• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Długa trasa passat-em i jakieś szumy (hałas)

Andrzej96

Nowy
Punktów
0
Witam was serdecznie wszystkich. Mam taki problem gdyż bardzo się martwię. Jutro rano jadę moim passatem FL 2.0 benzyna+ gaz (2001r) w trasę w dwie strony wyjdzie mi gdzieś 1300km. Samochód ma przejechane 270 000tyś km. Wczoraj usłyszałem jakieś szumienie "chyba w skrzyni " jak trzymam pedał gazu i jadę normalnie to nic nie szumi tylko jak puszczę pedał gazu w trakcie jazdy to słychać taki szum (nie wiem jak to opisać, nie jest to metalowy dzwięk bardziej jakby słychać pracę trybów), dodatkowo jak ruszam wolno i puszczę gaz to słyszę takie "puk" też ciężko zlokalizować (okolice tłumika może...) opisać to można tak jakby coś się przewracało w bagażniku. Ogólnie to silnik nie ma drgań, nie szarpie też przy odpalaniu, pracuje płynnie i biegi się zmieniają jak w samochodzie z salonu. Nie ma już czasu na mechanika ani na sprawdzenie, nie mogę też wynająć samochodu lub jechać jakimś innym. Mam się mocno martwić, czy po prostu pojechać i się nie bardzo przejmować? Podpowiecie coś koledzy? 7 godzin w samochodzie będę musiał się zamartwiać :( + drugie tyle na powrót. Pozdrawiam, życzę wszystkim spokojnego wieczoru.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Andrzej, chyba do Niemca na zarobek jedziesz...

Szumy szmery to tam coś przy złączce elastycznej może być o ile taka jest u ciebie bo u mnie była ,wymieniłem dałem nowe uszczelki pasta i Baja ...
Trasa...to jest trasa wszystko się może zdarzyć .my pojechaliśmy do Niemiec do szfagra na chrzest ( bo moja została wytypowana)
Zrobiliśmy 2.800 km i przed moju miejscowością jechaliśmy od tesciow to przewód elastyczny hamulcowy pękł..i o stało sie
Automatyczne połączenie postów:

A moja gablota to skoda superb 1

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
603
biegi się zmieniają jak w samochodzie z salonu

Jja mam taka jakąś chorą fantazj3 pojechać szrotem z krzaków na południe najdalej jak się da. Po prostu wygrzać się w słońcu.

@Andrzej96 nawet nie wiesz, jak Ci zazdroszczę.

Tylko znajdź kilka wolnych kwadransów na takie przyjemności, jak Andrzej.
No, ale kto bogatemu zabroni.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Kurwa, ja mam taka jakąś chorą fantazj3 pojechać szrotem z krzaków na południe najdalej jak się da. Po prostu wygrzać się w słońcu.

@Andrzej96 nawet nie wiesz, jak Ci zazdroszczę.

Tylko znajdź kilka wolnych kwadransów na takie przyjemności, jak Andrzej.
No, ale kto bogatemu zabroni.
Tak Andrzej jest kawał gościa

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
U mnie skrzynia we fiacie szumi warczy brzęczy od 2 lat i się franca nie chce rozsypać. A do tematu wykup sobie assistance. Odpalasz auto jedziesz 5 km stajesz wyciągasz jakieś bezpieczniki żeby nie odpali. Dostajesz zastępcze Passata laweta pod dom i tadam trasę opierdzielisz nie swoim autem

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
603
Jedyne co możesz zrobić, to nie przekraczać 100km/h nie grzać tej skrzyni.
Szkoda że oleju w skrzyni nie wymieniłeś wcześniej lub chociaż nie sprawdziłeś jego poziomu.
Żeby się nie okazało że masz 1/4 stanu oleju w skrzyni...dlatego tak sobie "postukuje". O ile to w ogóle skrzynia.

Nie przegrzewaj rób częste odpoczynki. Obecne temperatury powietrza są dla Ciebie na plus.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
szrotem z krzaków na południe
Polecam Poloneza, Motobieda przetarł szlak
Korozja chrupie Passata;)

A tak na serio to pewnie łożyska w skrzyni biegów, wymień olej, dosyp trochę dwusiarczku molibdenu i na jakiś czas pomoże, wydłuży jej życie ale finalnie i tak trzeba ją wymienić chyba że rdza będzie szybsza

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Andrzej przez ten czas co piszesz tu na forum o tym passacie to byś pojechał na warsztat i sprawdził
Ja myślę że tłumik ...no ale nie widzę tego i nie słyszę...

Do góry Bottom