• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ślizgające się sprzęgło

Tayon

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Katowice
Witam,

Do moich problemów z autem doszło ślizgające się nowe sprzęgło (przebieg sprzęgła ok 20 tyś km).

Na pewno nie jest to wina mojego jeżdżenia, bo nie trzymam niepotrzebnie nogi na sprzęgle, tylko naciskam przy zmianie biegów. Wciskam je do końca, nie jeżdżę na półsprzęgle. Jak nie zmieniam biegów to nie trzymam na nim nogi. I różnymi autami jeździłem, problemu takiego nie miałem.

2 tyś km temu miałem wymieniany uszczelniacz, z którego jak się okazuje olej nadal leci ale dość delikatnie.
W ostatni weekend jechałem autem w trasę (2x 350 km), wracając w ostatnich 60 km zaczęły się problemy. Zjeżdżam z autostrady, redukuję bieg wciskam gaz auto wyje nie przyspiesza. Tak się kilka razy podziało.
Na nast dzień, przyspieszam na dwójce, sprzęgło się ślizga.
2 dni później jadę autostradą, 5 bieg, prędkość ok 110 km/h, wciskam gaz auto nie przyspiesza obroty idą w górę. Albo wciskam gaz chwilę przyspiesza i się rozsprzęgla.
Książkowe objawy ślizgania. Ogólnie normalna jazda po mieście możliwa, powyżej setki zaczyna się problem.

Mam w związku z tym pytania:

1. Czy da się jakoś odróżnić po objawach czy zniszczony docisk czy zaolejona tarcza ?
2. Jak mogę sprawdzić, czy w moim aucie występuje sprzęgło samonastawne ?

Pytam, bo słyszałem, że demontaż i montaż sprzęgła samonastawnego bez przyrządu powoduje uszkodzenie docisku i właśnie ślizganie. Ale równie dobrze mógł się tam dostać olej z wycieku.

Tak czy inaczej w obu opcjach jest to wina ostatniego mechanika, tylko chyba w jednym wystarczy zmienić tarczę a w drugim cały komplet ?

Są jeszcze jakieś inne możliwe przyczyny uszkodzenia ?
Mam obawy że nawet jak zepsuli to powiedzą, że sprzęgło było wadliwe :/

ojek

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Węgrów
Docisk często słychać. Skoro leci olej to na 99% masz tarczę w oleju i dlatego się ślizga. Jeśli warsztat części zamawiał to nie twoja sprawa, że sprzęgło było wadliwe, niech wyciągają i poprawiają ;)

Tayon

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Katowice
Problem w tym, że sam tego nie rozbiorę.
Auto mam oddać w ramach reklamacji po ost naprawie, bo nie było problemu a teraz jest.
Tym niemniej martwi mnie to, że co tam będzie to się nie dowiem jak nie będę nad nimi stał, a oni sobie przecież mogą powiedzieć: "Panie, docisk był wadliwy, musi pan se kupić nowe sprzęgło, to nie nasza wina". Ale też nie wiem jak poznać, że to oni uszkodzili jeśli nie użyli odpowiedniego przyrządu.

Tayon

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Katowice
Ostatnio jak patrzyłem to był :) Jakoś miesiąc/dwa temu.
Tak docisk hydrauliczny.
Może to osobna kwestia, a może z tym jakoś związane, ale
pojawia się czasem w kabinie swąd z pogranicza spalonej gumy, a zgniłej szmaty/kapusty, choć bliższy temu drugiemu. Po chemicznemu zapach organicznych związków siarki (m.in. tioli). Zapach pojawiał się jeszcze przed ostatnią naprawą, pierwszy raz w grudniu 2019 i w momencie gwałtowniejszego manewru parkingowego np. wygrzebanie się ze śniegu, lub szybkie wjechanie tyłem równoległe. Tak w czasie zwykłej jazdy nic takiego się nie pojawia. Nie wiem więc czy to np jakiś płyn ekspoatacyjny gdzieś się przepala czy mam jakiś syf na kołach gdzieś głęboko wciśnięty...

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
a jak Ci się te sprzeģło zaczyna ślizgać to jaki w tym momęcie sie robi pedał? twardy,czy miękki? wysprzeglik masz w środku skrzyni czy na zew.??

Tayon

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Katowice
Palone sprzeglo zgniłą kapucha smierdzi a nie typowo palonym tworzywem?
Ja napisalem szybki manewr ale nie znaczylo to ze robilem go z piskiem opon.
Pierwszy raz jak mi sie to przydarzylo to myslalem ze wjechalem na jakis syf/muł albo na cos dawno zdechlego i kolami to rozgrzebalem.
Co do slizgania wczoraj jechalem autostrada i sie nie slizgalo wcale, ale jechalem krótko. Slizgac sie zaczyna chyba jak auto pojezdzi tak ponad 30 min chyba i nie zauwazylem zeby zmieniala się przy tym praca pedału sprzęgła.
Wczoraj też po postoju 8godzinnym w upale jak wsiadlem to sprzeglo przy wduszaniu skrzypialo. Podem w czasie jazdy juz przestalo skrzypiec.
Wysprzeglik mam na zewnatrz- tez byl wymieniany bo stary sie zacinal

Tayon

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Katowice
Moze powiem tak
Sprzeglo bylo zdejmowane 2x.
Po pierwszym montażu chodzilo lekko i opór byl przy wciskaniu od samej góry. Potem mialem je zdejmowane przez innego gościa (przy okazji uszcz walu) i on mi gadal że ono bylo zalozone zle bo bez przyrządu do tego wymienil mi wysprzeglik i lozysko oporowe (bo zostaly stare). Po tym sprzeglo bralo bardzo nisko, i przy wciskaniu najpierw bylo czyc totalny luz i dopiero tak w 1/3 pojawial się opór. Ale moze to byla kwestia ze ono mialo się nastawić (?)
Po drugim jego demontażu i montażu (teraz niedawno) mam wrażenie ze zaczelo lapac wyżej, ale moze to tylko wrażenie no i w por do innego 3letniego auta jakim jezdzilem to dziala podobnie. No i chodzi lekko (normalnie), opor jest od samej góry, chociaz tak jak mowie wczoraj skrzypialo przy pierwszych manewrach.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom