• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zarysowane zderzak ?

krzysiek3542

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Gdynia
Witam Wszystkich przychodzę tu z nietypową prośbą moglibyście mi powiedzieć od czego mogło powstać takie zarysowania na zderzaku.Przyjechałem z pracy później postawiłem go w garażu i dzisiaj zobaczyłem że zderzak jest przytarty ale nie ma żadnych wgniecen ani tym podobnych.I już sam nie wiem czy ja o coś zachaczyłem czy ktoś o mnie na parkingu ?Proszę ocenie to fachowym okiem.

Załączniki

• 20190416_225521.jpg
    20190416_225521.jpg
    1,1 MB · Wyświetleń: 60

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Witam Wszystkich przychodzę tu z nietypową prośbą moglibyście mi powiedzieć od czego mogło powstać takie zarysowania na zderzaku.Przyjechałem z pracy później postawiłem go w garażu i dzisiaj zobaczyłem że zderzak jest przytarty ale nie ma żadnych wgniecen ani tym podobnych.I już sam nie wiem czy ja o coś zachaczyłem czy ktoś o mnie na parkingu ?Proszę ocenie to fachowym okiem.
Witaj !! ...jest to ewidentne "przytarcie -zarysowanie " . Mogłeś sam to zrobić nie czując i nie widząc tego podczas manewru autem,,równie prawdopodobne-- mógł to zrobić ktoś inny . Przyjrzyj się uważnie pozostałościom na powierzchni przetartego zderzaka ,,mogą tam pozostać fragmenty farby z innego auta ,,może fragmenty ze słupka betonowego lub rogu ściany itp.Jak to spolerujesz dobrą pastą ,to niewiele będzie widać tego obtarcia

Vagers

SuperMechanior
Punktów
370
Pośliń palec i przeciagnij po rysach. Jak bedzie kolor zderzaka to polerka jak kolor podkladu to zaprawka lakiernik.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Radmor jak zauważyłem to zarysowania to było takie białe dopiero jak to starałem to zobaczyłem te rysy
...w powiększeniu widzę iż było to coś szorstkiego (być może ściana -jak to Tomi określił ).Poza tym lakier bezbarwny jest zdarty ,cienkie jasne linie -zapewne podkład !Zarysowania są zbyt głębokie . W takim przypadku samo polerowanie (papier ścierny wodny o odpowiedniej granulacji krążek+pasty )nie przywróci pierwotnego stanu .Sadzę że pozostaje Tobie wykonać na tym fragmencie zderzaka małą zaprawkę .Ważne jest dobrze dobrać kolor aby różnice w odcieniu były jak najmniejsze (bliskie zeru) i po problemie .

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Krasnoludki są na świecie. :)
Wygląda na to, że założyciel wątku pojechał po słupku, ścianie i teraz boi się co żona powie.
Spróbować zapolerować bo malowanie zderzaka nie ma sensu.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
A moze to żona zarysowała;) nie była gdzies na zakupach albo gdzie indziej?
Pokaze wam jak moja pojechała do lasu niby po chlubki (niewiem , bylem wtedy w niemczech)
To to jest nic.

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
piohol akurat nie mam żony ani dziewczyny wkładam serce w ten samochód i takie małe przerysowanie to ból serca

To ja powinienem wziąć sznur i poszukać gałęzi bo jakiś k....s porysował mi błotnik w nowym wozidle. Dodam, że nie minęły 3 dni jak wyjechał z salonu. Dobrze, że nie dorwałem h..a bo poszedłbym siedzieć zamiast cieszyć się zakupem.
Na szczęście nie sięgnął bazy i udało się zapolerować rysy.:)

Do góry Bottom