• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.0 dci po przeskoczeniu lancucha

4control28

Bywalec
Punktów
0
Miasto
SGH
Czy nowa srube nalezy posmarowac klejem?Wprawdzie serwisowka nie wspomina o tym,ale wole sie dopytac doswiadczonych kolegow,bo serwisowki tez czasem glupoty przedstawiaja.

4control28

Bywalec
Punktów
0
Miasto
SGH
Kolo pasowe walu wymienione na nowe,oryginalne i terkotanie ustalo. Stare po demontazu prawie rozsypalo mi sie w rekach,mialem straszny problem z jego odkreceniem. Dziwne,ze zdjecie paska nie dalo efektu...Troche sie wkurzylem,ze kolo w takim stanie zostalo wogole ponownie zalozone. Tu dziekuje wam serdecznie za fachowa i konkretna pomoc.

Musze tez wymienic wtrysk,bo korekcje na drugim cylindrze sa juz na granicznej wartosci. Te prace chce zlecic w miejscowym,nieznanym mi warsztacie. Mechanik mowi,ze te piezowtryski w 2.0 dci czesto sa zapieczone i jesli tak bedzie to skazuje mnie 200zł za wymiane. Czy to jest normalna cena za wymiane wtryskiwacza?

Mam tez nowy filtr paliwa,ktory byl ze 3 miesiace temu zalany ropa i nie zostal zamontowany. Czy moge go zamontowac czy lepiej wyrzucic i kupic nowy?

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Filtr nowy.
200zl za wyciągnięcie zapieczonego wtrysku to malo. Ja startuje od 300 jesli faktycznie jest zapieczony.

4control28

Bywalec
Punktów
0
Miasto
SGH
Dziekuje za podpowiedz.

Czy taka prowanice zacisku mozna doczyszcic,zeszlifowac ten nalot czy kupic nowa?

Załączniki

• prowadnice.jpg
    prowadnice.jpg
    18,2 KB · Wyświetleń: 36

4control28

Bywalec
Punktów
0
Miasto
SGH
Dlugo sie nie necieszylem. Po 100km znow uslyszalem terkotanie,nie dojechalem do domu,auto oslablo i stuka w calym zakresie obrotow. Odpala normalnie,nie kopci,brzmi jak zawory. Cos mi sie wydaje,ze jednak ten rozrzad przestawiony mial w tym swoj udzial.

Nie chce juz nic robic z tym autem i mam pytanie ile kosztuje remont gory silnika?Bo stetoskop twierdzi,ze na dole cicho,a u gory gra marsza. Ewentualnie,za ile moge go wystawic,zakladajac,ze sprawne w tej wersji sa warte okolo 32tys.

Moglem przycisnac mechanika,zeby gore rozebral mimo wszystko,ale coz mam nauczke.

Prosze o porade,dzieki.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Dziwna sprawa ale przypadki chodzą po ludziach, nie załamuj się, sprawdź synchro czy rozrząd ok, nie wymaga to wielkiego wkładu, jak przestawiony to jedź do mecha który go wymieniał, niech poprawia albo stwierdzi czemu tak się dzieje. Wtrysk regenerowałeś czy coś? Może padł któryś i klepie tak też się zdarza, sprawdź korekty. A check się zapalił?

4control28

Bywalec
Punktów
0
Miasto
SGH
Ochlonalem juz:)Pisaliscie przeciez wczesniej,ze jakby cos sie uszkodzilo na gorze to auto by tak nie jezdzilo,ok.

Na wymiane wtrysku z powodu zlej korekty na drugim cylindrze( od 0.7 do 0.9) jestem umowiony na przyszly tydzien,takie terminy.

Check sie nie zapalil,auto odpala od strzala,nie kopci,ale klepie niesamowicie. Clipa bede mial dopiero w srode spowrotem. Wtedy zobacze jak sie ma synchronizacja czujnikow walkow z czujnikiem walu. Ale dzwiek przestawionego rozrzadu juz znam,to nie to,no ale sprawdze w pierwszej kolejnosci. Podejrze tez na korekty i zobaczymy co dalej. Zanim odstawie komus auto,sprobuje razem z wami kilka rzeczy wykluczyc.

I tu nasuwa mi sie pytanie czy mozna jakos sprawdzic czy to wina wtrysku bez jego demontazu,np. poprzez odlaczenie?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Ja tak robiłem :D ale czy to bezpieczne to nie wiem. W każdym razie te auta jeżdżą i nic sie nie stało.

4control28

Bywalec
Punktów
0
Miasto
SGH
To sa piezoelektryczne wtryski. Wiec zostaje tylko wyciagniecie i testy na stole?

4control28

Bywalec
Punktów
0
Miasto
SGH
Korekcje na zimnym silniku
1.-0.7
2.1.9
3.-0.5
4.-0.6

Reszta parametrow wzorowa,auto odpala,nie kopci,ale smierdzi paliwem przy odpaleniu i spalil 12 litrow na 100 km w trasie przy spokojnej jezdzie:)

Czy przy wymianie wtryskow jest cos co trzeba jeszcze obligatoryjnie wymienic i sprawdzic?

I co myslicie o czyms takim http://allegro.pl/wtryskiwacze-wtryski-2-0-dci-renault-koleos-i6760091681.html#thumb/5

Komplet nowych Boscha to okolo 2800zł,jeden juz mam:)

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom