• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.9 tdi pd arl, długo kręci po nocy i dłuższym postoju

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Tak, tylko nie do vacum a do instalacji zasilającej .

-michau-

Początkujący
Punktów
0
Miasto
mazowieckie
Witam po dłuższej przerwie.
Pompa w baku sprawdzona, podmieniona na inną, bez zmian.
Paliwo nie cofa się, po nocy filtr jest pełny.

Rozrusznik kręci, słychać obracanie wału, obroty podczas kręcenia idą w górę, czujnik sprawny.

Obecnie auto przestało całkowicie odpalać, kontrolek i błędów brak. Przyczyny szuka już mechanik bo mnie zabrakło pomysłów.

-michau-

Początkujący
Punktów
0
Miasto
mazowieckie
Na pewno będzie to sprawdzone.

Problem z odpalaniem pojawił się na początku maja nagle dzień po zamianie miejscami pompowtrysków 1 z 4.
Wówczas wymieniane było również sprzęgło, koło dwumasowe, docisk i łożysko, uszczelniacz wału, ale to chyba nie ma znaczenia.

Na 1 pompce korekcja wynosiła -1,3, na 4 pompce +0,80. Po zamianie ich miejscami korekcje wyrównały się.
1: -0,02
2: -0,06
3: +0,16
4: -0,12

Możliwe, że problem z odpalaniem po zmianie pompek to przypadek, jednak chyba będzie trzeba zdjąć pokrywę i tam zerknąć.

-michau-

Początkujący
Punktów
0
Miasto
mazowieckie
Wstępna diagnoza to uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu lub przestawiony rozrząd.

brzozaayz

SuperMechanior
Punktów
161
Miałem to samo w T5 1.9 po nocy tragedia jak odpalił to było ok ale jak postał dłużej to to trzeba było długo kręcić. Po wymianie oringów na pompowtryskach problem znikł rano palił na obrót. Niestety po 3000 km to samo okazało się że gniazda w głowicy są wybite i głowica do wymiany.

-michau-

Początkujący
Punktów
0
Miasto
mazowieckie
Oringi na pompkach robiłem na początku grudnia 2016, bo montowałem wydajniejszy komplet.
Wszystko było ok i nic się nie działo, oleju nie przybywało, stan na bagnecie malał. Odpalał dobrze.

W maju zmieniłem 2 pompki miejscami, dałem oczywiście nowe ori śruby i zestawy oringów.

Po odłączeniu czujnika wałka rozrządu auto odpala, ale silnik pracuje w trybie awaryjnym.
Dlatego w pierwszej kolejności będzie podmiana czujnika na inny i sprawdzenie rozrządu.

-michau-

Początkujący
Punktów
0
Miasto
mazowieckie
Niewykluczone, bo problem pojawił się od razu po 1 nocy po wymianie uszczelniacza wału, sprzęgła, koła dwumasowego itp.

Rozrząd ma nalatane ponad 70k km więc będzie założony nowy, ori czujnik wałka na podmianę już jest.

Jeśli to nic nie pomoże to niestety trzeba będzie ściągać skrzynie.

Lenart

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Złotów
Jeżeli wymieniali uszczelniacz z tylu na wale bez blokad to masz przyczynę usterki.Uszczelniacz tylko na blokadę bez tego nigdy nie będzie dobrze nawet jeśli się uda i auto chodzi i wydaje nam się że jest dobrze.

Tam trzeba z zegarmistrzem , inaczej znów klapa.
Raczej blokad niż zegarmistrza ;)

-michau-

Początkujący
Punktów
0
Miasto
mazowieckie
Przy montażu nowego uszczelniacza wału mechanik użył blokady rozrządu.

Na rozrządzie przejechane 69 tys. km, pasek przeskoczył o 1 ząbek.

Lenart

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Złotów
Nie wiem czy się rozumiemy blokad rozrządu ok że użył ale czy użył blokady do montażu pierścienia magnetycznego na wale przy wymianie uszczelniacza?

-michau-

Początkujący
Punktów
0
Miasto
mazowieckie
Stary pasek ma urwanych 10 ząbków, a cała reszta jest przytarta. Zużycie materiału.
69 tys. km z podniesioną mocą i ciężką nogą to jednak za dużo.

Założony nowy rozrząd, silnik odpalił i pracuje normalnie.

-michau-

Początkujący
Punktów
0
Miasto
mazowieckie
Przygoda z urwanymi ząbkami na pasku to epizod nie mający znaczenia, problem z długim kręceniem po nocy lub kilku godzinach występuje dalej.

Skoro pojawiło się to nagle po 1 nocy po zamianie miejscami pompek 1 z 4 w pierwszej kolejności jeszcze sprawdzę ustawienie pompek oraz czy zostały wtedy dobrze założone nowe oringi.

Do góry Bottom