• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.6 sr 8v APF bierze olej

Krzyhu5

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Mszana Dolna

elektryk1234

SuperMechanior
Punktów
56
Wlej mu 0.7 nafty oswietleniowej do oleju i puść go na 30 minut na jalowych. Potem olej out i trzy razy po 7 minut na czystym ON 3.5 litra zamiast oleju. Potem swierzy olej byle jaki. Jak bedzie dalej to samo tonie zalewac nastepnie dobrym olejem.
Automatyczne połączenie postów:

I najlepiej nie wpinaj manometru zamiast czujnika oleju bo cie głowa rozboli

Ostatnia edycja:

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Widziałem jak wyglądają panewki po pół godziny bez smarowania, tyle mi wystarczy.

Krzyhu5

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Mszana Dolna
Widziałem filmik jak po wymianie uszczelniaczy gość zapomniał o dymiemiu i spalaniu oleju, a kapitalny remont proponują mechanicy bo czują piniondz , czuję że to jest spisek .

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
czuję że to jest spisek .
To nie jest żaden spisek ! Nie o pieniądz chodzi tylko o to aby silnik był sprawny . Prawdą jest że wymiana uszczelniaczy może zdecydowanie ograniczyć spalanie oleju ..ale prawdą jest także to że nie zawsze to pomaga i należy wymienić przynajmniej pierścienie tokowe ..o ile nie jest jeszcze za póżno .Nie sugeruj się filnikami ..bo każdy przypadek jest inny ...nie mierz wszystkich siników (przypadków) miara jednego filmiku....one są dobre raczej dla naiwnych a nie dla zawodowców .

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Przy takim nagarze na świecach wymianę uszczelniaczy zaworowych można wsadzić sobie w ....
Albo robić raz a dobrze albo w moim mieście takie miejsce nazywało się Plażowa 2
........czyli złom dla nie wtajemniczonych.

Krzyhu5

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Mszana Dolna
Czy trzeba wymienić uszczelki z kolektora ssącego przy kanałach wlotowych po jednorazowym demontażu ?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Nie, jeżeli złożysz je na czerwony silikon:)

Lukaszmajamen

Początkujący
Porady
1
Punktów
2
Dużo widziałem przypadków w autoszlifie z tym 1.6, klient zrobił górę to mu zaczął dół puszczać i znowu rozbiórka silnika. Nie wspomnę o próbach reklamacji przez to że silnik olej pompował, zawory aż sine, luz na prowadnicy olbrzymi. To robi spalanie oleju. Tu trzeba robić cały słupek i mieć spokój na kolejne setki tysięcy kilometrów. Ważna jest też odma w tych autach żeby była szczelna i drożna.

Krzyhu5

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Mszana Dolna
Znajomy mechanik mówił że nie robi się kapitalki , bo te dzisiejsze aftermarketowe pierścienie po niedługim czasie znów będą zużyte , i lepiej chce założyć inne używane oryginalne pierścienie z rozbiórki bo one dłużej przeżyją ,on robi remonty ale tego nie poleca , ale sami klienci tego chcą
Lepiej kupić silnik sprawdzony z Anglii z niskim przebiegiem .

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Pewnie z tych, co za kapitalkę uznaje wymianę panewek i pierścieni na stary wał, cylindry i tłoki bez nawet przemierzenia wszystkiego. Co z tego, że pierścień nowy jak ma milimetr luzu w wyklepanym rowku, a cylinder jajo.
Lepiej kupić silnik sprawdzony z Anglii z niskim przebiegiem .
Tylko skąd będziesz znał przebieg silnik, skąd będziesz wiedział, że parę lat temu nie miał już robionego remontu i jeszcze jakie części, jakiej jakości w czasie tego remontu wsadzili, a jakie zostawili stare. Żeby mieć sprawdzony silnik to byś musiał go sam używać już od fabryki.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
W PL ludziska wierzą, że jak coś kupią ze szrotu, to tak jakby kupili funkiel nówkę z fabryki, tylko cena niższa...:)

Krzyhu5

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Mszana Dolna
jaka lepkość oleju na dolewkę w przypadku takiego nagaru ?
Bo ja dolewam 5w30 bo chcę nie zniszczyć przedwcześnie wału i panewek mimo że tłok - cylinder ma nieszczelności , pewnie głowica też puszcza.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
630
Miasto
Okolice Krakowa
Jak się ma numer rejestracyjny angola to można sprawdzić jego przebieg.

Do góry Bottom