• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.0 HDi szarpie przy 2000 tys obr

Peu308

Początkujący
Punktów
1
Witam, czy ktoś przerabiał temat szarpania 2.0 HDi RHR? Mianowicie podczas rozpedzania samochodu, silnik przy 2000 tys obr.szarpnie tak jakby zgasł i pracuje nadal. Szarpanie odczuwalne na 2 i 3 biegu. Zaalepilem EGR- pomogło ale świeci się check. Wymieniłem EGR na nowy Delphi i dalej szarpie. Wymieniłem przeplywomierz na Delphi i dalej to samo. Tylko pomaga zaślepienie, ale włącza się chceck engine. Błędów po podpięciu brak...

jgdb

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
PAWŁÓW
Prawdopodobnie czujnik na gruszce turbo zdejmij wtyczke z egr i sprawd, jak pomorze to czujnik turbo

Peu308

Początkujący
Punktów
1
Pomaga właśnie odpiecie wtyczki EGR oraz odpiecie przeplywomierza. Ale oczywiście zaświeca się check engine.

jgdb

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
PAWŁÓW
Czujnik na turbo do zmiany
Automatyczne połączenie postów:

Jalk mozeszto podmień przepływke albo podejrzyj wartości czy przepływa nie oszukuje

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Masz możliwość podejrzenia parametrów pracy silnika. Podeślij ilość powietrza temperatury ogólnie zasilanie powietrzem. Na biegu jałowym wystarczy

Peu308

Początkujący
Punktów
1
Kupiłem orginalną przepływkę na podmiankę z Delphi oczywiście nową. Niestety dalej silnik przerywa. Stary przeplywomierz to Continental. Efekt na obu jes ten sam. Pomaga jedynie odpiecie przepływki lub EGR oraz ewentualne zaślepienie. Aktualnie wywierciłem otwór 8mm w zaslepce EGR żeby oszukać czujnik... Pomoglo na 400 km.. Zaświecił znowu chceck... Podepnę pod kompa we czwartek to wrzucę screeny.
Automatyczne połączenie postów:

Ale czujnik na turbo to dobry trop..

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom