• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.0 TDI CFHD - Stuki przy odpalaniu

sebkan

Początkujący
Punktów
0
Witam. Pacjent to ibiza 4 2.0 tdi. Problem polega na tym, ze jak auto postoi dzień na temperaturach bliskim 0 stopni przy odpalaniu pojawia się stukanie. Tak jak na filmiku:

w opisie pisze ze to rolka alternatora. Została u mnie wymieniona na nowa firmy INA i nic nie dało. Dodatkowo były sprawdzane wtryski przez firmę specjalizująca się w dieslach. Według nich jeden lekko odstawał ale po czyszczeniu wyszło ok. Sprawdzona została również pompa wysokiego ciśnienia oraz został wymieniony regulator ciśnienia na listwie. Może ktoś z Was miał już taki problem?

z dodatkowych rzeczy zauważyłem ze jak silnik jest zagrzany i wyłącze cała elektrykę to lekko buja silnikiem ale obroty stoja w miejscu. Przy wypalaniu DPF (co 450-500 km) kopci na biało oraz czasem podczas gwałtownego przyspieszania przykapca na szaro. Oleju nie ubywa ani nie przybywa.
Nie chce już wymieniać rzeczy na „pałę”. Ewentualnie możecie kogoś polecić z mechaników z okolicy Krakowa?
Z góry dziękuje za pomoc

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
175
Miasto
Warminsko maz.
Ewidentnie jest problem ze spalaniem mieszanki paliwowej i przyczyna może być w układzie cr, świec żarowych lub nawet samym silniku (niska kompresja)

sebkan

Początkujący
Punktów
0
Ewidentnie jest problem ze spalaniem mieszanki paliwowej i przyczyna może być w układzie cr, świec żarowych lub nawet samym silniku (niska kompresja)
Świece żarowe są nowe Beru. Zapomniałem dopisać. Auto ma moc. Słychać tez cykanie wtryskiwaczy podczas przyspieszania i to mnie martwi. Coś nie chce mi się wierzyć firmie ze wtryski są Ok.

Na4kolkach

Początkujący
Punktów
3
Ja też się skłaniam bardziej w stronę koła dwumasowego . Czy taki sam efekt jest przy odpalaniu z wciśniętym sprzęgłem

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
To jakiś świeży zakup czy twoje auto już od dłuższego czasu? Pytam bo coraz częściej widuję znów auta od handlarzy poskładane byle jechały.
Generalnie widać wprost że ma faktycznie problem ze spalaniem mieszanki.

sebkan

Początkujący
Punktów
0
To jakiś świeży zakup czy twoje auto już od dłuższego czasu? Pytam bo coraz częściej widuję znów auta od handlarzy poskładane byle jechały.
Generalnie widać wprost że ma faktycznie problem ze spalaniem mieszanki.
Ponad rok jeżdżę. Autem zrobiłem już 30 tysięcy km. Taka przypadłość dzieje się tylko w zimę. Zauważyłem tez ze właśnie podczas tych stuków swieci się kontrolka braku ładowania i jak ustają stuki to gaśnie. Dodatkowo one nie pojawiają się zawsze tylko co jakiś czas

Do góry Bottom