• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.2 thp PSA bierze olej.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
A co mają powiedzieć . Silnik do wymiany , bo remontować się nie opłaca . I tak co 80 tysięcy kilometrów.... Przecież silnik to część wymienna .

Grand X

Początkujący
Punktów
1
Jakie rozwiązanie problemu zaproponowali?
uzupelmili olej na max i kazali pojawic sie po 1000 km, badz po pojawieniu sie komunikatu. Chca wiedziec dokladnie i niezaleznie ode mnie ile tego oleju schodzi. Ok, to wydaje się sensowne, ze nie chcą bazować na stwierdzeniu klienta.
Nie proponowali wymiany silnika, raczej naprawę, ale też słusznie stwierdzili ze po jego rozebraniu moze sie okazać że nie ma czego remontować. I to jest kolejny problem - bo koszt rozebrania silnika mały nie jest, trzeba go pokryć i wrocić do punktu wyjścia. To oczywiście najgorszy scenariusz ale niestety mozliwy.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Koszty w ASO około 30k nowy silnik z wymianą

piot3r

Początkujący
Punktów
4
uzupelmili olej na max i kazali pojawic sie po 1000 km, badz po pojawieniu sie komunikatu. Chca wiedziec dokladnie i niezaleznie ode mnie ile tego oleju schodzi. Ok, to wydaje się sensowne, ze nie chcą bazować na stwierdzeniu klienta.
Nie proponowali wymiany silnika, raczej naprawę, ale też słusznie stwierdzili ze po jego rozebraniu moze sie okazać że nie ma czego remontować. I to jest kolejny problem - bo koszt rozebrania silnika mały nie jest, trzeba go pokryć i wrocić do punktu wyjścia. To oczywiście najgorszy scenariusz ale niestety mozliwy.
U mnie był podobny zabieg, wymiana oleju, filtra oleju i rozrządu, na ta chwile zrobiłem okolo 1500km i olej jest od dolania na jednym poziomie. Sam nie wiem co o tym myśleć.

Grand X

Początkujący
Punktów
1
U mnie był podobny zabieg, wymiana oleju, filtra oleju i rozrządu, na ta chwile zrobiłem okolo 1500km i olej jest od dolania na jednym poziomie. Sam nie wiem co o tym myśleć.
Możliwe że te zabiegi pomogły a sam silnik jest ok. Obserwować i sprawdzać

piot3r

Początkujący
Punktów
4
Możliwe że te zabiegi pomogły a sam silnik jest ok. Obserwować i sprawdzać
Z drugiej strony u Ty nie zauważyłeś żadnych problemów w uzytkowaniu oprocz ubytku oleju, prawda? Więc to też wróżenie z fusow niestety...

Grand X

Początkujący
Punktów
1
Z drugiej strony u Ty nie zauważyłeś żadnych problemów w uzytkowaniu oprocz ubytku oleju, prawda? Więc to też wróżenie z fusow niestety...
Bez rozebrania silnika - niestety tak to wróżenie z fusów. Natomiast tu na forum mnie zasugerowano aby sprawdzić kompresję - jeśli jest słaba to jest to jakaś informacja (niestety nienajlepsza). Poza tym to co robię teraz czyli zalanie oleju na maxa i po tysiącu km sprawdzenie w stacji która dolewała ile tego oleju tak naprawdę ubywa (obiektywnie i precyzyjnie).
Zgadza sie podczas użytkowania nie stwierdziłem problemów żadnych, równa praca w miarę cicha, nie kopci, nie śmierdzi itp i naprawdę fajnie się jeździ. Niestety jest to usterka której się nie widać, poza własnie tym ubywaniem oleju, które nie znając się na tym można chcieć zbagatelizować.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
476
Miasto
Józefów

Grand X

Początkujący
Punktów
1
Nie ma za co ;)
tak wiem, dziś będę w aso i zapytam "a co wy na to?" ten komunikat krąży wśród zainteresowanych, natomiast na stronie stellantisa - go nie ma.

Ostatnia edycja:

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
476
Miasto
Józefów
Chyba coś jest na rzeczy skoro przyznają się oficjalnie że dali du...y
tylko ok część się zgłosi, część nie, czas szybko minie i wszystkie naprawy/klienci po tym okresie wyrównają "ich straty"
smutne

piot3r

Początkujący
Punktów
4
A czy wiadomo na czym ta akcja serwisowa ma polegać dokładnie (lub na czym już polega u niemcow)? Znajde gdzieś jakieś szczegóły?

Bo nie wiem czy to co u mnie zrobili na gwarancji (wymiana rozrządu, oleju, filtra i czyszczenie smoka) się tego tyczy czy to całkiem coś innego?

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
476
Miasto
Józefów
A czy wiadomo na czym ta akcja serwisowa ma polegać dokładnie (lub na czym już polega u niemcow)? Znajde gdzieś jakieś szczegóły?

Bo nie wiem czy to co u mnie zrobili na gwarancji (wymiana rozrządu, oleju, filtra i czyszczenie smoka) się tego tyczy czy to całkiem coś innego?
Przecież masz napisane w artykule :
"Przygotowano rónież zalecenia eksploatacyjne i serwisowe, tj.:

• bezwzględna wymiana oleju co 10 000 km;
  • korzystanie z benzyny PB98;
  • stosowanie dodatku do paliwa Tunap Microflex."
i powinni do tego dołożyć zmawianie 3 zdrowasiek przed każdą jazdą :woot: :woot: :woot:

Do góry Bottom