• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.8t ANB problem z ustawieniem rozrządu

zdzislavo1

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Sieradz
Witam mam problem z moim audi A4 b5 1.8t anb 1999r
Auto kupiłem jakiś czas temu silnik był słaby ale auto ogólnie zadbane i nie wymęczone więc zaryzykowałem.
Więc auto było słabe i mocno cofało zapłon,wymieniłem świece filtry przepływomierz,sprawdziłem szczelność dolotu,sprawdzony układ paliwowy, auto nieznacznie lepiej się zbierało ale nadal było słabe.
Postanowiłem wymienić zestaw paska rozrządu bo już był na niego czas dodatkowo łańcuch spinający wałki i jego napinacz bo się odzywał czasami.
Dodatkowo odpiąłem wydech i zauważyłem urwaną klapkę wg w turbinie więc zagadka braku mocy myślę że rozwiązana tylko pytanie czy ona powodowała też duże coanie zapłonu ?
Przyszła pora na montaż paska rozrządu i tutaj zonk bo jakbym go nie zakładał to gdy ustawię wał na znak to znak na kole rozrządu zawsze jest delikatnie do przodu albo do tyłu tak jak na foto.Nie zwróciłem uwagi jak to wygłądało przed wymianą.Napinacz i łańcuch myślę że złożony ok znaki na wałkach się zgadzają ilość ogniw między znaczkami to 16.
Ktoś napisał że może koło wałka jest założone odwrotnie i przez to znaki nie pasują dokładnie(u mnie koło założone napisami w stronę silnika i tak samo było przed wymianą,co ciekawe na filmach youtube z tego co widziałem raz jest tak jak ja raz odwrotnie chyba że zależy to od oznaczenia silnika i nie wszystkie 1.8t mają tak samo)
Prosiłbym o pomoc może ktoś doświadczony widząc fotki podpowie co jest nie tak

Załączniki

• 3.jpg
    3.jpg
    294,8 KB · Wyświetleń: 74
  • 4.jpg
    4.jpg
    203,7 KB · Wyświetleń: 68
  • 5.jpg
    5.jpg
    202,3 KB · Wyświetleń: 69
  • 1.jpg
    1.jpg
    246 KB · Wyświetleń: 72
  • 2.jpg
    2.jpg
    226,6 KB · Wyświetleń: 77

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
ewidentnie zabek do tylu , sprobuj zalozyc pasek majac kolo przesuniete do przodu , tak aby po zalozeniu paska sie cofnelo.

Ostatnia edycja:

zdzislavo1

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Sieradz
ewidentnie zabek do tylu , sproboj zalozyc pasek majac kolo przesuniete do przodu , tak aby po zalozeniu paska sie cofnelo.[/QUOTE
Nic z tego, jak się przypatrzysz tojest różnica pół ząbka i jak bym tego nie ustawiał to albo jest pół do przodu albo pół do tyłu względem znaku

zdzislavo1

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Sieradz
Masz źle ustawiony na wydechu.
Dlaczego tak uważasz w temacie masz ustawienie gdy koło było o 0,5 ząbka w lewą stronę od znaku na obudowie.
Teraz ustawiłem o 0,5 ząbka w prawą i znaki na wałkach wyglądają tak
Wydechowy jest pośrodku ssący lekko przesunięty ale z tego co czytałem i widziałem na filmikach to te znaki nigdy nie sa dokładnie w środku

Znalazłem temat na forum gdzie ktoś ma ten sam problem w silniku awt bodajże i za 1 razem ustawia koło o te o,5 ząbka przed znakiem ale ma podwyższone spalanie i po ponownym ustawieniu za znakiem wszystko wraca do normy ja jednak spałbym spokojniej jak znaki by się pokrywały

Załączniki

• 20180813_171142.jpg
    20180813_171142.jpg
    229,1 KB · Wyświetleń: 26
  • 20180813_171137.jpg
    20180813_171137.jpg
    354,5 KB · Wyświetleń: 25

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Zrobiłeś chociaż z dwa obroty wałem? Wtedy sprawdz ustawienie problem może leżeć w napieciu paska.

Ostatnia edycja:

zdzislavo1

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Sieradz
Zrobiłeś chociaż z dwa obroty wałem? Wtedy sprawdz ustawienie problem może leżeć w napieciu paska.
Robiłem wiele obrotów napinałem ręcznie rolkę imbusem jak i uwolniłem napinacz i cały czas to samo

Jeszcze myślę nad zużytymi kołami rozrządu i nowym łańcuchem ale wizualnie wyglądały ok więc i łańcuch powinien na nich dobrze siedzieć

zdzislavo1

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Sieradz
A co ze znakiem koła zamachowego z dziurka w skrzyni?
Ciężko cokolwiek tam zobaczyc musiąłbym mieć chyba kamerę inspekcyjna,widzę tylko że jest znak 0 ale nie widzę dokładnie do czego on ma się zgrywać.
Ale wał myślę że ustawiony ok bo 1 cyl w gmp i znak na dole na kole pasowym i obudowie rozrządu pokrywa się

Do góry Bottom