• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1,8t szmer z turbiny

Punktów
0
Witam Panowie,
mam pytanie - pacjent to Golf IV 1,8T GTI, od jakiegoś czasu słychać dość ostre "szemranie", szum z turbosprężarki. Wydaje mi się, że to gdzieś nieszczelność na wydechu tzn kolektor albo wyjście na wydech, na katalizator.
Czy jeżeli powstaje taka nieszczelność to turbo może gorzej pompować i później wstawać czy nie ma takiej opcji? To nie jest gwizdanie typowe tylko taki szum, coś w stylu jakby w wirnik coś wpadło. Ale nie wydaje mi się, z tego co kojarzę, kiedyś.. dawniej miałem wymienianą gruszkę w turbo i też tak całość poskładali że był chyba ten sam dźwięk i potem poprawili i niby to była uszczelka ta na 4 szpilki do rury wydechowej. No ale nie wiem czy tym razem jest to samo.

Dlatego właśnie pytam czy doładowanie jest zależne od tego czy nie gubią się "spaliny" na wyjściu? Jak gdzieś coś przepuszcza poza dolotem to też będzie gorszy boost?

Punktów
0
No ja tym autem już z 2 tyg tak jeżdżę i to nie mija

Zdaje się że pokutuje naprawa tj wymiana gruszki przez "adama słodowego" z tutoriali na yt..
Bo wcześniej 3 lata autem śmigałem a poprzednik zmieniał turbo bo stare poleciało i zero jakiś dźwięków.
Pewnie podkręcali tak jak śrubki w rowerze i dali uszczelki topranu albo i wcale i taki efekt.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Dumałem nad tym,pierwsze sprawdziłbym szczelność tzw..odkurzacza,,czyli układu nadmuchującego ciepłe powietrze do układu dolotowego,wiem tylko,że uszczelnienia i przewody z czasem tracą szczelność.

Do góry Bottom