• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.0 bluehdi Nierówna praca podczas przyspieszania

DaroMech

Początkujący
Punktów
0
Witam, jeżeli chodzi o motoryzację to jestem po fachu... Konsultowałem problem z nie jednym zaprzyjaźnionym warsztatem, serwisem turbin, a też ze znajomym w ASO Peugeot. Dotyczy: Peugeot 508 2.0 bluehdi 180kM 2016r 220kk automat. Wywalone całe eco i przelot filtra, ale objawy te same jakie były przed takie są i po, tyle że na plus bo nie wpada w awaryjny z dpfa i ma kilka kucy więcej... Pod czas żółwiej jazdy objaw jest sporadyczny i raczej w okolicy 4 biegu, przy agresywnej jeździe całkowicie brak objawu, idzie jak wściekłe logo producenta...! Natomiast przy normalnej przeciętnej jeździe, głównie na 3 i 4 biegu występuje szarpnięcie lub też dwa albo trzy takie jakby utraty mocy, a rozpędzając auto tą przeciętną jazdą pod wzniesienie to od 2go biegu czuć falowanie prędkości i jak się wsłuchać w kokpit to słychać delikatne falujące szumy jakby turbo upuszczało ciśnienie... Natomiast po czyszczeniu czujnika ciśnienia doładowania problem jakby zniknął, ale po kilkunastu kilometach znów objaw trochę wracał, więc wymieniłem czujnik na nowy ale i tym razem znów po kilkunastu km objaw wrócił. Podmieniłem czujnik TC na używany ale ponoć dobry, wykonałem na komp. adaptacje czyli przyuczenia pozycji przepustnicy, egr'a, itp. ale po wejściu w adaptację TC przerywa procedurę i zapisuje się błąd, i tak za każdym razem "p2566 - uczenie poz. skrajnych turbosprężarki, odchyłka uczenia ogranicznika górnego" Dodam że wszystkie pomiary elektryczne czujnika TC są ok, wykresy turbo, egr, dolot, wartości bieżące są zgodne z zadanymi... Standardowo przy schodzeniu z obrotów w okolicy 1200obr słychać jak u większości diesli PSA typowe furkotanie w dolocie, od upuszczania ciśnienia? Nierówna praca silnika lub spadki mocy, bardzo wpływają na niepoprawną pracę skrzyni automatycznej, co jest inaczej wyczuwalne niż przy manualu, gdzie może być odczuwalne typowe szarpanie. Tak więc brak jakich kolwiek błędów podczas użytkowania pojazdu, poza jednym, przy agresywnym ruszeniu z kopa lub po kikdown, czyli przy mocnej redukcji widać że zakopci na czarno, jakby coś z dolotem było nie tak, a po każdym czyszczeniu czujnika doładowania też te pod kopcenia zanikały na jakiś czas. Może ktoś przerobił taki temat i ma już pracę magisterską w tym temacie... Na forum Forda, bo mają te same motory, pisali koledzy różne rzeczy począwszy od filtrów pow. paliwa przez wszystkie czujniki po wtryski i pompkę CR, oczywiście sami użytkownicy... żaden autofachman się nie wypowiedział, co najwyżej jakiś przerośnięty elektronik od Ohmów i Amperka... Pozdrawiam

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Wyrzuciłeś całe Eko?
To zaślep egr.

DaroMech

Początkujący
Punktów
0
Wyrzuciłeś całe Eko?
To zaślep egr.
Cześć, dzięki za zainteresowanie.

EGR też był zaślepiony i było trochę inaczej, ale też do bani, już nie pamiętam co się wtedy zmieniło ale była inna praca i gorzej jak dla mnie. Spróbuję jeszcze raz go zaślepić przy tym podmienionym TC.

A eco poszło off, po wypłukaniu dpf'a który miał 100% przelotu, tylko że gdzieś przy rurce i w niej, w tej z ciśnienia za dpf'em był jakiś wiór sadzy, porcelany itp, bo podając tam sprężone powietrze był ewidentnie szelest syfu który przytyka przelot i wejście powietrza, więc pusty dpf i w ecu off, sprawiło że od kilku miesięcy jazdy gł. miejskiej, jest cisza co do błędów od systemu spalin, adblue, wtr.adb, nox, i całego łańcuszka eco...

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
A programowo masz wycięte egr?

DaroMech

Początkujący
Punktów
0
Nie, bo jest otwarty, tak jak pisałem wcześniej, te objawy już były wcześniej też przed eco...
Automatyczne połączenie postów:

A jeszcze wcześniej, z rok temu wymieniałem chłodniczkę egr, bo po kolizji przed moim zakupem, ktoś ją pokleił na gorąco i źle uszczelka siadła, i się rozciekalo do spalin...

