• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zmiana czasu

Damian bertone

SuperMechanior
Punktów
39
Miasto
Wólka
Tez jestem na nie. Tymi zmianami robią mętlik ludziom w głowach . Sam zaspałem :) . Ale urzędasy musza wymyślić
jakaś głupotę żeby nie było ze siedzą tam na darmo i kasę dostają za darmo:)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
mi to wsioryba i tak wstaje w środku nocy do roboty :)

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Jak na nie to jesteście na tym żeby cały czas był czas letni czy zimowy?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Wiesz, nie jesteśmy za letnim ani zimowym. Tylko przeciwni zmianom...
Nie dość, że to niczego nie zaoszczędza to wprowadza zamęt.
Rosja kilka lat temu przestała zmieniać czas właśnie ze względu na złe samopoczucie obywateli.
Tak źle znosili zaburzenia naturalnego czasowego rytmu organizmu, że zawsze tydzień po zmianie pili non stop.
Rosja- kraj wielkich możliwości... :p

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Zimowy czas latem byłby do kitu bo widno robiłoby się o 3 a o 21 byłby już zupełnie ciemno. Letni czas zimą też byłby niedobry bo o ósmej rano byłby jeszcze ciemno.
Kiedyś słyszałem nawet o propozycji, żeby czas zmieniać 4 razy do roku. Po godzinie do przodu w pierwszy weekend marca i maja, a po godzinie do tyłu w ostatni weekend sierpnia i października. Podobno dzięki temu po 22 byłby na polskich plażach widno jak na Ibizie. :)

Kamil68

Nowy
Punktów
2
Miasto
Łódź
Ja jestem na nie. W wielu Państwach już dawno zniesiono ten dziwny zwyczaj. Jest to tylko robienie ludziom mętliku w głowie, a już nie mówiąc o tym, że trzeba się kilka dni przyzwyczajać do tej zmiany. Plusem jest to, że teraz sprzęty automatycznie same zmieniają godzinę i nie trzeba już o tym pamiętać.

metalworks

SuperMechanior
Punktów
54
Dla mnie zmiana czasu nie robi żadnego mętliku i do niczego nie muszę się przyzwyczajać...

Pracuję na 3 zmiany więc mętlik mam cały czas ;)

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Ja jestem na tak, mnie nie robi to zadnej róznicy i przyzwyczajam sie rano dnia nastepnego po zmianie czasu, a dzisiaj ok 20 jest jeszcze widno natomiast końcówka grudnia to po 14 juz byłaby szarówa, wiecc jest jakis sens.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
W zimie jest normalny czas, więc dlaczego miała by być wcześniej ta szarówa?

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
GMT +1 zgadza sie. Szarówa wynika tylko ze zmiany na czas letni i potem powrot. Chodziło mi o letnie dłuzsze dni, do zimy moze nie wyraziłem sie jasno ale miałem na mysli powrót z przestawienia na letni. Wiekszosc kierowców porusza sie raczej w czasie gdy słońce jest u góry, poza tym jest masa zawodów czy zwykłych rzeczy do czego przydaje sie dłuzszy dzien,(z wyjatkiem np. kolei lub lotów gdzie przestawienie czasu tworzy problemy) wiec nie mozna myslec tylko o sobie. Do tego dochodza ogromne oszczednosci (w skali całych krajów, długoterminowo) na energii elektrycznej, (Choc w niektórych goracych krajach w dobie klimatyzacji juz nie). Sam sie kiedys tym interesowałem i wydaje własna opinie dla mnie zmiana jest dobra. Ok, ja rozumiem, ze sa Ci którym jest niepotrzebna lub po prostu nie słuzy(problemy z przestawieniem zegara biologicznego) ale kazdy moze wyrazic własne zdanie. Zyjemy w wolnym kraju(prawie....), a ze zmiana czasu jak ze wszystkim sa wady i zalety.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
No, większość wad. Dobrze, że zauważyłeś właśnie problemy komunikacyjne.
Oszczędności energii zapewne iluzoryczne.
A zamiast przestawiać dwa zegary czyli biologiczny i czasowy lepiej zmienić godziny otwarcia warsztatu :p

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Czy wiecej wad czy zalet to juz kazdy ma swoje zdanie. W niektórych krajach oszczednosci to ok 5% nie taka iluzja, co do transportu faktycznie bardzo słabo ale byc moze i na to znajda rozwiazanie (bo sporo traca szczególnie prywatne firmy zajmujace sie komunikacją). Co do warsztatu jesli Twój to mozesz zmieniac godziny otwarcia kiedy chcesz i jak chcesz:). Dlaczego jestes taką zagorzałą przeciwniczka??

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Bo jak spać chodzę o stałej porze według zegara biologicznego to do rana nie trzeźwieję... :p

W wielu krajach zamiast albo mimo zmiany czasu ustala się często godziny otwarcia, rozkłady jazdy i inne zależne od sezonu i godzin naturalnego oświetlenia a tego raczej ani zmianą czasu ani ustawowo nie przybędzie...

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
No i podobno też klinik... jak na pracę się ma blokady.
Ale teraz dużo jest bez klina :p

Do góry Bottom