• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.0 dci po przeskoczeniu lancucha

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Jutro będę wiedział coś więcej. Napewno wtryski są na moje nieszczęście sprawne. Wszystko wskazuje na panewkę. Jutro rano miska w dół idzie. Ciśnienie oleju jest niestabilne,skacze mocno na biegu jałowym.
Ot masz babo placek, myślałem o panewce (panewkach) ale pisałeś że korekty coś nie tak więc....

4control28

Bywalec
Punktów
0
Miasto
SGH
Nie ludze sie,ze bedzie dobrze. Rozwazam teraz czy slupek,remont czy rzeka:)

4control28

Bywalec
Punktów
0
Miasto
SGH
Dół silnika poszedł. W misce żółto,panewka poszła.

We Wrocławiu koszt remontu dołu na nowych gratach to 4tys. kwota całkowita. Czy to możliwe? Pytam bo coś tanio. Sam wał oryginalny kosztuje 1500zl...

Czy jeśli kupię słupek to mogę przełożyć swój świeży rozrząd,który nawet tysiąca km nie zrobił?

4control28

Bywalec
Punktów
0
Miasto
SGH
Jesli wybiore opcje kupienia slupka to co musze jeszcze dokupic,a co mozna przelozyc ze starego silnika? Czy taki zepsuty silnik mozna jeszcze sprzedac czy nikt tego juz nie kupi?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Jak kupisz słupek to praktycznie masz wszystko,resztę przełożysz z starego silnika.
A ze starego silnika co dobre bym zostawił sobie na wrazie co.

4control28

Bywalec
Punktów
0
Miasto
SGH
Slupek z nowym dolem kosztuje 5500zł. Mechanik chce za cala operacje 2500zł. Sprzedawca silnika twierdzi,ze moze tez sam dol zrobic za 6000zł na nowych czesciach z gwarancja,ale najpierw musi ocenic,ktora panewka poszla,bo to ma wplyw czy wogole nadaje sie do remontu.

Czy do tego musze dokupic jeszcze jakies nowe uszczelki,oringi itp?

Teoria jest taka,ze ta panewka dostala juz w momencie przeskoczenia lancucha i ja dobilem poprostu przez kilkaset kilometrow. Dlatego nie bylo zbiegiem okolicznosci,ze po zmianie rozrzadu mial zle korekcje juz.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Raczej wątpię ze przeskok łańcucha uszkodziłby panewkę. Raczej ogólne zmęczenie materiału, złe interwały wymian oleju, zły olej lub nieumiejętna jazda.
Ja bym wyciągnął silnik i zrobił sekcje zwłok. Następnie ocena czy sie nadadzą na zmartwychwstanie czy już tylko pogrzeb :D

4control28

Bywalec
Punktów
0
Miasto
SGH
No taka jest teoria mechanika. Ja po rozmowie z panem wiem,ze jest inaczej. Stalo sie,gdybac mozna z ciekawosci. Slupek zamowie,a silnik napewno z kolega rozbiore z ciekawosci bez obaw,ze cos uszkodze:)

Dzieki za pomoc

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Najpierw bym rozebrał, zweryfikował a potem zobaczył czy tylko wału nie zrobić, pospiech jest wskazany przy łapaniu pcheł ;):D:D:D:D:D:D

florek51

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Krotoszyn
tylko niech korbowodow za bardzo nie skreci bo jak chwyci panewke to lancuch przeskoczy..

Do góry Bottom