• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Świece dziwny gwint

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Tak wyglądają ewidentnie uszkodzone gwinty,po wkręceniu gniazdo jest już uszkodzone,no ale wiadomo,że o tym wiadomo,tak np.wyglądają szpilki kół gdy wkręci się w piasty szpile o innym skoku gwint

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Możliwe że gwinty były słabe w głowicy i dlatego spłaszczył gwinty na świecach żeby się trzymały:rolleyes:

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Jarzi,o kto pisze ożle dobranym skoku gwintu w tym wypadku,ja pisałem o piastach Wystarczy tylko świecę wkręcić na chama pod nieodpowiednim kątem i po gwincie,tutaj stożki gwintu są b.cienkie.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Teraz gdy się temu przyjrzałem to rzeczywiście wygląda to na celowe symetryczne szlifnięcie,to nie mogło powstać samoczynnie przy wkręcaniu.

adam50

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Gorzów wielkopolski
Ta świeca przestawiona na zdjęciu o której napisałeś została uszkodzona a dokładnie jej gwint przez kogoś nie zbyt inteligentnego ,wygląda to jak by została ściśnięta przy próbie wydobycia z głowicy i czymś zaciśnięta raczej przyrządem do wyciągania zapieczonych świec . być może celem sprawdzenia jej działania i można się domyśleć że świeca była ok i ktoś ją z powrotem wkręcił uszkadzając gwint w głowicy Nie ma świec żarowych z specjalnym gwintem , jak samo gwintujące pracuje już ponad 20 lat w tym zawodzie i nic takiego nie widziałem czy to w Autach francuskich lub włoskich , Niemcach albo Japończykach Nie wiem jakie to Auto bo nie napisałeś wtedy było był łatwiej coś pomóc

Dbanan992

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Luton
Czeaj, Ty żeby sprawdzić czy świeca żarowa działa, to ją wykręcasz?

adam50

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Gorzów wielkopolski
Do ,,Dbanan 992 ,, Sądzisz że sprawdzenie miernikiem np sprawdzenie rezystancji daje 100 procent pewności poprawności działania świecy , otóż twierdzę że nie jedynym pewnym sposobem jeśli mam podejrzenia że coś z daną świecą jest nie tak jest jej wykręcenie i podłączenie świecy pod zasilanie wtedy się okaże jak grzeje i jak jest szybkość jej nagrzania .Nie raz miałem przypadki że szybkość nagrzania się świec była rożna mało tego gołym okiem można było zaobserwować że jeśli np 1 z 4 świec nagrzewała się zbyt wolno to przy odpaleniu auta było to odczuwalne zachowanie silnika jest jak by jedna nie grzała układ grzania świec zostaje rozłączony gdy ta jedna się nie zdąży rozgrzać ,Zawsze gdy montuję nowe świece klientowi sprawdzam je pod zasilaniem stopień i szybkość nagrzewania Nie jest może częstym przypadkiem ale i nowe zdarzają się z defektem .

adam50

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Gorzów wielkopolski
Z mojej wieloletniej praktyki mogę śmiało stwierdzić że nie ma lepszego sposobu i pewniejszego sposobu jak wykręcenie i sprawdzenie jak się zachowuje świeca pod napięciem gołym okiem widać wtedy wszystko .A miernikiem sprawdzenie przejścia i rezystancji może okazać się bardzo mylne i nie wiele daje Nie sugerował bym się Filmikami na YouTube które pokazują jak sprawdzić świece miernikiem bo to sprawdzenie tylko obwodu ,, rezystancja,, nic po za tym w dalszym ciągu nigdy nie wiadomo jak się zachowa pod na pięciem a przede wszystkim jak szybko się nagrzeje

Dbanan992

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Luton
Nie myślałem o mierniku a daniu zasilania. Ale w sumie nie pomyślałem o określaniu jak szybko się grzeją.

adam50

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Gorzów wielkopolski
Sądzę że już na tyle opisałem skuteczność sprawdzania świec żarowych ,,BY NIE MIAŁ KTOKOLWIEK WĄTPLIWOŚCI ICH POPRAWNOŚCI I DZIAŁANIA mam nadzieję że komuś się to przyda a jeszcze wracając do świecy która tutaj pokazał ,,ondraszek,, ,jest to zwyczajnie zniszczona powód ciężko określić albo sobie ktoś ją w czymś zacisnął lub zeszlifował gwint powód tylko tej osobie znany który ją taką wkręcił być może gwint w głowicy jest już kiepski i by lepiej się trzymała w padł na tak idiotyczny i bezsensowny pomysł .Reasumując świeca jest zniszczona i nadaje się do śmieci .Żaden producent nie robi świec żarowych z takim gwintem .

adam50

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Gorzów wielkopolski
Dla ciebie ,, dejot43,, to może ten temat ,, gówno burza ,, ale dla kogoś kto nie ma specjalnie pojęcia o tym dla zwykłego laika to przydatne informację , chłopak który założył ten temat zwyczajnie szukał pomocy i napisał pytanie a więc otrzymał odpowiedzi oraz informacje dotyczące świec żarowych a że temat się rozwinął to dobrze . Bez sensowne są wypowiedzi które nikomu są nie przydatne bo niczego nie wnoszą .A już na pewno sarkazm jest najmniej przydatny komukolwiek Pozdrawiam

Do góry Bottom