• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zawieszenie zagadka dla wytrwałych Mercedes klasa b w245 2.0T 2006

KarolaCBR

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich serdecznie! Jestem posiadaczka Mercedesa klasa b W245 2.0T 2006
Mam nadzieję, że właśnie u Was znajdę podpowiedź co się dzieje z moim kochanym w245.
Sprawa to istna zagwostka dla (już) 3 mechaników, 2 stacji diagnostycznych i serwisu!
Mianowicie przy skręcaniu w lewo( wyłącznie w lewo) i przy wyłapaniu nierówności drogi nawet prostej coś chrobocze. Dźwięk jest ewidentnie metaliczny i występuje przede wszystkim kiedy jadę z pasażerami, jak jestem sama zdaża się żadnej, ale jednak też. Słychać jakby coś się tam naciągało, chrobocze, słychać jakby coś przeskakiwało przy nawet małym skręcie, a na nierówności skrzypi i mówią że słychać to w jakiejś części która się obraca! Dźwięk jest głośny i bardzo nieprzyjemny podczas jazdy, mam wrażenie że zaraz coś się tam urwie. Wszyscy panowie mechanicy nie mają pojęcia o co chodzi bo wszystko w zawieszeniu dobrze spasowane, amortyzatory maja 75%, łożyska wymienione, tarcze i klocki również nówki, wahacze ok. Zostało na tym, że jeden chce wymienić mi tuleje a drugi obstawia wymianę przegubów środkowego i prawego a najlepiej całej prawej półosi.
Może ktoś miał podobny problem?
Będę wdzięczna za podpowiedzi, bo jeszcze trochę to wymienie dosłownie wszystko w zawieszeniu a problem nie znika. Mam.nagranie, ale tu nie ma jak go dołączyć.

KarolaCBR

Początkujący
Punktów
0
Jak skręcisz do oporu w lewo czy prawo podczas jazdy to klekocze jak bocian?
Tak można tak to nazwać, ale słychać tez przy małym wychyleniu/skręcie.
Automatyczne połączenie postów:

Tak można tak to nazwać, ale słychać tez przy małym wychyleniu/skręcie.
Jak skręcisz do oporu w lewo czy praw
Tak można tak to nazwać, ale słychać tez przy małym wychyleniu/skręcie. Tylko przy skręcie w lewo.

o podczas jazdy to klekocze jak boci

Tak można tak to nazwać, ale słychać tylko przy skręcie w lewo i jazda na wprost po nierówności.

Ostatnia edycja:

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Brzmi trochę jak przegub zewnętrzny. Dźwięk słychać z jakiejś określonej części samochodu? Jesteś to w stanie namierzyć?

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
No to tak jak mówię, wygląda to na problem z przegubem zewnętrznym. Jak ruszysz dynamiczniej z kołami delikatnie skręconymi w lewo to dźwięk słychać od razu ze stosunkowo dużym nasileniem?

KarolaCBR

Początkujący
Punktów
0
No właśnie nie zawsze słychać. Czasami jeździ pięknie i cicho a po kilkuset metrach zaczyna klekotać przy nawet małym skręcie. Przy ostrym skręcie wali jak...

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Kuźwa czterech mechaników i nikt nic nie wie tu jest około tysiąca ludzi i wiedzą wszystko! Magia? A w kielichach na górze ? Albo sprężyny...u mnie po nie umiejętnym zalozeniu sprężyny obcieralo o budę ...ale co ja tam wiem jak ja nawet łańcucha nie zaloze w rowerze tylko jadę do majsra;)

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Toć chyba nie u stolarza a i jeszcze serwis ...ale podejrzewam że na cenie diagnozy się skonczylo

Toć samochód to nie statek kosmiczny przecież to skonstruowali ludzie a nie jakaś obca cywilizacja

Do góry Bottom