• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zakup samochodu do 5 tys

BPbartek

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Kosmos
Witam kolegów.
Koledzy doradzce mi co kupic?????Obecnie jezdze bmka 520i 1990r autko idze na złom,i tak potrzebuje samochodu w miare oszczednego,jezdze na krótkich odcinkach. Podoba mi sie vektra b
polo classik, seat cordoba.Moze byc lpg lub disel.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
na jak krótkich odcinkach jeździsz?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
ogólnie jazda na krótkich odcinkach to mordęga dla silnika i dla kieszeni kierowcy, jeśli nie dogrzejesz silnika to żadne auto nie bedzie oszczędne chyba ze toyota aygo ale to już grubo kosztuje w zakupie.
Ja gdybym mógł jeszcze raz wybierac sobie autko 2 lata temu to bym kupił polóweczke w gazie

BPbartek

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Kosmos
Kolego Rafał moją betke kupiłem w 2004 r z przebiegiem 153 tys km w Holandii od pierwszego własciciela,autko było w stanie perfekcyjnym.Jeżdziłem nia dosyc duzo bo pracowalem na ślasku a mieszkam na podkarpaciu 700-800 km w tydzien.Dwa lata temu zmieniłem prace i teraz mam 25 km w jedna strone do pracy.I tak bmka jest stara bo to 90 r ma306000tys km i sie poprostu sypie nie chce w nia inwestowac bo to niema sensu i spalanie na krótkich odcinkach troszke zaduze nawet na lpg.
Arni kurde uciekła mi fajna polówka z gazem.
A co powiecie na tego opelka z linku co podałem wczesniej

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Miałem Vectre w full opcji bez skóry i jak dla mnie samochodzik zajebisty jak ją kupiłem miała 254 tys a zrobiłem nią do momentu sprzedaży jakieś 15tys przez niecały rok i oprócz wymiany skrzyni nic nie inwestowałem nie licząc oleju i filtrów rzecz jasna :) Vectra to dobry samochód tylko musisz wiedzieć o tym że w silnikach 1.8 oraz 2.0 padają skrzynie poprostu wada fabryczna rozsypują się tryby ale jest na to sposób poprostu wymieniasz na skrzynie z Nexi,Espero na forum Vectry dowiedziałbyś się wiecej na ten temat. W przedziale przebiegów 150-250tys km takze lubią padać dmuchawy ale wystarczy że ja wydrzesz,wymienisz szczotki i dmuchawa lata dalej :) ja teraz mam Astre F 1.8 16V z takim silnikiem jak szedł w Vectry i widziałem że już ktoś skrzynie zmieniał i jest akurat z Daewoo o oznaczeniu F16 której napewno nie zajeżdże bo jak Astrolot spokojnie na suchym asfalcie kręci na 2 to już pewnie bym ją zajechał :p
Ja sam rozgladam się jeszcze za jakąś vectrą lekko walniętą albo mam na oku z zajeżdżonym silnikiem, poprostu mam sentyment do tego samochodu bo jest ładny tylko musisz dbać o to by nie rdzewiała,dobre wymycie podwozia i porządna konserwacja powinna dać sobie rade tylko musisz kupić wmiarowną sztuke.
A co do Diesla to daj sobie spokój jak chcesz to kupywać, kup benzyniaka zagazowanego i też będzie smigać.

Pzdr

BPbartek

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Kosmos
Kledzy a co mi powiecie o fiacie marei kombi spodobała mi sie np.1.6 16v +lpg

Mariana

Nowy
Punktów
0
Witam, również poszukuję samochodu w podobnej cenie, do jazdy po mieście, kompletnie nie znam się na samochodach.

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
Kobieta się pojawiła i taki mały odzew:) chłopaki nie poznaje Was:) Koleżanka nie szuka raczej pomocy tylko chciała sobie linka pod posta wsadzić:)

BPbartek

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Kosmos
Koledzy kupiłem samochód Fiata mare weekend 2000r 1.6 16v z gazem sekwencyjnym za 4300 zł

BPbartek

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Kosmos
Kolego młody67 wczesniej jezdzilem 8 lat bmw e34 520i,fiacik pod kazdym wzgledem jest gorszy ale co mnie najbardziej zdziwiło jego spalanie 8 litrów lpg na 100 km i to jest jego przewaga nad bmw.Teraz potzebuje samochodu oszczednego i chba dobrze trafiłem,mare jest duzym kombi i bardzo pakwnym to tez plus.

Mateusz1994f

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Tarnów
Moim zdaniem diesel nie nadaje się wgl na krótkie odcinki, diesel lubi być nagrzany (dlatego stosuje się go w transporcie),
ja polecam benz+ LPG ale nie trzeba odrazu wywalac kasy na sekwencje w aucie tak powiedzmy sredniej jakosci (bo za 5k idealu nie kupisz)
zamiast tego mozna zalozyc zwykla instalacje lpg z blosem ktora jest tansza:)
przyklad:
Kupujesz Mazde 626 GE 1.8 benz (cala w elektronice + Klima) do 3 tys. za gaz placisz ok 1.500zl i masz fajne autko:)
Sam posiadam taką mazde i uważam że to bezawaryjne auto jak na swoje lata :)
Przykładowa mazda z allegro:
http://allegro.pl/mazda-626-1995r-klima-elektryka-1-8i-okazja-i3466602186.html

Do góry Bottom