• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zakup samochodu (mały , zwinny , sportowy)

CrasY

Uczestnik
Punktów
2
Witam serdecznie .
Na nowy sezon planuje kupić coś małego. , zwinnego i przede wszystkim jak najmniej awaryjnego , dlatego proszę o opinię i jakieś ciekawostki . Moją uwagę głównie przykuły następujące samochody .

* Audi tt 8j 3,2 V6 250km
* Peugeot rcz 2.0 200km
* Alfa brera
* Laguna coupe

Z góry dziękuję za wszelkie porównania i jakiekolwiek informacje , pozdrawiam :3

Strawek

SuperMechanior
Punktów
30
Miasto
Wałcz
Ciężko coś doradzić jak się nie zna budżetu
Ja bym poszedł w Golfa VI R lub S3 8P
albo Focusa ST 225

ewentualnie z mniejszych Ford Fiesta Mk7 ST

CrasY

Uczestnik
Punktów
2
Ciężko coś doradzić jak się nie zna budżetu
Ja bym poszedł w Golfa VI R lub S3 8P
albo Focusa ST 225

ewentualnie z mniejszych Ford Fiesta Mk7 ST

Budżet do 50 tyś , więc raczej skromny . Też brałem pod uwagę s3 8p ale słyszałem że jednostki 2.0 TFSI nie należą do bezawaryjnych jednostek. Najbardziej interesuje mnie tt 3.2 V6 250 km , ale mało wiem o tym silniku jak z serwisem , kosztami eksploatacji itp

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
605
Miasto
Podkarpacie
v6 i mała komora silnika tt to przepis na kosztowne przeglądy .

Strawek

SuperMechanior
Punktów
30
Miasto
Wałcz
Budżet do 50 tyś , więc raczej skromny . Też brałem pod uwagę s3 8p ale słyszałem że jednostki 2.0 TFSI nie należą do bezawaryjnych jednostek. Najbardziej interesuje mnie tt 3.2 V6 250 km , ale mało wiem o tym silniku jak z serwisem , kosztami eksploatacji itp
Spokojnie możesz brać pod uwagę 2,0 TFSI, to jest stare FSI turbo, porównywalnie trwałe jak 1,8T 20V, pochodzi z silnika 2,0 FSI z doładowaniem, rozrząd paskowy, nie ma wady olejowej.
Jak dla mnie 3,2 jak na tę moc i pojemność nie oferuje szału, do tego serwis drogi i rzadki silnik, raczej dla koneserów fajnego brzmienia i tyle.

ojek

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Węgrów
W kategorii małych zwinnych aut moim faworytem jest toyota gt86, w okolicy założonego budżetu już się pojawiają :)

CrasY

Uczestnik
Punktów
2
Kolega kupił Kie Rio 3 letnią na gwarancji .Miał 6 różnych aut .I bardzo sobie chwali to auto .Auto 1.4 i 109 koni
Przyznam dość ciekawa propozycja , dziękuję aż się wtajemnicze w ten samochód ;)

v6 i mała komora silnika tt to przepis na kosztowne przeglądy .
A mniejsze silniki w gamie tt ? Mam na myśli 2.0 i 1.8 TFSI?

Spokojnie możesz brać pod uwagę 2,0 TFSI, to jest stare FSI turbo, porównywalnie trwałe jak 1,8T 20V, pochodzi z silnika 2,0 FSI z doładowaniem, rozrząd paskowy, nie ma wady olejowej.
Jak dla mnie 3,2 jak na tę moc i pojemność nie oferuje szału, do tego serwis drogi i rzadki silnik, raczej dla koneserów fajnego brzmienia i tyle.

Czyli biorąc pod uwagę serwis i jakieś szersze modyfikacje to tylko 2.0 TFSI?

W kategorii małych zwinnych aut moim faworytem jest toyota gt86, w okolicy założonego budżetu już się pojawiają :)
Całkiem ciekawa oferta , ale gama silnikowa nieco biedniejsza .

Ostatnia edycja:

jhosef

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Gdańsk
Kia Rio 1.4 109 kM.bez turbiny ale zwinna .Na łąńcuchu rozrządu .7 lat gwarancji.Kupisz prawie nową .Lub z upustem nową.
Na pewno ktoś kto szuka samochodu z silnikiem np VR6 będzie chciał kupić Kia Rio.

Prędzej zaproponowałbym VW Up! GTI - ciekawa zabawka. Natomiast nie sądzę aby autor był zainteresowany.

Z tych pewnie wybrałbym Alfę Brerę ale tych samochodów nie ma za dużo. To zakup oczami.

Ale z racji, że jestem poVAGowany to TT też bym chętnie łyknął. Zwłaszcza z VR6.

Na Golfa R czy R32 za mały budżet trochę.

CrasY

Uczestnik
Punktów
2
Znalazłem ładną tt 3.2 V6 , w wzorowym stanie od pierwszego właściciela z Niemiec z przebiegiem 80 tyś . Jak myślicie warto? Na co muszę się nastawiać kupując taki samochód? Kwestia ceny części i serwisu jak i spalania? Ogólnie dobre jednostki , czy dość awaryjne?

Strawek

SuperMechanior
Punktów
30
Miasto
Wałcz
A mniejsze silniki w gamie tt ? Mam na myśli 2.0 i 1.8 TFSI?
Tak, ale tylko do 2008 tzw "FSI-turbo" EA113, czyli np BWA, młodsze rocznika odpadają
Natomiast 1,8 tfsi odpuściłbym od razu - te nie sa dobre w ogóle.

Więc 2,0 TFSI do 2008 lub 3,2 w audi TT

Czyli biorąc pod uwagę serwis i jakieś szersze modyfikacje to tylko 2.0 TFSI?
No tak, bo przykładowo w 3,2 albo zakładasz turbo ale koszty na poziomie wartości auta albo przyrosty typu +/- 10 koni
W 2,0 TFSI sam soft to jest 40 koni, a po niewielkich modyfikacjach typu wydech itd to i z 55-60 zapewne dojdzie
Czyli w S3 8P sam soft u dobrego tunera powinien z 315 koni dać.

Można jeszcze pomyśleć o Fiacie Punto Abarth.....

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
605
Miasto
Podkarpacie
Panowie nie odbiegajcie od tematu , główny warunek ma być jak mniej awaryjne !!! , wiec grupa vag'a odpada bo tam tak naprawdę silniki benzynowe poprawione są od 2012-2014 a wcześniej to loteria jak się uda sztuka . Dlatego ja polecam wolno ssaki : clio III FL RS CUP 2.0 16v 203km - 6,5 do setki lub bmw e46 coupe 330 ci 231km - 6,5 setki . Budżet w sam raz na ładna zadbana sztukę . No i te samochody raczej już nie będą tracić na wartości .

Ostatnia edycja:

Strawek

SuperMechanior
Punktów
30
Miasto
Wałcz
Stare FSI turbo to fajne silniki i nie są awaryjne, z resztą wiele osób twierdzi że to krewne jednostki 1,8T 20V
BMW fajne tylko ile kosztuje serwis tego cacka (dyfer, vanos) ? i ile w rzeczywistości wypluwa mocy? 220 koni?

S3 8P z napędem 4x4 jest zdecydowanie lepszym wyborem jako mocne daily w dzisiejszych czasach.

Do góry Bottom