• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.3 multijet dymi po odpaleniu

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
Jeżeli objaw jest tylko na zimnym silniku to może coś się stać do puki nic się nie dzieje na ciepłym? I normalnie odpala ?
Twoje logi i pomiary nie kłamią.
Skoro do tej pory fizycznie nic się nie zmieniło to prawdopodobnie objawy będą się nasilać i kwestia czasu kiedy dawki na ciepłym zostaną rozchwiane. Lepiej jest zapobiegać niż leczyć, zregeneruj jak wolisz lub zmień ten wtryskiwacz, nawet na używkę, bo to taniej i szybciej niż kapitalka silnika po upalonym tłoku i od razu będziesz miał wszystko jak na dłoni...

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Auto prowadzę na naprawę wtryskow.

Sprawdziłem dzisiaj kompresję na ciepłym silniku i na dwóch wyszło 26 A na dwóch 27 barów.

Jaka powinna być w tym silniku ?

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Jakie powinny być korekty wtryskow?

Auto odebrałem, zostały wymienione wszystkie rozpylacze ( mam taka nadzieję, paragon dostałem na całość 1700zl )
Ponoć wszystkie złe, zdziwiło mnie to bo na dwóch korekty były 0.1-0.3

Teraz na ciepłym wszystkie mają 0.3
Czy tak jest dobrze?

Jeżeli będzie dalej dymil możliwe że walki rozrządu są do wymiany, tak zostałem poinformowany. Jutro na zimnym okaże się czy pomogło

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
Trochę to dziwne, że wymieniono wszystkie wtryskiwacze.
Korekty sprawdza się na zagrzanym silniku, twój kopci na zimnym. Jeśli po zagrzaniu silnika wychodzi konkretny/ne wtryskiwacz/e to ja zająłbym się właśnie nim/i a nie wszystkimi... ale może się mylę.
Masz rację, jutro się okaże.

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
A jakie są korekty dobrych wtryskowe?

Rzeczywiście przez walki może dymic?

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
Dawki korekcyjne odczytywane programowo mają raczej charakter informacyjny, ich prawdziwe wartości są odczytywane podczas testów na odpowiednim urządzeniu. Przed takim zabiegiem wtryskiwacze są czyszczone a następne poddawane badaniu parametrów.
Moim zdaniem, jeśli wartością idealną jest 0 (zero) to wartości pomiędzy "minus" jeden a "plus" jeden są dopuszczalne.

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Czy ktoś się spotkał że teoria , że przez walki dymi na zimnym ?

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Wtryski zrobione na zimnym nie przekracza żaden 1 . Po nagrzaniu do 75' taka temp złapał jak jechałem do pracy na wolnych pokazuje jak na zdjęciu . Podczas jazdy czasami jest nawet i 2 . Wtryski dobrze zrobione?

Niestety jak dymil tak dymi tylko w oczy nie gryzie .

Załączniki

• 20181113_065118.jpg
    20181113_065118.jpg
    3,9 MB · Wyświetleń: 22

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
Myślisz o wytartych krzywkach?
Zakładając, że tak jest, na zimnym silniku wytarty wałek nieco krócej otwiera zawór i szybciej go zamyka, zwiększona dawka paliwowa może nie być spalona w całości i stąd teoretycznie może brać się dymienie. Po zagrzaniu silnika zapewne byłoby jakieś szarpanie albo spadki mocy zwłaszcza podczas przyspieszania... To oczywiście teoria...
Nie wiem czy wtryskiwacze, po regeneracji, kiedy są włożone w głowicę, mają jakiś czas na to, żeby się powiedzmy "dotrzeć" pod normalnym obciążeniem, bo takie opinie słyszałem od fachowców regenerujących te zraszacze.
Skoro nie gryzie to może dawka jest zmniejszona, porównaj z poprzednimi odczytami. Co do dymienia to nie wiem co podpowiedzieć, bo akcja z wytartymi krzywkami, jeśli objawem tego jest dymienie na zimnym silniku to z pewnością na ciepłym pojawią się jakiś dodatkowe efekty uboczne.
Oczywiście wtryski zalogowane?

Ostatnia edycja:

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Tak coś wspominał że to częsta awaria w tych silnikach ale nawet jednego przykładu nie znalazłem w necie .

Wtryski mógł źle zrobić?

Może woda w tłumiku i to para .

