• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zawodówka a może Technikum?

devilsoul46

Początkujący
Punktów
0
Jeśli jeszcze można coś dodać to mam do was ostatnie pytanie i już nie będę wam zawracał głowy. Bo jak już wcześniej pisałem ojciec ma problem dalej, ale powiedział "idź jak chcesz, później pracy nie będziesz miał.."
Myślicie dalej, że to dobry pomysł? jutro już muszę do dyrektora iść jak chce się przepisać. Proszę o szybką odpowiedź.

norbi666994

SuperMechanior
Punktów
34
W tym zawodzie ważniejsza jest najpierw praktyka. Żałować nie będziesz bo jakoś chodzę do zawodówki i nikt z zawodówki nie żałuje, jedynie z moich znajomych żałują ludzie którzy poszli do technikum ich to niepoliczyłbym na palcach u rąk.

devilsoul46

Początkujący
Punktów
0
Będę musiał przeboleć ich gadanie, bo coś czuje że obydwoje będą marudzić mi. Powiedziałem im, że patrzyłem na rynek pracy i nie patrzą tylko na średnie, a ojciec jak zwykle musiał dodać 10 słów typu "ale za 3 lata jak będziesz kończył szkołę będzie całkiem inaczej.

Ja też mam znajomych, którzy są w 3-4 klasie Technikum i mówią, że żałują, a mam też takich, którzy mówią, że nie będą zdawali końcowego egzaminu. To bym bardziej nie wiem po co poszli. ;P

A co mogę po elektromechaniku robić? diagnostyką się zajmować między innymi ?

norbi666994

SuperMechanior
Punktów
34
Elektronika i mechanika... Widzę że nie do końca wiesz jaki zawód wybierasz. Ojciec by chciał pewnie żebyś był po studiach odrazu./

devilsoul46

Początkujący
Punktów
0
Trochę czytałem, ale najwidoczniej za mało. Ojciec to w ogóle bym chciał żebym milionerem był, ale wiesz rodzice chcą jak najlepiej. Najwidoczniej denerwuje go to że mam swoje zdanie heh, on myśli że to wszystko nie wypali ale ja inaczej uważam :p

norbi666994

SuperMechanior
Punktów
34
Najlepiej to mieć fach w ręku i otworzyć coś swojego ale wiesz... na takie coś to trzeba mieć xx xxx zł

devilsoul46

Początkujący
Punktów
0
no właśnie ;) a tego brakuje, ale dam radę jakoś :)

Tysiąc myśli w głowie z tym wyborem... ahh mam nadzieje, że rozsądnie wybiorę - przez rodziców mam pranie mózgu :]

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Kolego powiem Tobie sam stałem przed takim wyborem po tym co zastałem na warsztatach w 2 klasie, tylko u mnie dochodziło jeszcze cofnięcie się o rok bo musiałem wracać do 1 klasy. I powiem tak nie żałuję bo przynajmniej potrafię coś zrobić przy samochodzie, a kumple z tech? Jeden dzwoni do mnie żeby głupie tarcze z klockami wymienić, więc widać co w tech uczą.

qbaradom

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Radom
Ja z kumplami w zawodówce w 3 klasie to na wyścigi zmieniałem klocki w polonezie.
Sami na słuch stawialiśmy diagnozy i naprawiali auta :p
A jak przyszedł taki z technikum to :eek: nie wiedział jak koło odkręcić :D
Wiem że wybór ciężki .

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Tysiąc myśli w głowie z tym wyborem... ahh mam nadzieje, że rozsądnie wybiorę - przez rodziców mam pranie mózgu :]
Więc nie słuchaj rodziców ani nas, bo to twoje życie i twoja przyszłość, to ty będziesz kiedyś dorosły i będzisz pracował na siebie i swoją rodzinę, musisz wiedzieć czy lubisz mechanikować i czy chcesz iść na studia. Jedno jest pewne, ani zawodówka ani technikum nie wyklucza studiów bo po technikum zdajesz mature, a po zecie idziesz do technikum wieczorowego i też zdajesz maturę. Nie wiem czym się kierują twoi rodzice, pewnie twoim dobrem, moja mama z tego co pamiętam wstydziła się jak poszedłem do zawodówki, ale za to była dumna jak po zecie skończyłem technikum i zdałem maturę.

devilsoul46

Początkujący
Punktów
0
Dzięki chłopaki, wiedziałem że pomożecie i doradzicie ;)

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Czy po technikum czy po zawodówce jak tego do końca nie lubisz to jak ciemny do szkoły poszedłeś to i taki z niej wyjdziesz !!! Pewnie tłumacz sobie że do zawodówki ,a zaocznie czy wieczorowo zrobisz średnią!!! Zapamiętaj sobie - Jak teraz Ci ciężko dalej czyli praca i szkoła zobaczysz ile trzeba się narobić z ilu rzeczy będziesz musiał zrezygnować !!! Ja kończyłem technikum i pierwszy rok był najgorszy (taki naturalny przesiew) a dalej było już życie. A piszę to bo ja pracowałem (własna działalność) i kończyłem studia - męki pańskie ale dużo samozaparcia i się da - Trzymaj się kolego i nie rób głupot !!!!