Ale z tego co pamiętam to silniczek dałem ten co był wcześniej, a tylko zawór dałem nowy, bo wyglądał na lepszy i był nowszy. Ale te objawy zaczęły się pokazywać dopiero po kilku miesiącach od tej wymiany, i jeszcze na kompletnym eco, ze 3kkm było jeszcze ok, tylko kopcił po mocnej redukcji biegu, przez 2sek.

Ostatnia edycja:

DaroMech

Początkujący
Punktów
0
Nie, bo jest otwarty, tak jak pisałem wcześniej, te objawy już były wcześniej też przed eco...

A jeszcze wcześniej, z rok temu wymieniałem chłodniczkę egr, bo po kolizji przed moim zakupem, ktoś ją pokleił na gorąco i źle uszczelka siadła, i się rozciekalo do spalin...

Ale z tego co pamiętam to silniczek dałem ten co był wcześniej, a tylko zawór dałem nowy, bo wyglądał na lepszy i był nowszy. Ale te objawy zaczęły się pokazywać dopiero po kilku miesiącach od tej wymiany, i jeszcze na kompletnym eco, ze 3kkm było jeszcze ok, tylko kopcił po mocnej redukcji biegu, przez 2sek.
A więc panowie i panie, po kilku dniach i godzinach diagnostyki prób i błędów, mozolnych prób adaptowania, włącz i wyłącz, i odczekaj, odczytaj błędy, skasuj błędy, itp i znów to samo, wyczaiłem że przepustka sieje, tz elektrycznie jest ok ale nie zawsze da się kalibrować, bo to ustrojstwo jest z tworzywa które ulega deformacji przy mocniejszym dokreceniu na śrubach a też przy większej temperaturze, i wtedy wywala ng.kalibrację i są bardzo zakłócone masy powietrza od zadanych na wykresach. Jak krzywi korpus to czujnik położenia w module sterowania przy niej widzi inną pozycję i źle wysterowuje egr'a i ciśnienie turbo.

Więc jak podmienię na nową, to będę miał 100% pewności i dam znać. Co ważne, przy kalibracji (adaptacji) trzeba mieć też dobre napięcie, powyżej 12V bo inaczej też ją jakby przycina i brak płynności...

A tak przy okazji, czy ktoś ma objawy przecieku z plastikowej miski oleju, tz z korka spustowego, który po wyższych obrotach zaczyna się mocno pocić, jestem na etapie wymiany miski na nową, bo uważam że są już wyrobione skosy pod motylkiem blokującym korek. Ale jeszcze mam na uwadze czy czasem może takie coś być z odmy, która powodowała by zwiększenie ciśnienia w komorze korbowej i przy nowej misce może być to samo...,?
Może ktoś mądrzejszy w temacie...?

Ostatnia edycja:

DaroMech

Początkujący
Punktów
0
A więc panowie i panie, po kilku dniach i godzinach diagnostyki prób i błędów, mozolnych prób adaptowania, włącz i wyłącz, i odczekaj, odczytaj błędy, skasuj błędy, itp i znów to samo, wyczaiłem że przepustka sieje, tz elektrycznie jest ok ale nie zawsze da się kalibrować, bo to ustrojstwo jest z tworzywa które ulega deformacji przy mocniejszym dokreceniu na śrubach a też przy większej temperaturze, i wtedy wywala ng.kalibrację i są bardzo zakłócone masy powietrza od zadanych na wykresach. Jak krzywi korpus to czujnik położenia w module sterowania przy niej widzi inną pozycję i źle wysterowuje egr'a i ciśnienie turbo.

Więc jak podmienię na nową, to będę miał 100% pewności i dam znać. Co ważne, przy kalibracji (adaptacji) trzeba mieć też dobre napięcie, powyżej 12V bo inaczej też ją jakby przycina i brak płynności...

A tak przy okazji, czy ktoś ma objawy przecieku z plastikowej miski oleju, tz z korka spustowego, który po wyższych obrotach zaczyna się mocno pocić, jestem na etapie wymiany miski na nową, bo uważam że są już wyrobione skosy pod motylkiem blokującym korek. Ale jeszcze mam na uwadze czy czasem może takie coś być z odmy, która powodowała by zwiększenie ciśnienia w komorze korbowej i przy nowej misce może być to samo...,?
Może ktoś mądrzejszy w temacie...?
Miska była uszkodzona na skośnej przylgni osadzania korka spustowego, ktoś kiedyś czymś zrobił mikro rysy i co jakiś czas występowało pocenie się z korka, a po dłuższych trasach i większych obrotach robił się mały wyciek i kąpało olejem. Wymiana całej miski na nową, za dobrą cenę można dostać Oryg. w Data Auto niż na allegro.

Do góry Bottom