8t mam gotowe wsady ale nic nie znalazłem gotowego do swojego sterownika. Wszystko zależy od samego samochodu, z tego co poczytałem mogę mieć puszkę immo gdzie mam odpiąć wtyczkę i zrobić zwore na kilku pinach,
Inna opcją to adaptacja i przypisanie vinu do sterownika silnika. Brakuje mi hot aira i tej podstawki, lutownicą nie ma co nawet startować z tematem. Do końca roku rozstrzygne to zagadnienie, póki co poświęciłem na to max 2h
W moim przypadku emulator działa wiele lat, na początku również zrobiłem immo off ale sterownik walił błędem EPROM i falowały obroty

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Kolejne zabawy, wymieniłem olej w skrzyni biegów, po zapachu najprawdopodobniej oryginalny. Weszły też nowe uszczelniacze półosi w skrzyni, warto sprawdzać kilka hurtowni bo na jednej nie mieli dostępu to zamienika a oryginał niedostępny. Nie obyło się bez komplikacji, rozpadł mi się przegub wewnętrzny przy próbie włożenia półosi w piastę . Nie takie straszne to składanie przegubów jak się to wydawać mogło ;) a i wymiana środkowego tłumika, musiałem sam wszystko zdemontować, przeciąć i odgiąć rurę obok katalizatora żeby wydech był w osi. Całość pomalowana farbą wysokotemperaturową, wszystkie złącza przerobione na obejmy zamiast tych " kieszonek". I w końcu sonda lambda nie odbija podwozia, przez krzywo wspawane portki połamał się tłumik środkowy, kupiłem zupełnie inną firmę, juz nigdy nie kupię nic od firmy z literka P .

Załączniki

• IMG_20240905_161202.jpg
    IMG_20240905_161202.jpg
    485,4 KB · Wyświetleń: 13
Do góry Bottom