• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.8 tdci, focus mk1, nie chce odpalić po wymianie wtryskiwacza

zaba711

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Słupsk
Auto nie chce zapalić po wymianie wtryskiwacza.
1. Jechałem autem i zapalała się "sprężynka", po zgaszeniu i dopaleniu znikała i jechałem dalej.
2. Po którymś razie już nie znikała to tylko dojechałem do domu i postanowiłem to zrobić.
3. Test przelewowy pokazał że jeden wtrysk leje, został oddany do regeneracji na gębę.
4. wtrysk regenerowany nie pomógł a pogorszył, auto przestało odpalać. Sprężynka cały czas się pali.
5. Zamówiłem wtrysk o tych samych numerach, sprężynka przestała się palić ale auto nie odpala. Przy dłuższym kręceniu zaczyna migotać, co może być tego przyczyną? Auto nie odpala, pompką do paliwa doprowadziłem ropę do układu pompy, lekko luzowałem przewody paliwowe przy wtryskach przy kręceniu i leciała ropa. A auto nie odpala dalej, a przy dłuższym kręceniu najnormalniej zaczyna migać sprężynka.

Może jakbym oddał auto do mechanika to bym nie miał tego problemu, ale niczego bym się nie nauczył.

Podpinając auto do komputera za pomocą chińszczyzn ELM327 wywala błąd z połączeniem się z ECU.

Tak się zastanawiam czy przypadkiem, świece nie są walnięte, czy przypadkiem źle odpowietrzyłem układ (bo na pewno jakoś go zapowietrzyłem ... i może aż tak bardzo?), ewentualnie jak zrobić to poprawnie i fachowo?

Wtryski i pompa wtryskowa Delphi.

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
487
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Najpierw PORZĄDNA diagnostyka, żeby zobaczyć w czym jest problem. Nie masz diagnozy ze sterownikiem, więc to może być przyczyną. Jednak równie dobrze może się okazać, że ELM po prostu nie obsługuje tego sterownika.

zaba711

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Słupsk
Dziś jeszcze podskoczę do kolegi po inny kabel i zobaczę, a jak nie pójdzie to zgarnę jakiegoś magika od diagnostyki komputerowej.

zaba711

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Słupsk
Dobra na innym kablu dało radę programem ForScan.

Najpierw odczytałem błędy jakie były, potem (nie wiem czy dobrze zrobiłem czy źle) usunąłem je i spróbowałem odpalić dłużej trzymając kluczyk i znów sprawdziłem błędy.
Błędy przed ich usunięciem
Moduł: KOD
IC: B1359
PCM: P0110
PCM: P2291
PCM: P0200
PCM: P0203
PCM: P0251
RCM: Brak
GEM: Brak
ABS: Brak

Do tej pory nie zobaczyłem opcji zapisania ich do logu.

Po ich usunięciu i spróbowaniu odpalenia oto co wywaliło:
Moduł: KOD
IC: Brak
PCM: P2291
RCM: Brak
GEM: Brak
ABS: Brak

i tutaj już zobaczyłem tą opcję zapisania logu i to też uczyniłem, dodaje go w załączniku.

Załączniki

• forscan foka.txt
    1,4 KB · Wyświetleń: 3

zaba711

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Słupsk
Po odczytaniu ciśnienia z komputera dobija tylko do 1200kPa (12atm), manometru jeszcze nie mam by to sprawdzić czy czujnik nie jest walnięty chociaż są jeszcze jakieś sposoby by to sprawdzić?

Do tego kody wtrysków się wyłożyły (same 00) po wpisaniu ich na nowo i odczytaniu ich numery są całkiem inne niż wpisałem + na jednym są same FF, kodowane ForScan'em.

Do góry Bottom