• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zestaw do zarabiania przewodów hamulcowych oraz klucze nasadowe 3/4"

scyzoryk

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
Grajewo
Jonnesway zarobi od biedy stalowy trzeba trochę więcej wysunąć, ale podejrzewam, że nie jest aż tak dobry jak zestaw Pana Jacka.

mrqq

Bywalec
Punktów
11
A jak myślisz drogi Watsonie, po co są formy w tych kamieniach z dwóch stron ?:rolleyes::eek: Wyświetl załącznik 21366 Czyżby myślenie bolało...?:meh:
drogi Sherlock'u nie pytałem czy jest przystosowany , tylko czy "zrobi" . Jestes wielkim oprymistą albo brak Ci doświadczenia jeśli myslisz ze zrobisz grzybek na stali każdą przystosowaną praską

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
476
Miasto
Józefów
Witam wszystkich, ja u siebie już od dobrych paru lat używam Jonneswaya i radzi sobie bardzo dobrze z miedzią i ze stalą, grzybek jak i lejek robi, na miedzi bez problemu na stali po zarobieniu niestety trzeba "ogradować" miejsce ściskania przez imadło. Daje radę Jonnesway.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
drogi Sherlock'u nie pytałem czy jest przystosowany , tylko czy "zrobi" . Jestes wielkim oprymistą albo brak Ci doświadczenia jeśli myslisz ze zrobisz grzybek na stali każdą przystosowaną praską
A... to jak tak to- sorry- wziąłem twoje pytanie za standardowe głupie pytanie jakże często padające tu na forum:D
A co do meritum to mam taką samą prywatnie i trzaskam nią ,,grzybki,, (oczywiście w stali) bez problemu- nie jest tania, ale daje radę- choć jak bym miał więcej ,,keszu,, i drugi raz bym miał kupić to kupił bym tą: http://allegro.pl/praska-do-zarabiania-przewodow-hamulcowych-ftd-350-i7247377585.html - miałem okazję pozakuwać stal :D

A tak z ciekawostek to kogoś nieźle suty rwą :eek::woot::wideyed: http://allegro.pl/zestaw-do-zarabiania-przewodow-hamulcowych-9el-i7129597836.html :D:D

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
8529e2c44e5091645da6a5fecf9d.jpg

Ja używam tego z FORCHa. Zajmuje mało miejsca i jest praktyczne.

SajmonMB

SuperMechanior
Punktów
61
Ja kupiłem Jonneswaya i troszkę jest problem ze stalowymi rurkami ale tak jak wyżej napisał kolega trzeba się troche z tym natrudzić. Niestety ale może nawet stety od momentu jak mam zestaw przestały się rurki ukręcać i być skorodowane i praktycznie zestaw sie tylko kurzy;p

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Przy okazji, może to się komuś przyda. Ja jak wymieniałem przewody hamulcowe na miedziane i żeby robota ładniej wyglądała, po zawalcowaniu jednej strony, naciągałem na miedziany przewód koszulkę termokurczliwą i opalarką ją obkurczałem. Potem naciągałem dalszą część koszulki, tak by weszła na zaciśniętą już koszulkę, by po zarobieniu drugiej strony, przesunąć koszulkę do końcówki i pozostałą część koszulki obkurczyć opalarką i kształtowałem przewód i zakładałem.
Pozdrawiam.

Załączniki

• CIMG8707m.jpg
    CIMG8707m.jpg
    310,7 KB · Wyświetleń: 112

motorynka

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
mazowieckie
ja kupiłem taki https;//allegro.pl/zestaw-do-zarabiania-przewodów-hamulcowych-lodz-i7474469455.html jest mały ale można pod samochodem zarobić również metalowe

T-rc

Nowy
Punktów
0
Zrobi grzybek bezproblemowo i to na stalowym przewodzie. Próbowałem wcześniej YATO i inne wynalazki tego typu i za każdym razem wychodziło g....o a nie ładnie zarobiona końcówka przewodu. Dopiero przyrząd od WP zadowolił mnie w 100% :woot: Naprawdę polecam, w końcu to układ hamulcowy, a już nie raz widziałem tak zagniecione rurki, że strach myśleć co by było gdyby....

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
Może troszkę nie na temat ale tez o hamulcach.
Jak naprawiacie urwane odpowietrzniki w zaciskach.
Używał ktoś już tego

https://www.tesam.pl/s0000470-zesta...etrznikow-w-zaciskach-hamulcowych-p-9290.html

Ja kiedyś z braku laku spróbowałem naprawić odpowietrznik sprężynką do naprawy gwintu,
ale nie bardzo mi się to podobało,ponieważ chyba nie bardzo wyszło to w osi gdyż trzeba było bardzo mocno dokręcić odpowietrznik żeby płyn nie podciekał.
W końcu jednak wymieniłem zacisk bo ta naprawa wydała mi się niepewna.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Kilka razy urwał mi się odpowietrznik w zaciskach aluminiowych i w miejsce urwanego odpowietrznika przykładałem nakrętkę ósemkę i wkładając w nakrętkę elektrodę, spawem wypełniałem nakrętkę i kluczem trzynastką odkręcałem odpowietrznik. Spawałem śmiało, bo stal do aluminium się nie przyspawa.
Pozdrawiam.

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
Witam.
Kilka razy urwał mi się odpowietrznik w zaciskach aluminiowych i w miejsce urwanego odpowietrznika przykładałem nakrętkę ósemkę i wkładając w nakrętkę elektrodę, spawem wypełniałem nakrętkę i kluczem trzynastką odkręcałem odpowietrznik. Spawałem śmiało, bo stal do aluminium się nie przyspawa.
Pozdrawiam.
Metoda dobra.

Mi akurat uszkodził się gwint a już grubszego odpowietrznika nie było żeby nagwintować na większy,
dlatego kombinowałem ze sprężynką .

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Kupiłem z firmy WP przyrząd WP FTD-350 , śmiało mogę polecić zarabianie rurek hamulcowych metalowych, bajka. Nawet używane robi bez problemu. W komplecie 6 par szczęk więc śmiało można robić i hamulce jak i przewody paliwowe itp.

Cena detal prawie 1200 to słaba akcja, za 800 brutto z fakturą śmiało mogę komuś taki załatwić.

Załączniki

• 0_0_productGfx_16a47f69366310dfde71918375ec6c08.jpg
    0_0_productGfx_16a47f69366310dfde71918375ec6c08.jpg
    54,5 KB · Wyświetleń: 57
Do góry Bottom