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
Para jest biała, jeśli spalana jest za duża dawka paliwa to spaliny są siwe i czuć taki gryzący posmak. Teraz, kiedy chłodniej i jest wilgotno zawsze jakaś para ma prawo z wydechu polecieć, jednak jeśli tak było wcześniej, jak było ciepło, to już nie do końca. Pomijam UPG bo to sprawa ewidentna.
Na podstawie logów i parametrów widać czy to wtryskiwacz (jeśli jeden) czy inny przypadek problemu. Kiedy wariują cztery wtryski a po ich wymianie nie ma znaczącej poprawy to może być wytarty wałek. Tutaj masz wymienione cztery wtryskiwacze ale ja powiem szczerze, że sceptycznie podchodzę do regeneracji. Niektórzy regenerują wymieniając końcówkę wtrysku, to połowiczna sprawa, zatem jeśli jechać z tematem to po całości, poza tym wiele do znaczenia ma firma naprawcza. To tak jak z regeneracją turbin, gdzie wiele firm wymienia sam koras na nowy i uważa temat za zamknięty. A gdzie pomiary po wymianie, gdzie dotarcie i wyważenie po montażu? Niewielu z nich ma stół diagnostyczny i o tym trzeba pamiętać... Powinni dać Ci pomiary ze strych wtrysków zrobione na stole i pomiary nowych. Nie wiem czy nie lepiej jednak było kupić używkę i wymienić na próbę ten jeden wtryskiwacz. Zaoszczędziłbyś kosztów nawet w przypadku gdyby efekt był ten sam a to co wyszło to tak jakby trochę "na siłę"...

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Żadnych objawów na ciepłym nie ma .
W mulitecuscan kodu wtryskowe są takie same jak na wtryskach.
Czy na siłę,Szukałem różnych sposobów i czyscilem co się dało i niektórzy wprost mówili że to wtryski .

Wydruków nie dostałem ale napewno gość co to robił ma stół itd dużo sprzętu i aut do robienia

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Sprawdziłem dzisiaj i kody wtryskow są zamienione . Pierwszy z drugim cylindrem jest odwrotnie w programie .
Próbowałem zmienić mulitecuscan , wyskakuje że wykonano ale nadal nie zmienione. Dlaczego?

Dzwoniłem do gościa co robił i mówi że on włożył jak było bo znaczył że ktoś wcześniej musiał, tylko że na pewno nikt ich nie ruszał . Mówił że nie ma potrzeby zmieniać

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
Kiedy zamieniasz wtryskiwacze miejscami to zamieniasz miejscami ich kody, inaczej dawki korekcyjne mogą się rozjechać i może na przykład telepać silnikiem na wolnych obrotach, miałem tak w VC Z19DTH.
Wtryskiwacz po regeneracji także musi być zalogowany bo zostają mu nadane nowe numery. Wymiana samej końcówki wtrysku nie wymusza nadania nowego numeru, tak mi się zdaje więc być może fachowcy wymienili same końcówki nie kodując nowego "IMA". Jednak w takim wypadku sterownik może nie rozpoznać, że wtryskiwacz jest "nowy" i nie daje nowych dawek korekcyjnych tylko korzysta ze starych. Podstawowym elementem końcówki wtryskiwacza jest iglica, która unosząc się, a robi to nawet kilka razy na cykl, rozpoczyna wtrysk paliwa do cylindra. Z czasem zużywa się mechanicznie, to normalne, a wtryskiwana dawka może być zbyt duża, paliwo może wyciekać nawet po zamknięciu wtryskiwacza. To powoduje m.in. dymienie na siwo więc jakoś tak nie do końca z tą regeneracją moim zdaniem...
Poza tym - dlaczego jeden wtryskiwacz jest zamieniony skoro nie był ruszany??

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Jak nie był ruszany? Wszystkie były zrobione tylko że włożył jak było, tak twierdzi A wcześniej nikt ich nie ruszał więc albo on się pomylił albo od nowości tak jest .

Tzn że nie zregenerować? Dokładnie wymienił wszędzie końcówki. Widać też to po korektach na zimnym i ciepłym

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
Tak właśnie powiedziałem, że wymienił same końcówki a to nie wymaga logowania wtrysku od nowa, bo ich numery pozostają niezmienione. Zamień wtryski miejscami tak by się zgadzały fizycznie z oznaczeniami według sterownika.
Moim zdaniem wymiana końcówki wtryskiwacza to połowiczny sukces ale może się mylę...
Zamień je miejscami i zobacz co będzie.

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
To chyba lepiej pojechać niech zaprogramuje

Do góry Bottom