• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

zefira 2.0 DTI 101km cofa sie paliwo.

barantk

Uczestnik
Punktów
2
Witam. z wyżej wymienionym autem walczę już cały tydzień i brak efektów ;-( wymieniłem filtr paliwa, wszystkie przelewy nie pomogło, założyłem zaworek zwrotny na węzu zasilającym filtr paliwa nie pomogło , wymieniłem podkładki miedziane na wężach na pompie paliwa nie pomogło, cały dzień pali z dotyku nie kopci, na noc sie zostawi i juz nie pali , wystarczy napompować gruszką paliwo i pali z dotyku, może jeszcze zalożyć zaworek zwrotny ?? tylko gdzie żeby pomogło ??

barantk

Uczestnik
Punktów
2
na powrót założyłęm włąsnie zobaczymy rano, zbiorniczek przelewowy gdzie to jest wogóle w zafirze?? co to są trawersy ??

barantk

Uczestnik
Punktów
2
ma moc brak jakichkolwiek błedów, nie kopci , zalozylem zaworek dodatkowo na powrocie , po dwoch godzinach nie odpala. zdejme pokrywe zobacze co sie tam dzieje

barantk

Uczestnik
Punktów
2
obudowa filta sie rozszczelniłą ?? to powinno z niej kapać paliwo ?? czy uszczelki wtryskiwaczy (trawersy) mogą miec wplyw na to ze paliwo sie cofa ??

barantk

Uczestnik
Punktów
2
jestem mechanikiem ale nigdy nie wymienialem tych uszczelek trawersów bo zawsze była gdzie indziej przyczyna, gdy trawersy uszczelki wtryskiwaczy są już ze starości sparciałe to czasem nie powinien być brudny w oleju filtr paliwa , i kopci po odpaleniu na niebiesko, w internecie pelo jest informacji o tych uszczelkach, gdzie pojawiają się informacje np. na vectra klub polska ze nawet gdy były te uszczelki uszkodzone to samochód palił .

oczywiste jest dla mnie ze obudowa filtra się może rozszczelnić ale przynajmniej powinna być upocona tłusta od ON a ja mam sucha . a jak pompuje gruszka paliwo i gruszka mi sie robi twarda jak skała to tam gdzie jest jakiś przeciek powinno się pojawić paliwo a tu nie mam nic.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
A ja wiem ze się zapowietrza z tego tytułu,ale jak mogę ci zagwarantować ze to samo jest u ciebie?

barantk

Uczestnik
Punktów
2
wiem ze nie mozesz zagwarantowac ale wymiana tych trawersow to juz bedzie ostatecznosc wiec narazie sprawdze inne blache rzeczy

barantk

Uczestnik
Punktów
2
tak jak mówiłem nigdy nie wymieniałem trawersów i tym razem też ich nie trzeba było wymieniać. przy wymianie wężyków przyciął ścisną się jeden wężyk śrubka od wiązki elektrycznej przez nieuwagę, jak śrubką była dokręcona to nic nie było widać, po odkręceniu z tego miejsca lało się paliwo . samochód z rana pali z pierwszego strzała.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
tak jak mówiłem nigdy nie wymieniałem trawersów i tym razem też ich nie trzeba było wymieniać

jeszcze ci sie trafi jak robisz przy autach,ty popelniłes gafe a my myslimy ze wszystko inne sprawdzone bo czaisz baze tak wiec tylko jedna mysl przychodzi do głowy a sa nimi trawersy.
Ale wazne ze auto zrobione.

Do góry Bottom