I jeszcze jedno - pozostaje aspekt przyszłości - zakładamy że kończysz technikum ale bez matury - dostajesz dyplom który jest równoważny z tytułem mistrza w zawodzie !!!Po zawodówce musisz kończyć dodatkowy kurs za który sam zapłacisz (nie mało)Ten zawód wymaga przede wszystkim wiedzy mechanicznej a nie skończonej szkoły ale kolego poparz w ten sposób ,ta gnida nasz premierek podniósł wiek do 67 lat pracy - czy jak będziesz miał 50 też będziesz tak skakał jak młody ??????Nie dasz rady chłopie to ciężka robota ale przyjemna dla tego kto to naprawdę lubi . Z przynajmniej średnim i wieloletnim doświadczeniem możesz iść np na kierownika magazynu dużej hurtowni motoryzacyjnej i do trumny przebimbasz no chyba że własna firma to średnie dużo daje

Razem z ojcem prowadzimy warsztat który powstał w 1981 roku i mam 6 uczniów co roku od 1990 roku (prosto sobie obliczyć ilu ich było)i powiem Ci że tylko garstka pracuje w zawodzie a 3 ma własne firmy i dopiero robili tytuły mistrza bo to niezbędne ,historii części z z nich nie znam ale naprawdę tylko niewielu z nich pracuje w zawodzie

Daniel31

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Ludwigshafen
Zgadzam sie w 100 % z adlerkm.Jak juz pisales Interesuje ciebie wyjazd z Polski i tutaj pojawia sie twoje problemy z wyksztalceniem.Po Zawodowce nie bedziesz niestety uwazany za kogos powaznego tylko za typowego robotnika ktorym beda pomiatac.Kiedys zauwazysz jezeli bedziesz nadal w tym zawodzie pracowal iz masz ochote na otworzenie cos swojego a to bez odpowiedniego wyksztalcenia bedzie nierealne.
Sam prowadze Warsztat Samochodowy w Niemczech po Zawodowce lecz na wielkie zarobki nie moge liczyc, potrzebny jest tutaj Technik lub Mistrz na ktorego niestety brak mi czasu ani pieniedzy a koszta sa naprawde bardzo wysokie.Wiec kiedys ciebie i zycie dogoni tak jak mnie i zrozumiesz ze popelniles blad, ja tez kiedys przeszedlem z Technikum do Zawodowki bo uwazalem iz za slabo sie ucze itd. Tego bledu niestety nie cofne ale strasznie do dzis zaluje.W polsce jeszcze Mechanik Samochodowy jest doceniany za Doswiadczenie i wykonywanie swoich uslug za granica niestety liczy sie Papierek i co na nim pisze Doswiadczenie niestety dopiero pozniej.Mam nadzieje iz troche tobie pomoglem w wybraniu dobrej decyzji.
Zycze tobie wszystkiego najlepszego na swojej drodze Zyciowej.;)

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Pare ladnych lat temu zlozylem papiery do technikum i oczywiscie sie dostalem. Po 3 miesiacach stwierdzilem ze nid po to poszedlem aby uczyc sie polskiego czy geografi tylko mechaniku ktora byla moja pasja i tak oto przepisalem sie do zawodowki. Ani jednego dnia nie opuscilem na praktykach i wyroznialem sie wsrod grupy umirjetnosciami i wiedza... Teraz gdy juz mam. 10lat przepracowsnych wiem ze bylo warto, bo polowa moje klasy przyjezdza u mnie serwisowac auta i powiem vi tyle ze gdyz juz opanowalem mechanike do perfekcji gleboko wszedlem w elektronike bo to jest przyszlosc! Takze jak masz wybor to wybierz mechatronike do tego duzo pracy, duzo czytaj i cwicz, ucz sie na wlasnych bledach, a w zyciu nie jedna nocke zarwiesz przy acie, ale dzieki temu staniesz sie pozadany przez pracodawcow a przy swoje dzialalnosci wyeliminujesz konkurencje. Powodzenia

Dudis93

Początkujący
Punktów
0
Witam was. Niech kolega wybaczy ale podepnę się pod temat:). Jestem obecnie uczniem 4 klasy technikum górniczego. Od pewnego czasu (ok. rok) bardzo zacząłem się interesować samochodami/mechaniką. U mnie w mieście prowadzone są kwalifikacyjne kursy zawodowe o kierunku mechanik pojazdów samochodowych. Szkoła ta jest jedno roczna i kończy się ją egzaminem po którym ma się technika ale mniejsza z tym. Zajęcią organizowane są tam co drugi weekend od rana do wieczora. Są tam wykładane tylko przedmioty zawodowe oraz 40% czasu poświęcony jest na praktykę podobno. I teraz pytanie do was, czy ktoś się spotkał z takimi kursami? Czy z tej szkoły można coś wynieść ? mechanike traktowałbym raczej jako hobby, dodatkowe zajęcie po pracy. Co myślicie o tym ? Dodam jeszcze że w obecnym technikum nie mam problemów z przedmiotów zawodowych. Dodam jeszcze że jeżeli mi na czymś zależy/coś mnie bardzo zainteresowało, to potrafię do tego dążyć nawet jak mi rucają kłody pod nogi. Czekam na wasze komentarze zarówno te pozytywne o ile będą:) jak i te negatywne.

Do góry Bottom