• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.8 tdci

NITRO1V1

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Gdynia
Witam mam Ford C-max 1.8 tdci silnik KKDA 85kW 115kM z 2008r pękł wałek w 3 miejscach 1wszy tłok oberwał konkretnie ale jest szczelny. Mam 2go głowice kompletna prawie czekam na zawór ssący. Jaka mogła być przyczyną że to się stało???? A najważniejsze pytanie jakie luzy zaworowe mają być na zimnym silniku????????. Jechałem 130/h po prostej i nagle bach terkotanie i zgasł silnik myślałem że pasek walnoł bo kręcił bez kompresji

Załączniki

• IMG_20240718_074521.jpg
    IMG_20240718_074521.jpg
    1,7 MB · Wyświetleń: 15
  • Messenger_creation_9815aed5-cace-4be4-92f0-dba3fc67e932.jpg
    Messenger_creation_9815aed5-cace-4be4-92f0-dba3fc67e932.jpg
    83,8 KB · Wyświetleń: 15
  • Messenger_creation_3834ff7b-373c-419a-be76-ebdf3eb6b01c.jpg
    Messenger_creation_3834ff7b-373c-419a-be76-ebdf3eb6b01c.jpg
    104,9 KB · Wyświetleń: 15

NITRO1V1

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Gdynia
ale sprawdziłeś tan pasek? bo na zdjęciach widać, że nawet nie ruszyłeś pokrywy rozrządu.
Jeśli jesteś mechanikiem to wiesz ze 1.8tdci z silnikiem KKDA ma i pasek i łańcuch. Wał jest połączony z pompą paliwa łańcuchem a potem od pompy paliwa do wałka rozrządu jest połączony paskiem głowice mam zdjęta czyli pasek też mam zdjęty ☺️pasej wygląda jak nowy i ma wszystkie zęby napinacz trochę podejrzany bo ma uszczerbek obok sprężyny niestety nie mam zdjecia

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Jeśli jesteś mechanikiem to wiesz ze 1.8tdci z silnikiem KKDA ma i pasek i łańcuch. Wał jest połączony z pompą paliwa łańcuchem a potem od pompy paliwa do wałka rozrządu jest połączony paskiem

gratuluję. właśnie zabłysłeś widzą :) znasz budowę swojego silnika. ale niestety nie wiesz, że bywają wersje z paskiem napędzającym pompę.

1721411748642.png

po sprawdzeniu wyszło mi, że w 2008 roku była zmiana. sprawdź dokładnie co masz pod maską. jeżeli mokry pasek na pompie to poszukaj sobie o rozpuszczaniu się pasków i zapychaniu smoka.

głowice mam zdjęta czyli pasek też mam zdjęty ☺️

po prostu zasugerowałem się ostatnim zdjęciem gdzie widać osłonę

pasej wygląda jak nowy i ma wszystkie zęby napinacz trochę podejrzany bo ma uszczerbek obok sprężyny niestety nie mam zdjecia

no to:
- zatarł się wałek rozrządu. i tu dodatkowo problem z ciśnieniem oleju lub zapchanym smokiem.
- winny napinacz i przeskoczył pasek
- zmęczenie materiału i wałek sam z siebie strzelił
- coś się oberwało i wpadło pod krzywkę, przyblokowało.

NITRO1V1

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Gdynia
-Wałek "0" śladów zatarcia.
-Panewki na wałku jak nowe.
-Szklanki z podkładkami jak nowe.
-Gładzie cylindrów nie porysowane
-jutro sprawdzę czy ma łańcuch czy pasek ale wydaje mi się że łańcuch. Mam go od 230tyś teraz ma 317tys zawsze na motul 5w30 i cerayeku od licly moly olej wymieniany co roku a w rok max 7tys km robiłem. Od miesiąca coś jak by chodził na 3 Gary ale nie generował żadnych błędów. Teraz chodzi mi jakie powinny być luzy zaworowe na zimnym ktoś pomoże
Czy jak zdejmę miskę będzie widać czy to pasek czy łańcuch i czy jeśli pasek to czy będzie widać zeby

gratuluję. właśnie zabłysłeś widzą :) znasz budowę swojego silnika. ale niestety nie wiesz, że bywają wersje z paskiem napędzającym pompę.

Wyświetl załącznik 53764

po sprawdzeniu wyszło mi, że w 2008 roku była zmiana. sprawdź dokładnie co masz pod maską. jeżeli mokry pasek na pompie to poszukaj sobie o rozpuszczaniu się pasków i zapychaniu smoka.

po prostu zasugerowałem się ostatnim zdjęciem gdzie widać osłonę

no to:
- zatarł się wałek rozrządu. i tu dodatkowo problem z ciśnieniem oleju lub zapchanym smokiem.
- winny napinacz i przeskoczył pasek
- zmęczenie materiału i wałek sam z siebie strzelił
- coś się oberwało i wpadło pod krzywkę, przyblokowało.
Miałeś kolego rację mokry pasek i on był przyczyną. Zerwało zęby w hurcie Dayco 543zl nie wiem czy się opłaca to robić bo to auto zabytkowe progi dziurawe i kto wie czy po odpaleniu wszystko będzie grało z tymi tłoka i i wtryskami. Wyszło jeszcze 2 rolki paska pk i sprzęgło alternatora

Załączniki

• IMG-20240720-WA0004.jpeg
    IMG-20240720-WA0004.jpeg
    1 MB · Wyświetleń: 10
Ostatnio edytowane przez moderatora:

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Albo szukaj silnika za grosze i zmień rozrząd po czym wrzuć do auta albo wgl zrezygnuj i na żyletki . Inne opcje są bez sensu

matus1014

SuperMechanior
Punktów
199
Kupiłem blokady do tego raz użyłem :) notabene mam klienta który takim silnikiem już zrobił 460t km . Ten silnik ma więcej niuansów ciekawie jest rozwiązana pompa vacuum i jej napęd jak ktoś nie wie jak założyć pompę to może sobie biedy narobić .

Do góry Bottom